De voorzitter opent de zitting op 12/11/2024 om 20:01.
Op 10 september 2024 vond de gemeenteraad plaats.
De notulen van de gemeenteraad van 10 september 2024 dienen te worden goedgekeurd door de gemeenteraad.
geen.
De gemeenteraad keurt de notulen van de zitting van 10 september 2024 goed.
Gemeenteraadslid Luc De boeck geeft zijn ontslag als gemeente - en ocmw-raadslid.
Jochen Wilms is eerste opvolger en heeft aan de algemeen directeur en de voorzitter laten weten dat hij zijn mandaat niet wenst op te nemen (Mail in bijlage)
Barbara Meyers is tweede opvolger en moet de eed afleggen als gemeenteraadslid.
Uit onderzoek van de geloofsbrieven blijkt dat Barbara Meyers voldoet aan de verkiesbaarheidsvoorwaarden.
Zij heeft ook op eer verklaard zich niet te bevinden in een situatie van onverenigbaarheid.
Geen.
Artikel 1
De gemeenteraad neemt kennis van het ontslag van de heer Luc De boeck als raadslid.
Artikel 2
De geloofsbrieven van mevrouw Barbara Meyers worden goedgekeurd.
Artikel 3
De gemeenteraad neemt akte van de eedaflegging van mevrouw Barbara Meyers in handen van de voorzitter.
Op 4 november 2024 ontving de algemeen directeur de akte van voordracht van de kandidaat-voorzitter van de gemeenteraad, waarin de heer Gilbert Van den Berghe wordt voorgedragen.
De akte van voordracht wordt ter zitting overhandigd aan de (vervangend) voorzitter van de gemeenteraad. De akte van voordracht voldoet aan de decretaal voorziene ontvankelijkheidsvereisten. De kandidaat-voorzitter is verkozen als gemeenteraadslid en voldoet bijgevolg aan de verkiesbaarheidsvoorwaarden. Hij heeft verklaard op eer zich niet te bevinden in een situatie van onverenigbaarheid. Aangezien hij reeds de eed heeft afgelegd als gemeenteraadslid, is geen bijkomende eedaflegging vereist.
Geen.
Artikel 1
De gemeenteraad neemt kennis van de ontvankelijke akte van voordracht van de kandidaat-voorzitter van de gemeenteraad.
Artikel 2
De gemeenteraad verklaart de voorgedragen kandidaat-voorzitter, Gilbert Van den Berghe, verkozen als voorzitter van de gemeenteraad met ingang van 12 november 2024.
Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017 art 40, 41, 427
De gemeente is deelnemer van de dienstverlenende vereniging Cipal.
Op 7 november 2024 vindt er een algemene vergadering plaats van Cipal, met volgend agendapunten:
Er zijn geen redenen voorhanden om de goedkeuring van de agendapunten te weigeren.
Artikel 1
Er wordt kennisgenomen van de agendapunten voor de algemene vergadering van 7 november 2024 van CIPAL.
Artikel 2
De vertegenwoordiger van de gemeente wordt gemandateerd om op de Algemene Vergadering van Cipal van 7 november 2024 te handelen en te beslissen conform dit besluit. Indien deze Algemene Vergadering niet geldig zou kunnen beraadslagen of indien deze Algemene Vergadering om welke reden dan ook zou worden verdaagd, dan blijft de vertegenwoordiger van de gemeente gemachtigd om deel te nemen aan elke volgende vergadering met dezelfde agenda.
Artikel 3
Het college van burgemeester en schepenen wordt gelast met de uitvoering van dit besluit en in het bijzonder met het in kennis stellen daarvan aan CIPAL.
De gemeente wordt opgeroepen om deel te nemen aan de buitengewone algemene vergadering van Iverlek die plaatsheeft op 12 november 2024.
Volgens artikel 432, alinea 3 van het Decreet over het Lokaal Bestuur, wordt bepaald dat de vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger dient te worden herhaald voor elke Algemene Vergadering.
Op 12 november 2024 vindt een algemene vergadering van opdrachthoudende vereniging Iverlek plaats.
