Toelichting ter zitting a.d.h.v. de presentatie in bijlage.
Dhr. Van den Berghe vraagt op welke manier mensen worden toegeleid naar de oefenkansen Nederlands. Stephanie licht toe dat er via verschillende kanalen mensen worden toegeleid, via onze eigen kanalen zoals sociale dienst en mensen in een activeringstraject, maar ook via partnerorganisaties en flyers op publieke plaatsen. Mevr. Cools tipt de Sociale Huisvestingsmaatschappij Woonveer als toeleider.
Mevr. Boeykens vraagt of er ook mensen komen die al langer in België zijn en toch de taal nog niet machtig zijn. Er wordt gesteld dat dit gebeurt, al zijn zij, gelet op de wervingskanalen, niet de eerste doelgroep waarop gemikt wordt. Daarnaast wordt ook verwezen naar het leerproces waardoor het voor sommige mensen erg lang kan duren om een taal te verwerven.
Dhr. Van den Berghe informeert naar het aantal deelnemers van de Babbelbox gedurende het voorbije jaar. Deze cijfers zullen achteraf bezorgd worden.
Mevr. Meskens informeert naar mogelijke lessen Nederlands in Bornem en wat hiervoor het struikelblok is. Er wordt toegelicht dat hier vooral een voldoende grote schaal is, m.n. voldoende deelnemers met eenzelfde niveau Nederlands om lessen rendabel te maken voor de aanbieders zoals Ligo en CVO.
Mevr. Cools vraagt of het niet mogelijk is om een pleinmaker/buurtbouwer te voorzien in andere wijken, zoals bijvoorbeeld de Bremwijk. Mieke antwoordt dat er in de Bremwijk heel veel uitdagingen liggen en dat de buurtbouwer niet diegene zal zijn die hiermee aan de slag kan en zal gaan. In bepaalde wijken is er andere ondersteuning nodig.
Dhr. Van den Berhje informeert naar de concrete toekomstplannen voor de buurtwerking, gelet op het vertrek van de buurtregisseur begin deze maand. Mieke ligt toe dat er momenteel even tijd wordt genomen om de voorbije periode te evalueren, alvorens er opnieuw een functie wordt vacant verklaard.
Mevr. Cools laat weten dat vormingen duidelijke taal interessant kunnen zijn voor leerkrachten.
Toelichting ter zitting.
Mevr. Cools stelt de vraag of de buurtkar effectief de noden van mensen kan blootleggen? Schepen Van Ranst antwoordt dat de chauffeurs echte bruggenbouwers zijn. Mieke vult aan dat de chauffeurs een goede kennis hebben van de mensen van de wijk en een goed zicht hebben op de noden. Zij zijn vaak één van de weinige contacten die mensen hebben gedurende een week.
Dhr. Van den Berghe vraagt of er sinds de inspiratieavond al acties in uitvoering gebracht zijn. Mieke verwijst naar het vervolg van haar presentatie.
Dhr. Van den Berghe vraagt zich af of er niet beter meer mensen betrokken konden worden bij de brainstorm rond het buurtinfopunt dan enkel de zorgverleners. Er wordt verduidelijkt dat het om verschillende formele zorgpartners ging, zoals een kinesist, apotheek, huisarts, thuiszorg, thuisverpleging... Een doelstelling van de zorgzame buurt is om de brug te leggen tussen formele en informele zorg.
Jan Kerremans licht het ontstaan van de VZW Sociaal Dierenwelzijn Dierenvoedselbank Bornem toe, van het idee tot de start van de werking. In oktober bestaat de VZW 2 jaar. De VZW gebruikt een lokaal van OCMW Bornem (Nieuwstraat 51). Ze hebben 20-30 begunstigden die maandelijks dierenvoeding meekrijgen voor max. 2 huisdieren, voldoende voor twee weken. Er wordt gewerkt met vrijwilligers. Er wordt telkens op zaterdag een bedeling georganiseerd. Mensen krijgen elke bedeling een mail met een uitnodiging.
De VZW is de sponsors en meewerkende firma's heel dankbaar.
Mevr. Cools vraagt hoeveel vrijwilligers er zijn. Jan licht toe dat er momenteel zes vrijwilligers zijn.
Mevr. Meskens vraagt voor welke dieren er voeding voorzien wordt. Jan vertelt dat er voeding voorzien voor honden, katten en kippen.
Er wordt momenteel nog geen voeding of sponsoring gevraagd bij Bornemse burgers. De leden van de GRC Welzijn zijn van mening dat hier potentieel in zit.
Jan hoopt dat er in de toekomst ook eens iets aangekocht kan worden bij de sponsors. Het doel is om mens en dier verder te helpen. Tegelijk vertelt Jan dat het moeilijk wordt om sponsoring te vinden en te behouden.
Schepen Van Ranst vertelt hoe belangrijk een huisdier is in het leven van iemand en hoe mensen zich soms in bochten moeten wringen om voldoende voeding te voorzien voor het huisdier.
Dhr. Van den Berghe vraagt voor hoeveel huisdieren mensen voeding meekrijgen. Dit is voor max. 2 huisdieren. Jan geeft een voorbeeld om aan te tonen dat hier af en toe wel van afgeweken wordt als er voldoende voeding aanwezig is.
Jan is heel blij met de steun en medewerking vanuit het Bornems bestuur. Dhr. Engels vraagt of er een idee leeft om het aanbod uit te breiden naar andere dieren, zoals vogels, hamsters.. Hier wordt reeds op ingegaan als het aanbod er is.
Jan benadrukt nogmaals dat hij heel blij is met de samenwerking, zodat ze zeker zijn dat de voeding terechtkomt bij de juiste doelgroep. Vanuit het Sociaal Huis wordt er aangevuld dat de Dierenvoedselbank mogelijks ook een motivatie kan zijn voor mensen om zich aan te melden. Als er nood is aan dierenvoeding is er immers ook nood op andere domeinen en daar komen wij graag ondersteunen.
Bernadette vraagt of de kattenbakken en andere materialen aangekocht worden. Jan licht zijn strategie toe om dergelijke producten te verkrijgen en te verdelen.
De GRC Welzijn feliciteert de dierenvoedselbank met haar werking.