Terug
Gepubliceerd op 14/06/2023

Notulen  gemeenteraad

di 09/05/2023 - 20:00 Landhuis
Aanwezig: Luc De boeck, voorzitter gemeenteraad
Greet De bruyn, burgemeester
Kristof Joos, Dirk Hoofd, Saadet Gülhan, Eddie Bormans, Tom Van Ranst, schepenen
Bernadette Boeykens, Gil Van Den Berghe, Leentje Van lent, Hilde Cools, Danny Peeters, Wim Verheyden, Kevin Van Ranst, Eric Engels, Nicole Van Praet, Stefaan De Landtsheer, Elke Cuyt, Jurgen De Maeyer, Geert Mertens, Wiske Meskens, Roel Van Eetvelt, Francois De Clercq, Anky Daelemans, Nancy Brys, Ivo Van Aken, gemeenteraadsleden
Björn Caljon, algemeen directeur
Verontschuldigd: Liesje Pauwels, vierde schepen

De voorzitter opent de zitting op 09/05/2023 om 20:00.

  • Openbaar

    • Secretariaat

      • Igemo - Algemene vergadering 9 juni 2023

        wettelijk kader
        • het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017
        • de statuten van de intergemeentelijke vereniging IGEMO, vastgesteld door de algemene vergadering op 2 juni 1973, en laatst gewijzigd op 10 juni 2022
        situering

        Op 9 juni 2023 gaat er een algemene vergadering van Igemo door.

        De agenda vermeldt volgende punten:

        1. Aanduiding stemopnemers
        2. Kennisgeving activiteitenverslag 2022 [GVAV2300001]
        3. Goedkeuring jaarrekening 2022

        • Balans, resultatenrekening en toelichting [GVAV2300002]
        • Jaarverslag van de raad van bestuur [GVAV2300003]
        • Verslag van de revisor [GVAV2300004]

        4. Het verlenen van kwijting aan de bestuurders en de revisor
        5. Benoeming stemgerechtigde bestuurders van de intergemeentelijke vereniging voor ontwikkeling van het gewest Mechelen en omgeving (IGEMO) [GVAV2300005]
        6. Volmacht aan de raad van bestuur tot uitvoering van de genomen beslissingen
        7. Goedkeuring van de notulen van de buitengewone algemene vergadering van de intergemeentelijke vereniging voor ontwikkeling van het gewest Mechelen en omgeving (IGEMO) van 9 juni 2023

        motivering

        Ingevolge artikel 432 van het Decreet van 22 december 2017 houdende het Lokaal Bestuur moet het mandaat van de afgevaardigde voor elke algemene vergadering door de vennoten worden herhaald en moet de agenda van de algemene vergadering worden voorgelegd aan de raad.

        Er zijn geen redenen om de punten op de agenda niet goed te keuren.

        Publieke stemming
        Aanwezig: Luc De boeck, Greet De bruyn, Kristof Joos, Dirk Hoofd, Saadet Gülhan, Eddie Bormans, Tom Van Ranst, Bernadette Boeykens, Gil Van Den Berghe, Leentje Van lent, Hilde Cools, Danny Peeters, Wim Verheyden, Kevin Van Ranst, Eric Engels, Nicole Van Praet, Stefaan De Landtsheer, Elke Cuyt, Jurgen De Maeyer, Geert Mertens, Wiske Meskens, Roel Van Eetvelt, Francois De Clercq, Anky Daelemans, Nancy Brys, Ivo Van Aken, Björn Caljon
        Voorstanders: Luc De boeck, Greet De bruyn, Kristof Joos, Dirk Hoofd, Saadet Gülhan, Eddie Bormans, Tom Van Ranst, Bernadette Boeykens, Gil Van Den Berghe, Leentje Van lent, Hilde Cools, Danny Peeters, Kevin Van Ranst, Eric Engels, Nicole Van Praet, Stefaan De Landtsheer, Elke Cuyt, Jurgen De Maeyer, Geert Mertens, Wiske Meskens, Roel Van Eetvelt, Francois De Clercq, Ivo Van Aken
        Onthouders: Wim Verheyden, Anky Daelemans, Nancy Brys
        Resultaat: Met 23 stemmen voor, 3 onthoudingen
        besluit

        Artikel 1

        De gemeenteraad neemt kennis van de agenda van de algemene vergadering van 9 juni 2023 en verleent aan zijn afgevaardigde(n) het mandaat in te stemmen met het voorstel van de raad van bestuur van de intergemeentelijke vereniging IGEMO.

        Artikel 2

        Deze beslissing wordt ter kennisgeving overgemaakt aan de intergemeentelijke vereniging IGEMO.