De agenda vermeldt volgende punten:
Artikel 1
De gemeenteraad neemt kennis van de agenda van de Buitengewone Algemene Vergadering van de opdrachthoudende vereniging Iverlek d.d. 12 november 2024:
De gemeente is deelnemer aan de opdrachthoudende vereniging Pidpa.
Op maandag 25 november 2024 om 18.00 u organiseert Pidpa een algemene vergadering op afstand.
De agenda van deze algemene vergadering is als volgt :
Aan de gemeenteraad wordt voorgesteld om deze agendapunten goed te keuren.
De voorgelegde documenten omvatten de verslaggeving omtrent de geplande activiteiten en de begroting voor 2025. Daarnaast worden nog volgende punten behandeld: toetredingen en/of uitbreidingen van de opdracht van Pidpa bij verschillende gemeenten en benoemingen.
Geen.
Artikel 1
Er wordt goedkeuring verleend aan de door de Raad van Bestuur van Pidpa voorgelegde begroting 2025 en het toelichtend verslag.
Artikel 2
Er wordt goedkeuring verleend aan de toetreding/uitbreiding van opdracht.
Artikel 3
Er wordt goedkeuring verleend aan de benoemingen.
Artikel 4
Aan de vertegenwoordiger wordt de opdracht gegeven om op de algemene vergadering van 25 november 2024, overeenkomstig deze beslissing te stemmen evenals op elke andere algemene vergadering die wordt samengeroepen ter behandeling van de agendapunten van deze algemene vergadering.
De gemeente wordt opgeroepen om deel te nemen aan de algemene vergadering van Creat Services die plaatsheeft op 26 november 2024.
Volgens artikel 432, alinea 3 van het Decreet over het Lokaal Bestuur, wordt bepaald dat de vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger dient te worden herhaald voor elke Algemene Vergadering.
Op 26 november 2024 vindt een algemene vergadering van CREAT Services plaats.
De agenda vermeldt volgende punten:
Varia
Artikel 1
De gemeenteraad keurt de agenda van de Algemene Vergadering van CREAT Services van 26 november 2024 goed:
Varia
Artikel 2
De gemeenteraad draagt de aangeduide vertegenwoordiger op om namens het bestuur alle akten en bescheiden met betrekking tot de Buitengewone Algemene Vergadering van Creat Services dv vastgesteld op 26 november 2024, te onderschrijven en haar stemgedrag af te stemmen op het in de beslissing van de gemeenteraad van heden bepaalde standpunt met betrekking tot de agendapunten van voormelde Buitengewone Algemene Vergadering.
Op 29 november 2024 vindt een algemene vergadering van Igemo plaats.
De agenda vermeldt volgende punten:
Ingevolge artikel 432 van het Decreet van 22 december 2017 houdende het Lokaal Bestuur moet het mandaat van de afgevaardigde voor elke algemene vergadering door de vennoten worden herhaald en moet de agenda van de algemene vergadering worden voorgelegd aan de raad.
Er zijn geen redenen om de punten op de agenda niet goed te keuren.
Geen.
Artikel 1
De gemeenteraad neemt kennis van de agenda van de algemene vergadering van 29 november 2024 en verleent aan zijn afgevaardigde(n) het mandaat in te stemmen met het voorstel van de raad van bestuur van de intergemeentelijke vereniging IGEMO.
Artikel 2
Deze beslissing wordt ter kennisgeving overgemaakt aan de intergemeentelijke vereniging IGEMO.
Op 13 december 2024 vindt een bijzondere algemene vergadering van Ivarem plaats.
De agenda vermeldt volgende punten:
Ingevolge artikel 432 van het Decreet van 22 december 2017 houdende het Lokaal Bestuur moet het mandaat van de afgevaardigde voor elke algemene vergadering door de vennoten worden herhaald.
Er zijn geen redenen om de punten op de agenda niet goed te keuren.
Artikel 1
De gemeenteraad neemt kennis van de agenda van de bijzondere algemene vergadering van 13 december 2024 en verleent aan zijn afgevaardigde(n) het mandaat in te stemmen met het voorstel van de raad van bestuur van de intergemeentelijke vereniging IVAREM.
De gemeente werd opgeroepen deel te nemen aan de Algemene Vergadering van Blijdorp III op 10 december 2024, met volgende agenda:
De gemeente is lid is van Blijdorp III.
Er zijn geen redenen voorhanden om de agendapunten niet goed te keuren.
Artikel 1
De agenda voor de algemene vergadering van Blijdorp III van 10 december 2024 wordt goedgekeurd.
Artikel 2
Aan de vertegenwoordiger wordt de opdracht gegeven om op de algemene vergadering van 10 december 2024, overeenkomstig deze beslissing te stemmen, evenals op elke andere algemene vergadering die wordt samengeroepen ter behandeling van de agendapunten van deze algemene vergadering.
De burgemeester nam sinds de laatste gemeenteraad op 10 september 1 burgemeesterbesluit in het kader van haar bevoegdheid rond bestuurlijke handhaving:
Besluit van 19 september 2024 Maatregelen tot behandeling schadegeval - Bornem, Lek in pijpleiding NAVO Bornem
De wetgeving bepaalt dat de gemeenteraad geïnformeerd moet worden betreffende genomen burgemeestersbesluiten.
Het besluit wordt nu ter kennis voorgelegd.
Enig artikel
Er wordt kennis genomen van onderstaand burgemeesterbesluit:
Op 16 april 2024 werd het Beleidsplan Ruimte Bornem 'Blik op Bornem 20240' voorlopig vastgesteld.
Het openbaar onderzoek heeft plaatsgevonden vanaf 6 mei 2024 tot en met 4 augustus 2024.
Er werd advies ontvangen van:
Er werden 10 bezwaarschriften ontvangen.
De GECORO heeft de adviezen en bezwaren behandeld en een advies geformuleerd naar eventuele herwerking van het Beleidsplan Ruimte Bornem. Het college van burgemeester en schepenen heeft beslist op welke manier de adviezen van de GECORO werden verwerkt in het Beleidsplan Ruimte Bornem.
Het Plan-MER verbonden aan het Beleidsplan Ruimte Bornem eveneens ging eveneens in openbaar onderzoek. De definitieve versie van het Plan-MER werd goedgekeurd door het Team Omgevingseffecten en zit ter info mee in bijlage.
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd om dit ontwerp Beleidsplan Ruimte definitief vast te stellen. Ter verduidelijking worden volgende bijlagen toegevoegd:
De bijlagen kunnen geraadpleegd worden via volgende link: https://www.transfernow.net/dl/20241031yiUPft9g
Enig Artikel.
Het Beleidsplan Ruimte Bornem 'Blik op Bornem 2040' wordt definitief vastgesteld.
De gemeente Bornem heeft in 2021 een kaderovereenkomsten afgesloten met Iverlek en haar werkmaatschappij Fluvius, waarbij Fluvius de gemeente ondersteunde inzake energiebeheer en -management. Via de kaderovereenkomst kon er een nauwkeurige analyse van het energieverbruik worden gemaakt. Als gevolg van een wijzigingsdecreet van de Europese Vierde Elektriciteitsrichtlijn en het Energiedecreet, dient men deze diensten stop te zetten.
Op datum van 12/01/2021 sloot de opdrachthoudende vereniging Iverlek met de gemeente Bornem een kaderovereenkomst waarin zij, middels haar werkmaatschappij Fluvius System Operator cv, energiediensten aan het gemeentebestuur aanbood, de zogenaamde ESCO/EDLB-diensten.
Ingevolge de Europese vierde Elektriciteitsrichtlijn, omgezet bij wijzigingsdecreet goedgekeurd op 27 oktober 2023, en het artikel 4.2.8/1 van het Energiedecreet, dient Fluvius System Operator cv het dienstenaanbod inzake ESCO/EDLB stop te zetten.
Conform de voorwaarden van de vermelde kaderovereenkomst, kan elke partij een einde stellen aan de overeenkomst, met uitwerking vanaf 1 januari van het eerstvolgend kalenderjaar, mits schriftelijke kennisgeving per aangetekend schrijven met het bericht van ontvangst aan de andere partij ten laatste drie kalendermaanden voor het einde van het lopende kalenderjaar.
De beëindiging zal bijgevolg uitwerking vinden per 1 januari 2025.