      • Pidpa - Buitengewone algemene vergadering 16 juni 2023

        wettelijk kader
        • Artikel 41, tweede lid, 4° van het Decreet Lokaal Bestuur stelt dat de gemeenteraad bevoegd is voor de beslissingen tot oprichting van, deelname aan of vertegenwoordiging in instellingen, verenigingen en ondernemingen.
        • Artikel 420, eerste lid van het Decreet Lokaal Bestuur stelt dat de toetreding van een gemeente afhankelijk is van een beslissing van de gemeenteraad die daarvoor wordt genomen op basis van een onderzoek.
        • Artikel 420, eerste lid van het Decreet Lokaal Bestuur voorziet dat toetredingsbeslissing van een opdrachthoudende vereniging wordt genomen door de algemene vergadering.
        • Artikel 420, eerste lid van het Decreet Lokaal Bestuur bepaalt dat alle toetredingen worden aanvaard door de algemene vergadering van de opdrachthoudende vereniging.
        • Artikel 422, eerste lid van het Decreet Lokaal Bestuur stelt dat een beslissing tot uittreding van een deelnemer tijdens de duur die bij de oprichting van een opdrachthoudende vereniging is vastgesteld, alleen mogelijk is als drie vierde van het aantal deelnemende gemeenten vóór de algemene vergadering waarop over de uittreding wordt beslist, daarmee instemt. Voor die beslissing is een drievierdemeerderheid van het aantal stemmen vereist van het geheel van de geldig uitgebrachte stemmen en van de geldig uitgebrachte stemmen van de vertegenwoordigde gemeenten.
        • Artikel 422, tweede lid van het Decreet Lokaal Bestuur stelt dat uittreding uit een opdrachthoudende vereniging, die een opdracht hebben verkregen die een onderdeel vormt van het beheer van de waterketen ten gevolge van een gebiedsuitwisseling, mogelijk is als de gemeente en de betrokken opdrachthoudende verenigingen daarmee instemmen en afspraken hebben over de modaliteiten voor de uitvoering ervan.
        • Artikel 423, eerste lid van het Decreet Lokaal Bestuur bepaalt dat een opdrachthoudende vereniging in geval van enige vorm van herstructurering, zoals bedoeld in boek 12 van het Wetboek van vennootschappen en verenigingen, in een periode van drie jaren voorafgaand aan de statutair bepaalde einddatum tot haar verlenging besluiten.
        • Artikel 425, eerste lid van het Decreet Lokaal Bestuur stelt dat de verlenging van een opdrachthoudende vereniging een verzoek van de gewone meerderheid van het totale aantal deelnemers vereist dat gedragen wordt door een drievierdemeerderheid van het aantal deelnemende gemeenten. Het besluit tot verlenging dient bovendien te worden goedgekeurd met een drievierdemeerderheid van het aantal stemmen.
        • Artikel 427 van het Decreet Lokaal Bestuur stelt dat de wijzigingen in de statuten en in de bijlagen artikelsgewijs aangebracht door de algemene vergadering met een drievierdemeerderheid, zowel voor het geheel van de geldig uitgebrachte stemmen, als voor de geldig uitgebrachte stemmen van de vertegenwoordigde gemeenten, en op voorwaarde dat de gewone meerderheid van het aantal deelnemende gemeenten haar instemming betuigt. Uiterlijk negentig dagen voor de algemene vergadering die de statutenwijzigingen moet beoordelen, wordt een door de raad van bestuur opgesteld ontwerp aan alle deelnemers voorgelegd.
        • Artikel 432 van het Decreet Lokaal Bestuur stelt dat de algemene vergadering is samengesteld uit de vertegenwoordigers van de deelnemers. Deze worden voor de gemeenten rechtstreeks aangewezen door de gemeenteraden uit hun leden. De vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger wordt herhaald voor elke algemene vergadering.
        situering

        De gemeente Bornem is voor de activiteit watervoorziening aangesloten bij de opdrachthoudende vereniging Pidpa.

        Voorgenomen transactie
        De bestuursorganen van Pidpa en water-link hebben te kennen gegeven te willen overgaan tot een herstructureringsoperatie teneinde hun krachten geografisch te bundelen en samen aan integraal waterbeheer te doen. De voorgenomen herstructurering zal leiden tot een schaalvergroting, risicospreiding, de mogelijkheid tot slim investeren en synergievoordelen.

        In het kader van deze verregaande samenwerking wordt gekozen voor een opsplitsing tussen water en riolering in twee juridische entiteiten. De achterliggende redenen hiervoor zijn de verschillende achtergronden en historieken van beide bedrijven alsook de verschillende organisatie van de twee hoofdactiviteiten (drinkwater‐ en riolering) waardoor er juridische, financiële en fiscale belemmeringen zouden ontstaan in geval van de keuze voor één entiteit. Daarnaast zullen de entiteiten onderworpen worden aan een verschillend belastingstatuut. De fusie tussen Pidpa en water‐link zal aldus bestaan uit twee fusie‐entiteiten: Water‐Entiteit (het huidige water-link) en Rio‐Entiteit (het huidige Pidpa).

        De Water-Entiteit zal alle watervoorzieningsactiviteiten (distributie, productie, transport en industrie) van beide verenigingen combineren. De Rio-Entiteit zal de rioleringsactiviteiten van beide verenigingen samenbrengen, vertrekkende vanuit de huidige rioleringsformules bij Pidpa en water-link. De Water-Entiteit zal alle personeel van de huidige waterbedrijven Pidpa en water-link omvatten en fungeren als werkmaatschappij voor de Rio-Entiteit. Dit laat toe om maximaal de beoogde synergie-effecten te realiseren.

        De duurtijden van Pidpa resp. water-link verstrijken in principe eind 2023 resp. eind 2025. Om te vermijden dat op korte termijn na goedkeuring van de transactie door de algemene vergaderingen moet worden besloten tot verlenging, hebben de raden van bestuur van beide verenigingen ervoor gekozen om het verlengingsbesluit samen met de transactie ter goedkeuring voor te leggen aan hun respectievelijke algemene vergaderingen. Tevens zullen de duurtijden van de verenigingen in het kader van de transactie worden gelijkgeschakeld, zodat zij beide een resterende duurtijd van 18 jaar zullen hebben.

        De voorgenomen transactie is deels goed te keuren door de algemene vergaderingen van de betrokken verenigingen en deels goed te keuren door hun respectievelijke raden van bestuur. Aan de algemene vergaderingen van de verenigingen die worden gehouden in juni 2023 wordt gevraagd onder meer de aan de transactie verbonden statutenwijzigingen en verlengingsdossiers goed te keuren. De raden van bestuur van de verenigingen zullen worden gemachtigd de inwerkingtreding van de besluiten van de respectievelijke algemene vergaderingen vast te stellen in functie van de goedkeuring van de overige transactiestappen. De raden van bestuur zullen vervolgens in het najaar van 2023 de meer technische aspecten verbonden aan de transactie goedkeuren en de inwerkingtreding vaststellen.

        Momenteel is voorzien dat de inwerkingtreding op of omstreeks het jaareinde zal plaatsvinden. De inwerkingtreding van de transactie zal in ieder geval na het behalen van alle goedkeuringen binnen een korte tijdsperiode gefaseerd plaatsvinden. Er wordt echter over gewaakt dat er volledige continuïteit van de dienstverlening is.

        motivering

         Procedurele aspecten

        Op hoofdlijnen zal de realisatie van de transactie tot stand komen door (1) het onderbrengen van de bestaande rioleringsactiviteiten van water-link en Pidpa in de bestaande entiteit Pidpa, (2) het onderbrengen van de bestaande watervoorzieningsactiviteiten van water-link en Pidpa in de bestaande entiteit water-link, en (3) het omvormen van de bestaande entiteit Pidpa tot de Rio-Entiteit en de bestaande entiteit water-link in de Water-Entiteit. De deelnemers die op vandaag aangesloten zijn bij de ene vereniging voor de activiteit die wordt ingekanteld in de andere vereniging, zullen in het kader van de transactie deelnemer worden van de andere entiteit.