In zoverre er tussen het bestuur en Fluvius System Operator cv nog specifieke overeenkomsten lopen met betrekking tot ESCO/EDLB-diensten, zal Fluvius System Operator cv de lopende overeenkomsten afwerken conform de voorwaarden van de destijds gesloten kaderovereenkomst.
Nieuwe specifieke overeenkomsten zullen echter niet meer kunnen worden opgestart na het beëindigen van deze kaderovereenkomst per 1 januari 2025.
Geen.
Enig artikel
Er wordt kennisgenomen van de eenzijdige beëindiging van de kaderovereenkomst ESCO/EDLB met uitwerking per 1 januari 2025.
De gemeente wenst in samenwerking met Vlabo vzw een woonproject op te starten op de bouwgronden gelegen tussen de Jan Hammeneckerstraat en de Karel Van Doorslaerlaan in Mariekerke (projectzone Roxy).
Het handelt hier over daden van beschikking over onroerende goederen van de gemeente.
Deze beslissing is een exclusieve bevoegdheid van de raad.
De gemeente wenst er mee voor te zorgen dat er kwalitatieve en betaalbare koopwoningen worden gebouwd op de bouwgronden in de Jan Hammeneckerstraat en de Karel Van Doorslaerlaan. De gemeente is eigenaar van twee percelen kadastraal gekend onder CAPAKEY 12024A0244/00D002 en 12024A0244/00T000.
Voor de opstart van het woonproject wordt een samenwerkingsovereenkomst afgesloten met Vlabo vzw.
Vlabo vzw is een vzw die overheden in Vlaanderen begeleidt in het realiseren van woningprojecten.
Zij zullen de bouw van de woningen voorbereiden. Er zal een wedstrijddossier worden samengesteld en bekendgemaakt. Aan de gemeenteraad wordt ook het bestek met het wedstrijdreglement voorgelegd.
Wanneer uit de oproep een winnend voorstel volgt, dan zal de realisatie van dit winnend voorstel zorgen voor een ontvangst € 650.000 voor de gemeente met als tegenprestatie de afstand van het grondaandeel door de gemeente aan de toekomstige eigenaars van de woonentiteiten.
Artikel 1
De samenwerkingsovereenkomst (zie bijlage 2) wordt goedgekeurd.
Artikel 2
Het bestek inclusief de 4 bijlagen wordt goedgekeurd.
Tijdens de gemeenteraad van 10 september 2024 werd er besloten om het aanbod van beide eigenaars voor een bedrag van 850.000 euro goed te keuren.
De notariskantoor De Block & Heinderson heeft de ontwerpakte opgemaakt.
Het handelt hier over de juridische uitvoering van het gemeenteraadsbesluit van 10 september 2024.
De nodige middelen voor deze aankoop worden voorzien in de aanpassing van het SMJP 2020 - 2025.
Enig artikel
De ontwerpakte in bijlage om de twee percelen kadastraal gekend onder de codes 12015A0688/00V000 en 12015A0688/00R000 te kopen van mevrouw Smet Anita en mevrouw Smet Nadine voor € 850.000 wordt aanvaard.
De aanpalende eigenaar heeft aan de gemeente gevraagd of hij een stukje van de parking (is/was bufferstrook). Er werd een bod gedaan dat hoger ligt dan de schattingsprijs.
Verkopen van onroerende goederen zijn een exclusieve bevoegdheid van de gemeenteraad.
De eigenaars van de voorgelegen woning hebben een bod gedaan dat hoger ligt dan de schattingsprijs.
Het terrein wordt gedesaffecteerd. Het gaat hier over een stuk grond dat als buffer diende tussen de eigendom van de toekomstige eigenaar en de gemeentelijke parking.
In de ontwerpakte zijn er nog enkele zaken niet ingevuld omdat de opgevraagde informatie nog niet is binnengekomen bij de notaris. Deze zijn niet van aard dat de gemeente de verkoop niet zou laten doorgaan.
Op het perceel is een voorkooprecht voor de Vlaamse Waterweg van toepassing. Dit werd voorkooprecht werd aangeboden maar bij het opmaken van deze beslissing is er nog geen antwoord op deze vraag. Het gaat over een klein stukje grond, de kans is bijna onbestaande dat er van het voorkooprecht zal worden gebruikgemaakt.