        Concreet zullen daartoe volgende stappen moeten worden doorlopen.

        (i) water-link treedt uit Pidpa aan nominale waarde

        In het kader van de voorgenomen transactie zal water-link als deelnemer uittreden uit Pidpa aan nominale waarde overeenkomstig hetgeen voorzien in artikel 422, eerste lid van het Decreet Lokaal Bestuur. Ingevolge de uittreding worden 4.550 aandelen Pidpa vernietigd en ontvangt water-link een scheidingsaandeel van 11.375 euro van Pidpa (zijnde 2,50 euro per aandeel). Ten minste drie vierde van het aantal deelnemende gemeenten moet voorafgaand aan de algemene vergadering met deze uittreding instemmen. Bovendien moet deze uittreding worden goedgekeurd door de algemene vergadering van Pidpa.

        (ii) Verlenging watervoorzieningsactiviteit water-link

        In de marge van de voorgenomen transactie werd overwogen dat de duurtijd van water-link eind 2025 zou verstrijken.

        Teneinde te vermijden dat deelnemers van de Water-Entiteit zich na de inwerkingtreding van de transactie op korte termijn opnieuw zouden moeten buigen over de verlenging van de vereniging, is ervoor gekozen om als onderdeel van de transactie de buitengewone algemene vergadering te laten besluiten tot verlenging van de duur voor de activiteit watervoorziening van water-link. Sinds het decreet van 17 februari 2023 tot wijziging van het Decreet Lokaal Bestuur dient dit besluit in bepaalde gevallen niet langer genomen te worden door de laatste algemene vergadering voorafgaand aan het verstrijken van de duurtijd. De transactie bevindt zich in het toepassingsgebied van het nieuwe decreet.

        De verlenging van de watervoorzieningsactiviteit tot en met 31 december 2041 zal aan de algemene vergadering worden voorgelegd, zodat deze een resterende duurtijd van 18 jaar heeft.

        De algemene vergadering van water-link heeft op 18 december 2013 besloten om de duur van de vereniging te verlengen tot 31 december 2025. Gezien deze verlengingsbeslissing, zal de algemene vergadering van water-link tevens moeten besluiten tot niet-verlenging en vervroegde ontbinding van diens rioleringsactiviteit overeenkomstig artikel 425 van het Decreet Lokaal Bestuur.

        (iii) Verlenging rioleringsactiviteit Pidpa

        Eind 2023 verstrijkt de duurtijd van Pidpa in ieder geval.

        In het kader van de voorgenomen transactie zal aan de algemene vergadering van Pidpa de verlenging van de rioleringsactiviteit ter goedkeuring worden voorgelegd.

        In navolging van het bovenstaande wordt aan de deelnemers van Pidpa verzocht te besluiten tot verlenging van Pidpa en, in de mate zij op vandaag zij aangesloten bij de rioleringsactiviteit, deel te nemen aan de verlenging. De verlenging van de rioleringsactiviteit zal aan de algemene vergadering van Pidpa worden voorgelegd voor een periode van 18 jaar met ingang van 1 januari 2024 tot en met 31 december 2041.

        Pidpa werd ruim 110 jaar geleden opgericht om de provincie Antwerpen te voorzien van een betrouwbare drinkwatervoorziening. Sinds meer dan 15 jaar is Pidpa ook een toonaangevende speler op de rioleringsmarkt. Haar rioleringsoplossingen op maat werden ondertussen in 46 steden en gemeenten geïmplementeerd. Met het oog op een verhoogde samenwerking tussen verschillende actoren binnen de watersector zal Pidpa samen met water-link ingevolge de transactie een integraal waterbedrijf vormen, bestaande uit twee afzonderlijke entiteiten.

        Jaren geleden heeft Pidpa de omslag gemaakt van een traditioneel nutsbedrijf naar een klant- en marktgedreven onderneming. Zij voorziet voor haar klanten, onze burgers en bedrijven, in uitgebreide communicatiemogelijkheden, zoals een gratis klantenservicelijn, de website en sociale media. Op deze manier kunnen klanten snel bij Pidpa terecht met hun vragen.

        Bij Pidpa staat ‘duurzaamheid’ in al haar betekenissen centraal in haar werking, waarbij Pidpa in een duurzaam rioleringsbeleid investeert door middel van het voldoen van wettelijke verplichtingen en het ontwikkelen van innovatieve oplossingen. Daardoor is het als bedrijf uitgegroeid tot een belangrijke sociaaleconomische partner, die een toekomstgericht beleid voert op het vlak van milieu, economie en maatschappij. Dit duurzaamheidsbeleid werd doorgetrokken tot in haar werking.

        Pidpa blinkt uit in haar activiteiten. De kwaliteit van de door haar geleverde goederen en diensten staan steeds voorop. Pidpa laat hier niets aan het toeval over. Dankzij de verdere professionalisering van het assetmanagement onderhoudt zij als een goed huisvader haar uitgebreide infrastructuur. Daardoor wordt niet alleen het comfort van de gebruikers en de efficiëntie van haar werkzaamheden verhoogd, maar ook aandacht gegeven aan een milieubewust en toekomstgericht resultaat.

        Daarnaast is Pidpa een financieel gezond bedrijf dat blijft investeren in het voortdurend optimaliseren van en investeren in haar werking met een nadrukkelijke focus op kostenbesparing en efficiëntieverbetering.

        Het voorliggende verlengingsdossier geeft een duidelijk beeld over Pidpa, haar dagelijkse werking en hetgeen zij reeds verwezenlijkt heeft voor de aangesloten steden en gemeenten en hun inwoners en bedrijven.