Deze verkoop werd voorzien in het SMJP 2020 - 2025.
Artikel 1
Het terrein (zie bijlage) dat hier verkocht wordt, wordt gedesaffecteerd.
Artikel 2
De gemeenteraad gaat akkoord met de ontwerpakte, opgemaakt door notariskantoor Van den Nieuwenhuizen, De Witte & Van Deun en gaat daardoor akkoord met de verkoop van het terrein conform het plan in bijlage, aan de familie De Strooper - Van pellicom voor een bedrag van € 3.000.
De dotatie aan de Politiezone Klein-Brabant voor het budgetjaar 2025 dient te worden goedgekeurd.
De begroting 2025 zal door de politieraad behandeld worden op 25 november 2024.
De prognoses voor de gemeente Bornem voor de volgende jaren worden ter info medegedeeld.
De cijfers worden verwerkt in meerjarenplanaanpassing 5 voor de periode 2020-2025. Voor de jaren 2026 en 2027 werd, wegens het ontbreken van de raming vanuit de politiezone, de dotatie in de exploitatie met 2 % geïndexeerd. De dotatie voor de investeringen werd niet geïndexeerd.
Artikel 1
De dotatie in de exploitatie aan de Politiezone Rivierenland ten bedrage van € 3.288.369 voor het jaar 2025 wordt goedgekeurd.
Art. 2
De dotatie in de investeringen aan de Politiezone Riverenland ten bedrage van € 23.580 voor het jaar 2025 wordt goedgekeurd.
Art. 3
De prognoses voor de gemeente Bornem voor de volgende jaren worden hierna ter info medegedeeld :
prognose 2026 : € 3.354.100 voor de exploitatie / € 23.580 voor de investeringen;
prognose 2027 : € 3.421.150 voor de exploitatie / € 23.580 voor de investeringen.
Volgende sportverenigingen in Bornem hebben een dossier ingediend voor het verkrijgen van infrastructuursubsidie voor het jaar 2024.
De sportverenigingen kunnen maximaal 50% subsidie van hun eigen investering ontvangen, met een maximum van 50.000 euro incl. btw per jaar. Dit jaar werd er echter meer subsidie aangevraagd dan het voorziene budget, waardoor de sportverenigingen slechts 38,5% subsidie ontvingen in plaats van de volledige 50%.
Het ondersteunen van sportverenigingen is van groot belang. Een goede en veilige sportinfrastructuur is essentieel om sporters de mogelijkheid te bieden om in optimale omstandigheden hun sport te beoefenen. Sportverenigingen die investeren in de verbetering en het onderhoud van sportaccommodaties dragen bij aan een goede sportwerking.
Door hen te voorzien van de nodige subsidies kunnen zij blijven investeren in kwalitatieve sportfaciliteiten.
In 2024 werd er een budget van 115.000 euro incl. btw voorzien op het artikelnummer 0740-000/664000.
Het voorziene bedrag dient verhoogd te worden met 39.000 euro incl. btw om elke sportvereniging de resterende 11,5 % subsidie bij te geven, zodat deze 50 % subsidie ontvangen.
Enig artikel
Het voorziene bedrag op het artikelnummer 0740-000/664000 voor sportinfrastructuursubsidie 2024 wordt verhoogd met 39.000 euro incl. btw.
In februari 2021 stelde onze fractie de vraag rond de oprichting van een koesterhuis in Bornem. Een ‘koesterhuis’ is een ontmoetingsplek waar wie rouwt om een kind welkom is om verhalen te delen, troost te vinden en herinneringen te koesteren. Ouders, grootouders, familie en vrienden kunnen er eveneens terecht met vragen over rouwen om een kind of om er op een laagdrempelige manier kennis te maken met de vele vraagstukken die daaraan verbonden zijn.
De ‘koesterhuizen’ zijn een initiatief van vzw Berrefonds dat ontstond als een kleinschalig burgerinitiatief van ouders die een kind verloren. Zij wilden daarmee aantonen dat er binnen het professionele zorgveld, maar ook in de hele maatschappij, nood is aan meer aandacht voor rouw na het verlies van een kind.
De toenmalige schepen gaf toen aan dat er via de materniteit van het AZ Rivierenland een samenwerking bestond met de vzw Berrefonds, en dat van daaruit al initiatieven werden genomen, denken we maar aan de zogenaamde ‘Koesterdoos’. Ze meldde tevens dat zij met diverse partners contact had opgenomen met het oog op eventuele ondersteuning door de gemeente. Er zou ook bekeken worden of men via de Welzijnskoepel van de regio Klein-Brabant het Berrefonds kon faciliteren en of er via dat niveau met de materniteit van het AZ Rivierenland kon samengewerkt worden. De schepen wilde ook bijkomende initiatieven nemen om deze gevoelige materie nog beter aan te pakken.
Ouders kunnen zelf het initiatief nemen om een overlijden te komen aangeven bij de dienst Burgerzaken. Voor ouders van een stilgeboren baby is het vaak ontzettend belangrijk om op een of andere manier een aangifte te kunnen doen van hun baby bij de burgerlijke stand van hun stad of gemeente. Gezien er vrij complexe wetgeving is over de erkenning en inschrijving van een stilgeboren kindje, is dat jammer genoeg niet altijd mogelijk.
De gemeente heeft toen gemeld bij het Berrefonds dat men over een sterrenregister beschikte. Dit sterrenregister is er voor alle sterrenkindjes, ongeacht zwangerschapsduur. Dus ook zij waarvoor al een officiële akte van levenloos geboren kind is opgemaakt.
Ouders mogen vrij de naam kiezen, zonder beperking. Er is ook geen beperking in tijd, een inschrijving in het sterrenregister kan dus bijvoorbeeld ook voor kindjes die decennia geleden werden geboren. Er is ook geen ‘bewijs’ nodig om het kindje te kunnen registreren, soms is dit er immers niet bij het verlies van een jonge zwangerschap.
Ouders die een stilgeboren kindje in het Bornemse sterrenregister wilden laten registreren kwamen echter van een kale reis terug. Er blijkt in de praktijk geen sterrenregister te zijn. Deze ouders konden hun stilgeboren baby, dus geen bestaansrecht geven. Men is zogenaamd met het sterrenregister bezig…
Daarom volgende vragen:
Enig artikel
De gemeenteraad neemt kennis van de vraag van Vlaams Belang.
Van de verloning voor vrijwilligerswerk wordt men niet bepaald rijk. Recent werd ons het probleem rond de verloning door verschillende Bornemnaars gemeld en onze fractie wil dit probleem dan ook graag onder de aandacht brengen. Het betreft de vergoeding van vrijwilligerswerk in diverse sectoren, die al jarenlang op een schamele 4 euro per uur is vastgelegd. Bovendien blijkt dat deze vergoeding niet werd geïndexeerd, ondanks de stijgende kosten van levensonderhoud en de toegenomen inflatie van de afgelopen jaren.
Vrijwilligerswerk is een onmisbaar onderdeel van het maatschappelijk weefsel in Bornem. Vrijwilligers spelen een cruciale rol in tal van organisaties en initiatieven die onze gemeenschap ten goede komen. Het is echter onaanvaardbaar dat hun verloning al jarenlang ongewijzigd is gebleven, terwijl de kosten van levensonderhoud aanzienlijk zijn gestegen. De waarde van de bijdrage door vrijwilligers zou op zijn minst op een eerlijke manier moeten worden erkend en aangepast aan de economische realiteit.
Vlaams Belang verzoekt daarom de gemeenteraad om de volgende punten in overweging te nemen en hierover een debat te voeren:
We rekenen op de steun van de gemeenteraad om dit belangrijke punt aan te pakken en recht te doen aan de inzet en toewijding van de vele vrijwilligers in Bornem.
Enig artikel
De gemeenteraad neemt kennis van de vraag van Vlaams Belang.
De voorzitter sluit de zitting op 12/11/2024 om 21:47.
Namens gemeenteraad,
Björn Caljon
algemeen directeur
Gil Van den Berghe
voorzitter gemeenteraad