        De bovenstaande principes die Pidpa hanteert in haar bedrijfswerking vertalen zich concreet als volgt:

        • Via de opmaak van strategische onderhoudsplannen en risicokaarten kan Pidpa de risico’s per rioleringsleiding inschatten. Deze werkwijze stelt haar in staat om een doorgedreven inspectieplanning op te maken die vastleggen welke riolen wanneer en met welke techniek zullen geïnspecteerd worden. Op die manier worden de nodige maatregelen, evaluaties en potentiële synergieën geïdentificeerd. Op basis daarvan kan ook een up-to-date toestandskaart vorm krijgen.
        • Door het professioneel assetmanagement blijven het aantal incidenten en de omvang van de schade die daaruit voortvloeit beperkt.
        • Via de inzet van het personeel van water-link/de Water-Entiteit kan Pidpa flexibel inspelen bij wegenis- en rioleringswerken en op die manier de hinder zoveel als mogelijk beperken.
        • Pidpa heeft actief meegewerkt aan de opmaak en actualisering van de ‘code voor Infrastructuur- en nutswerken langs gemeentewegen’ en past de principes ervan ook toe in haar dagelijkse werking zodat de hinder op gemeentewegen zoveel als mogelijk beperkt blijft. 
        • Met betrekking tot investeringsprojecten en (private) ontwikkelingsprojecten zorgt Pidpa voor een volledige ontzorging van de betrokken deelnemers door middel van een doorgedreven begeleiding en opvolging van A tot Z via advisering, concept en exploitatie.
        • Pidpa hanteert korte communicatielijnen en stelt zich zeer aanspreekbaar op, zodat de betrokken deelnemers maximaal op de hoogte worden gehouden van lopende projecten en zodat de betrokken deelnemers met vragen en problemen steeds tijdig en op een correcte wijze worden verder geholpen.
        • In het kader van haar rioleringsopdracht heeft Pidpa een gedegen knowhow vergaard op het vlak van zowel collectieve als individuele sanering, wat zich op het terrein concreet vertaalt naar een efficiënt onderhoud van het rioleringsstelsel en een degelijke uitvoering van wegenis- en rioleringsprojecten afgestemd op de noden en timing van de betrokken deelnemers.
        • Via de opmaak van hemelwater –en droogteplannen is Pidpa in staat om een algemene visie uit te werken en overleg te plegen met de gemeentelijke diensten met betrekking tot de waterhuishouding op het grondgebied van de betrokken gemeente.
        • Pidpa neemt de rapporteringsverplichting aan de VMM over van de gemeentelijke administratie, hetgeen een tijdrovende en arbeidsintensieve aangelegenheid is waarvoor een grondige kennis van het rioleringsbeheer nodig is.
        • In het kader van het rioleringsbeheer dient de betrokken gemeente zelf niet in te staan voor de investerings- en onderhoudsuitgaven.
        • Door de gespreide aanwezigheid van Pidpa in verschillende steden en gemeenten is een gecoördineerde aanpak mogelijk. Zo worden via Pidpa schaal- en synergievoordelen bekomen, onder andere op het vlak van de unieke veldkennis bij de exploitatie van het rioleringsstelsel (ruimen van grachten, reinigen van sifons en kolken, onderhoud van pompstations) en risico-gebaseerd assetmanagement.
        • Pidpa onderschrijft een degelijk, duurzaam rioleringsbeleid. Daarbij zorgt Pidpa sinds kort ook voor de mogelijkheid tot uitwerking en uitvoering van projecten die het mogelijk maken om de doelstellingen van reduceren van vuilvracht te behalen. De duurzaamheid blijkt ook uit de ambitieuze hemelwater- en droogteplannen die Pidpa voorbereidt, en de ondersteuning bij het opmaken en opvolgen ervan, wat toelaat om naar de toekomst toe een duurzaam waterbeleid te voeren en daartoe watergerelateerde subsidies te ontvangen.
        • Voor de buitengebieden waar geen riolering is voorzien, neemt Pidpa dankzij haar uitstekende expertise het voortouw bij de aankoop, plaatsing, controle en onderhoud van IBA’s.
        • Doorheen de voorbije jaren heeft Pidpa getimmerd aan een uitgebreid gamma van innovatieve producten en diensten, gericht op het beperken van watergebruik, het hergebruiken en het recycleren van water. In het kader daarvan kunnen de inwoners en actieve ondernemingen bijgestaan worden door middel van een door Pidpa uitgevoerde wateraudit. Tevens kan men genieten van de onderzoeksresultaten die Pidpa hierbij behaalt.
        • In december 2022 heeft Pidpa een strategische samenwerking afgesloten met Aquafin, waardoor de vruchten kunnen worden geplukt van de ervaring van Aquafin in de sector van het (boven)gemeentelijk rioleringsbeheer. Dit zal bijkomende efficiëntiewinsten opleveren en meer waarborgen bieden bij het behalen van de reductiedoelstellingen.

        Rekening houdende met de elementen aangebracht in het bijgevoegde verlengingsdossier en de bovenstaande argumenten, die onze gemeente zich eigen maakt, verzoekt onze gemeente om de opdrachthoudende vereniging Pidpa te verlengen voor wat de rioleringsactiviteit betreft. Aangezien onze gemeente niet aangesloten is bij de rioleringsactiviteit van Pidpa, noch bij die van water-link, zal onze gemeente echter niet deelnemen aan de verlenging van Pidpa en bijgevolg (na sluiting van de vereffening van de activiteit watervoorziening) uit Pidpa treden.

        De duurtijd van de watervoorzieningsactiviteit van Pidpa zal bijgevolg niet worden verlengd. Om aan de raad van bestuur van de Vereniging de nodige flexibiliteit te bieden met betrekking tot de inwerkingtreding van die ontbinding, wordt voorgesteld aan de gemeenten om voor de goede orde en voor zoveel als nodig te verzoeken en te besluiten tot vervroegde ontbinding van de watervoorzieningsactiviteit.

        (iv) Omvorming tot Rio- en Water-Entiteit

        In het kader van de voorgenomen transactie zal water-link nadien worden omgevormd tot de nieuwe Water-Entiteit, waarin de watervoorzieningsactiviteit van water-link behouden blijft. Tevens zal Pidpa worden omgevormd tot nieuwe Rio-Entiteit, waarin de rioleringsactiviteit van Pidpa behouden blijft.

        Naar aanleiding van de omvorming tot de Rio-Entiteit resp. de Water-Entiteit dienen de statuten van Pidpa en water-link gewijzigd te worden teneinde ze in overeenstemming te brengen met de principes die waren overeengekomen tussen de raden van bestuur van de betrokken verenigingen op vlak van compartimentering, bestuur, e.d. De [stad/gemeente] heeft samen met de oproepingsbrief de ontwerpen van nieuwe statuten en artikelsgewijze commentaren ontvangen.

        Als onderdeel van het globaal akkoord met betrekking tot de transactie werd onder meer overeengekomen op welke manier de aandelen in de betrokken verenigingen moeten worden aangehouden na inwerkingtreding van de transactie. De aandelenverdeling binnen de Rio-Entiteit zal volledig worden bepaald op basis van het bevolkingsaantal van de deelnemers per 1 januari 2023. De aandelenverdeling binnen de Water-Entiteit zal worden bepaald op basis van een economische waardering van de watervoorzieningsactiviteit van Pidpa en water-link. Vervolgens zal afhankelijk van de deelactiviteit het aantal aandelen verder worden verdeeld op basis van het bevolkingsaantal van de deelnemers per 1 januari 2023 of worden toegewezen aan een specifieke deelnemer. Dat betekent dat de aandelenverdeling binnen de bestaande verenigingen dient te worden herschikt ingevolge de transactie. Iedere individuele deelnemer heeft in dat verband ook een technische fiche ontvangen waarin zijn huidige en toekomstige situatie wordt beschreven.

        (v) Overdracht watervoorzieningsactiviteit Pidpa

        Uit het voorgaande blijkt dat enkel de rioleringsactiviteit van Pidpa zal worden verlengd in het kader van de omvorming van de Rio-Entiteit, terwijl diens watervoorzieningsactiviteit niet zal worden verlengd. Bijgevolg dient naar een alternatieve beheersvorm te worden gezocht voor de watervoorzieningsactiviteit van Pidpa. In het kader van de beoogde samenwerking werd geoordeeld dat water-link daarvoor de meest geschikte partner is.

        Om die reden zal Pidpa op haar beurt door middel van een koop-verkoop haar watervoorzieningsactiviteit overdragen aan water-link. De koopprijs voor deze koop-verkoop zal blijven uitstaan als een vordering, waarna deze door Pidpa in water-link zal worden ingebracht tegen uitgifte van aandelen door deze laatste. Overeenkomstig artikel 420, tweede lid van het Decreet Lokaal Bestuur dient de toetreding van een opdrachthoudende vereniging tot een andere opdrachthoudende vereniging te worden goedgekeurd door de algemene vergadering van de toetredende opdrachthoudende vereniging. Bijgevolg zal de toetreding door Pidpa ter goedkeuring worden voorgelegd aan de algemene vergadering van Pidpa. Aangezien Pidpa op vandaag nog niet is aangesloten bij water-link/de Water-Entiteit, dient ook de algemene vergadering van water-link haar goedkeuring te verlenen aan deze toetreding.

        (vi) Rioleringsgemeenten water-link treden uit water-link en treden toe tot Pidpa

        De gemeenten die op vandaag zijn aangesloten bij water-link voor de activiteit riolering, zullen uittreden uit water-link overeenkomstig de procedure gebiedsuitwisseling zoals voorzien in artikel 422, tweede lid van het Decreet Lokaal Bestuur. Deze uittreding behoeft in principe geen voorafgaand besluit van de algemene vergadering.

        De gemeenten die op vandaag zijn aangesloten bij water-link voor de activiteit riolering, zullen in het kader van dezelfde procedure kort nadien toetreden tot Pidpa.

        De Steden Antwerpen en Mortsel en de gemeenten Edegem en Hove zijn op vandaag nog geen deelnemer van Pidpa. Bijgevolg moet de toetreding van de Steden Antwerpen en Mortsel en de gemeenten Edegem en Hove tot Pidpa worden goedgekeurd door de algemene vergadering van Pidpa.

        Bij de inwerkingtreding wordt erover gewaakt dat er volledige continuïteit van dienstverlening is.

        (vii) Watergemeenten Pidpa treden toe tot water-link

        Pidpa zal deze aandelen in de watervoorzieningsactiviteit water-link slechts voor een zeer beperkte periode aanhouden. Kort na de aandelenuitgifte zal Pidpa de betrokken aandelen overdragen aan haar deelnemers die waren aangesloten bij diens watervoorzieningsactiviteit. Deze uitkering zal gebeuren overeenkomstig hun bevolkingscijfer per 1 januari 2023. Pidpa zal een aandeel in water-link blijven aanhouden in het kader van de dienstverlening door water-link. In het kader van die overdrachten dienen de deelnemers van Pidpa toe te treden tot water-link, welke toetreding overeenkomstig artikel 420, eerste lid van het Decreet Lokaal Bestuur de goedkeuring vereist van de algemene vergadering van water-link.

        In navolging van het voorgaande wordt aan de deelnemers van Pidpa voorgelegd om in het kader van de transactie toe te treden tot water-link en om aan deze laatste een beheersoverdracht te doen voor wat de watervoorziening op hun grondgebied betreft. Voor de gemeente Baarle-Hertog zal deze beheersoverdracht beperkt zijn tot het gedeelte van het grondgebied dat niet in de exclave ligt.

        Voor deze toetreding en beheersoverdracht verwijst onze [stad/gemeente] naar de elementen aangehaald in de beschrijvende nota die zij samen met de oproepingsbrief voor de buitengewone algemene vergadering heeft ontvangen. In het bijzonder verwijst zij naar het feit dat de Water-Entiteit als integraal waterbedrijf als gevolg van de voorgenomen fusie tussen Pidpa en water-link een circulair waterbeheer zal aanbieden. Daarmee kan de Water-Entiteit onder meer snel en efficiënt inspelen op de hedendaagse waterproblemen (droogte, overstromingen, ...) en de waterhuishouding van onze [stad/gemeente] beter afstemmen in het groter geheel waar ook de Rio-Entiteit deel van zal uitmaken.

        Rekening houdende met de elementen aangehaald in de begeleidende nota, de unieke samenwerking die wordt beoogd tussen de Rio-Entiteit (het huidige Pidpa) en de Water-Entiteit (het huidige water-link) ingevolge de inwerkingtreding van de transactie en het feit dat water-link/de Water-Entiteit de watervoorzieningsactiviteit van het huidige Pidpa vanuit een continuïteitsgedachte zal verderzetten, besluit onze [stad/gemeente]:

        • dat een toetreding tot water-link/de Water-Entiteit de meest passende beheersvorm is onder de vormen die zich reëel aanbieden;
        • om met ingang van de inwerkingtreding van de transactie toe te treden tot de opdrachthoudende vereniging water-link;
        • om met ingang van de inwerkingtreding van de transactie een beheersoverdracht te doen voor wat de watervoorziening van de [stad/gemeente] betreft; en
        • akte te nemen van de niet-verlenging van de watervoorzieningsactiviteit en de uittreding van de [stad/gemeente] uit het betrokken compartiment van Pidpa, daarbij bevestigend dat ons scheidingsaandeel zal worden uitbetaald in aandelen water-link/Water-Entiteit gelet op de opdracht die de [stad/gemeente] geeft aan water-link/de Water-Entiteit en de manier waarop de transactie geïmplementeerd wordt.

        (viii) Afsluiten concessieovereenkomst met Water-Entiteit

        Onze gemeente zal naar aanleiding van de toetreding tot de Water-Entiteit een concessieovereenkomst afsluiten met de Water-Entiteit. Die concessieovereenkomst zal de samenwerking tussen onze gemeente en Water-Entiteit mee vorm geven. Via deze overeenkomst zal onze gemeente immers bepaalde algemene exploitatierechten en concessies op infrastructuur toestaan aan Water-Entiteit teneinde deze laatste toe te laten om haar voorwerp en maatschappelijke doelstelling na te streven. Aldus is het noodzakelijk voor de goede werking van Water-Entiteit en dus de productie, transport en distributie van water om deze concessieovereenkomst af te sluiten. In ruil voor de onder de concessieovereenkomst toegestane rechten kan onze gemeente aanspraak maken op de vergoedingen die in deze overeenkomst zijn voorzien.

        Daarnaast regelt de concessieovereenkomst andere rechten en plichten van zowel onze gemeente als de Water-Entiteit. Het afsluiten van deze overeenkomst zal dus eveneens de rechtszekerheid van onze gemeente met betrekking tot de watervoorziening ten goede komen.

        (ix) Afsluiten overeenkomst met betrekking tot deelnemerschap Water-Entiteit

        In het kader van de transactie wenst de gemeente, samen met de andere deelnemers van de Water-Entiteit die daartoe bereid zijn, een overeenkomst af te sluiten teneinde bepaalde van de rechten en verplichtingen als deelnemers van de Water-Entiteit vast te leggen. In het bijzonder zullen deze afspraken onder meer betrekking hebben op de modaliteiten van mogelijke dividenduitkeringen door de Water-Entiteit aan de gemeentelijke deelnemers. De partijen bij deze overeenkomst zijn mening dat de betrokken afspraken in het belang van de Water-Entiteit zijn.

        1.2 Buitengewone algemene vergaderingen

        Om tot voornoemde transactie te kunnen komen, dienen de buitengewone algemene vergaderingen van Pidpa en water-link zich over de transactie in het algemeen en de daarmee samenhangende besluiten te buigen.

        In dit verband heeft Pidpa een buitengewone algemene vergadering samengeroepen op 16 juni 2023 te Desguinlei 246, 2018 Antwerpen met volgende agendapunten:

        1. Nazicht van de volmachten/raadsbesluiten voor de afgevaardigden
        2. Kennisname en goedkeuring van het voorstel tot herstructureringsoperatie tussen de Vereniging en water-link, een opdrachthoudende vereniging opgericht onder het Decreet Lokaal Bestuur, met zetel te Mechelsesteenweg 66, 2018 Antwerpen en geregistreerd bij de Kruispuntbank van Ondernemingen onder het nummer (RPR Antwerpen, afdeling Antwerpen) 0476.567.235 (hierna “water-link”), bestaande uit:
        • (i) de uittreding van water-link uit de Vereniging aan nominale waarde;
        • (ii) de partiële vereffening en verlenging van water-link voor wat diens watervoorzieningsactiviteit betreft en de partiële niet-verlenging en vervroegde ontbinding voor wat diens rioleringsactiviteit betreft;
        • (iii) de partiële vereffening en verlenging van de Vereniging voor wat diens rioleringsactiviteit betreft en de partiële niet-verlenging en vervroegde ontbinding voor wat diens watervoorzieningsactiviteit betreft;(iv) de wijziging van de statuten van water-link en de Vereniging;
        • (v) de herschikking van de bestaande aandelen onder de huidige deelnemers van water-link aangesloten bij de watervoorzieningsactiviteit en onder de huidige deelnemers van de Vereniging aangesloten bij de rioleringsactiviteit;
        • (vi) de overdracht van de watervoorzieningsactiviteit van de Vereniging naar water-link via een koop-verkoop conform de procedure overdracht van bedrijfstak in de zin van artikel 12:103 van het Wetboek van vennootschappen en verenigingen;
        • (vii) de inbreng door de Vereniging in water-link van diens vordering op deze laatste ingevolge voormelde koop-verkoop in ruil voor nieuwe aandelen in water-link;
        • (viii) de gehele resp. gedeeltelijke uittreding uit water-link van de gemeenten-deelnemers aangesloten bij water-link voor hun rioleringsactiviteit via gebiedsuitwisseling;
        • (ix) de toetreding tot de Vereniging van de gemeenten-deelnemers voordien aangesloten bij water-link voor de rioleringsactiviteit via gebiedsuitwisseling;
        • (x) de toetreding tot water-link van de huidige deelnemers van de Vereniging voor de activiteit watervoorziening door middel van een toekenning van aandelen water-link aan die deelnemers door de Vereniging in ruil voor de vernietiging van hun huidige aandelen watervoorziening in de Vereniging;
        • (xi) het afsluiten van een concessieovereenkomst met water-link door de deelnemers die aangesloten zijn of zich in het kader van de operatie dienen aan te sluiten bij water-link; en
        • (xii) het afsluiten van een overeenkomst met betrekking tot het deelnemerschap van de Water-Entiteit door de deelnemers die aangesloten zijn of zich in het kader van de operatie dienen aan te sluiten bij water-link met de overige gemeenten-deelnemers van water-link,

        (hierna de “Transactie”)

        3. Kennisname van de instemming door ten minste drie vierde van het aantal deelnemende gemeenten met en goedkeuring van de uittreding van water-link uit de Vereniging in toepassing van artikel 422, eerste lid van het Decreet Lokaal Bestuur en van de ontwerpovereenkomst die in dat verband zal worden afgesloten tussen water-link en de Vereniging;

        4. Kennisname van het verzoek van de gewone meerderheid van het totale aantal deelnemers en van ten minste een drievierdemeerderheid van het aantal deelnemende gemeenten tot en goedkeuring van de verlenging van de rioleringsactiviteit van de Vereniging en dit voor een bijkomende duurtijd van 18 jaar met ingang van 1 januari 2024 tot en met 31 december 2041;

        5. Goedkeuring en bevestiging van de niet-verlenging en invereffeningstelling van de watervoorzieningsactiviteit van de Vereniging (ingevolge vervroegde ontbinding of verstrijken van de duur);

        6. Kennisname van de deelname door de deelnemers van de Vereniging aan de verlenging van de duurtijd van de rioleringsactiviteit van de Vereniging, resp. de uittreding van deelnemers uit de Vereniging ingevolge niet-deelname aan de verlenging van de rioleringsactiviteit van de Vereniging.

        7.Verplaatsing van de zetel van de Vereniging naar Desguinlei 246, 2018 Antwerpen;

        8. Kennisname van het ontwerp van statutenwijziging en begeleidende artikelsgewijze commentaar gevoegd als bijlage [•] en artikelsgewijze goedkeuring van de statutenwijziging door algehele vervanging van de huidige tekst van de statuten door de tekst gevoegd als bijlage [•];

        9. Goedkeuring van de herverdeling van de aandelen van de rioleringsactiviteit uitgegeven door de Vereniging conform het criterium voorzien in de voorgestelde statutenwijziging, als gevolg waarvan:

        • de aandelencategorie B (HidoRio) wordt afgeschaft en ingekanteld in het toekomstige Compartiment Solidaire Sanering en de aandelen in dit toekomstige compartiment zullen worden aangehouden in functie van het bevolkingsaantal van de gemeenten-deelnemers op 1 januari 2023;
        • de aandelencategorieën C (HidroSan) worden afgeschaft en ingekanteld in het hoofdcompartiment van het toekomstige Compartiment Niet-Solidaire Sanering en de aandelen in dit toekomstige compartiment zullen worden aangehouden in functie van het bevolkingsaantal van de gemeenten-deelnemers op 1 januari 2023;
        • de aandelencategorie D (HidroGem) wordt afgeschaft en ingekanteld in het subcompartiment van het toekomstige Compartiment Niet-Solidaire Sanering en de aandelen in dit toekomstige compartiment zullen worden aangehouden in functie van het bevolkingsaantal van de gemeenten-deelnemers op 1 januari 2023;

        10. Goedkeuring van de toetreding van de Steden Antwerpen en Mortsel en de gemeenten Edegem en Hove tot het toekomstige Compartiment Niet-Solidaire Sanering van de Vereniging ingevolge gebiedsuitwisseling;

        11. Goedkeuring van de toetreding van de Vereniging tot water-link in het kader van de inbreng van de schuldvordering die zij zal verkrijgen ingevolge koop-verkoop van vermogensbestanddelen verbonden aan de watervoorzieningsactiviteit van de Vereniging, alsook tot het toekomstige Compartiment Dienstverlening van water-link;

        12. In het algemeen, casu quo goedkeuring van alle handelingen en/of transacties nodig of nuttig in het kader van de Transactie;

        13. Vaststelling van de noodzakelijke uitvoeringsmaatregelen in het kader van de Transactie;

        14. Verlenen van de desbetreffende machten naar aanleiding van de besluitvorming omtrent de Transactie, met inzonderheid machtiging aan de raad van bestuur van de Vereniging om:

        a)     de inwerkingtreding van (de verschillende tussenstappen van) de Transactie, met inbegrip van de respectieve besluiten goedgekeurd door de algemene vergadering, vast te stellen;

        b)     het bovenstaande te bevestigen en bijgevolg de verwezenlijking van de Transactie vast te stellen;

        c)      daartoe alle akten en stukken te tekenen, woonplaats te kiezen en alles te doen wat nodig of nuttig kan zijn; en

        d)     alle formaliteiten te vervullen m.b.t. de neerlegging en publicatie van de beslissingen van de gewone en buitengewone algemene vergadering en de uitvoering van de Transactie in de meest brede zin.

        Samen met deze oproepingsbrief voor de buitengewone algemene vergadering, ontving de gemeente eveneens een kopie van een beschrijvende nota, een technische presentatie, een individuele fiche, het verlengingsdossier van Pidpa, de template concessieovereenkomst voor de deelnemers van Pidpa, het ontwerp van overeenkomst met betrekking tot het deelnemerschap van de Water-Entiteit, het ontwerp van uittredingsovereenkomst tussen Pidpa en water-link en de ontwerpstatuten voor zowel Pidpa als water-link na inwerkingtreding van de voorgestelde transactie. Het besluit moet daarom steeds in samenhang met deze documenten gelezen worden. Een kopie van deze documenten wordt bij dit gemeenteraadsbesluit gevoegd.

        financiële aspecten

        Ingevolge deelname aan de transactie en toetreding tot de concessieovereenkomst, zal de gemeente op het moment van de inwerkingtreding van de transactie aanspraak kunnen maken op de volgende vergoedingen:

        • Ingevolge deelname aan het A-compartiment, een forfaitaire onkostenvergoeding in functie van het aantal inwoners resp. het aantal brandkranen op het grondgebied van de gemeente;
        • Ingevolge deelname aan het B-compartiment: een variabele vergoeding berekend op basis van de omzet gerealiseerd binnen het Compartiment Productie, Transport en Industrie voor water bestemd voor menselijke aanwending en dit pro rata het aantal gehouden B-aandelen.

        Deze vergoedingen komen in de plaats van de bestaande vergoedingen.

        Publieke stemming
        Aanwezig: Luc De boeck, Greet De bruyn, Kristof Joos, Dirk Hoofd, Saadet Gülhan, Eddie Bormans, Tom Van Ranst, Bernadette Boeykens, Gil Van Den Berghe, Leentje Van lent, Hilde Cools, Danny Peeters, Wim Verheyden, Kevin Van Ranst, Eric Engels, Nicole Van Praet, Stefaan De Landtsheer, Elke Cuyt, Jurgen De Maeyer, Geert Mertens, Wiske Meskens, Roel Van Eetvelt, Francois De Clercq, Anky Daelemans, Nancy Brys, Ivo Van Aken, Björn Caljon
        Voorstanders: Luc De boeck, Greet De bruyn, Kristof Joos, Dirk Hoofd, Saadet Gülhan, Eddie Bormans, Tom Van Ranst, Bernadette Boeykens, Gil Van Den Berghe, Leentje Van lent, Hilde Cools, Danny Peeters, Kevin Van Ranst, Eric Engels, Nicole Van Praet, Stefaan De Landtsheer, Elke Cuyt, Jurgen De Maeyer, Geert Mertens, Wiske Meskens, Roel Van Eetvelt, Francois De Clercq, Ivo Van Aken
        Onthouders: Wim Verheyden, Anky Daelemans, Nancy Brys
        Resultaat: Met 23 stemmen voor, 3 onthoudingen
        besluit

        Artikel 1

        De gemeenteraad bevestigt de tijdige ontvangst van de oproeping voor de algemene vergadering in buitengewone zitting van Pidpa op 16 juni 2023 met bijhorende agenda en stukken.

        Artikel 2

        De gemeenteraad neemt kennis van de agendapunten van de algemene vergadering in buitengewone zitting van Pidpa op 16 juni 2023 en de bijhorende stukken. De in deze stukken opgenomen motivering wordt bijgetreden.

        Artikel 3

        De gemeenteraad keurt de deelname aan de transactie bestaande uit:

        (i) de uittreding van water-link uit Pidpa aan nominale waarde;

        (ii) de partiële vereffening en verlenging van water-link voor wat diens watervoorzieningsactiviteit betreft en de partiële niet-verlenging en vervroegde ontbinding voor wat diens rioleringsactiviteit betreft;

        (iii) de partiële vereffening en verlenging van Pidpa voor wat diens rioleringsactiviteit betreft en de partiële niet-verlenging en vervroegde ontbinding voor wat diens watervoorzieningsactiviteit betreft;

        (iv) de wijziging van de statuten van water-link en Pidpa;

        (v) de herschikking van de bestaande aandelen onder de huidige deelnemers van water-link aangesloten bij de watervoorzieningsactiviteit en onder de huidige deelnemers van Pidpa aangesloten bij de rioleringsactiviteit;

        (vi) de overdracht van de watervoorzieningsactiviteit van Pidpa naar water-link via een koop-verkoop conform de procedure overdracht van bedrijfstak in de zin van artikel 12:103 van het Wetboek van vennootschappen en verenigingen;

        (vii) de inbreng door Pidpa in water-link van diens vordering op deze laatste ingevolge voormelde koop-verkoop in ruil voor nieuwe aandelen in water-link;

        (viii) de gehele resp. gedeeltelijke uittreding uit water-link van de gemeenten-deelnemers aangesloten bij water-link voor hun rioleringsactiviteit via gebiedsuitwisseling;

        (ix) de toetreding tot Pidpa van de gemeenten-deelnemers voordien aangesloten bij water-link voor de rioleringsactiviteit via gebiedsuitwisseling;

        (x) de toetreding tot water-link van de huidige deelnemers van Pidpa voor de activiteit watervoorziening door middel van een toekenning van aandelen water-link aan die deelnemers door Pidpa in ruil voor de vernietiging van hun huidige aandelen watervoorziening in Pidpa;

        (xi) het afsluiten van een concessieovereenkomst met water-link door de deelnemers die aangesloten zijn of zich in het kader van de operatie dienen aan te sluiten bij water-link, en

        (xii) het afsluiten van een overeenkomst met betrekking tot het deelnemerschap van de Water-Entiteit door de deelnemers die aangesloten zijn of zich in het kader van de operatie dienen aan te sluiten bij water-link met de overige gemeenten-deelnemers van water-link,

        (hierna de “Transactie”), goed, met dien verstande dat de verschillende deelbesluiten pas uitwerking zullen hebben in de mate de volledige Transactie wordt goedgekeurd.

        Artikel 4

        De gemeenteraad stemt in met de voorgestelde uittreding van water-link uit Pidpa, evenals met het feit dat het scheidingsaandeel van water-link gelijk zal zijn aan de nominale waarde van EUR 2,50 per aandeel waarop water-link had ingeschreven.

        Artikel 5

        De gemeenteraad keurt de statutenwijziging van Pidpa zoals zij haar werd voorgelegd integraal goed.

        Artikel 6

        De gemeenteraad keurt het voorstel tot toetreding van de Steden Antwerpen en Mortsel en de gemeenten Edegem en Hove tot Pidpa goed.

        Artikel 7

        De gemeenteraad verzoekt, overeenkomstig artikel 423, eerste lid van het Decreet Lokaal Bestuur, tot verlenging van de rioleringsactiviteit van Pidpa voor een duur van 18 jaar met ingang van 1 januari 2024 tot en met 31 december 2041, en tot niet-verlenging van de watervoorzieningsactiviteit.

        Artikel 8

        De gemeenteraad besluit, overeenkomstig artikel 423, vierde lid van het Decreet Lokaal Bestuur, tot niet-deelname aan de verlenging van Pidpa aangezien zij geen deelnemer is wat de activiteit riolering betreft. Zij zal bijgevolg uit Pidpa treden na de sluiting van de vereffening van het huidige compartiment watervoorziening van Pidpa.

        Artikel 9

        De gemeenteraad beslist tot toetreding tot de opdrachthoudende vereniging water-link voor diens activiteit watervoorziening, verzoekt de toetreding van de gemeente tot de opdrachthoudende vereniging door de algemene vergadering te laten aanvaarden en besluit tot beheersoverdracht aan water-link voor wat de watervoorziening betreft.

        Tevens keurt de gemeenteraad de concessieovereenkomst met en de overeenkomst betreffende deelnemerschap van de Water-Entiteit goed.

        Tevens keurt de gemeenteraad de vervroegde ontbinding van de watervoorzieningsactiviteit van Pidpa goed. In ieder geval verzoekt de gemeenteraad akte te nemen van de niet-verlenging van de watervoorzieningsactiviteit en de uittreding van de gemeente uit het betrokken compartiment, daarbij bevestigend dat het scheidingsaandeel van onze gemeente zal worden uitbetaald in aandelen water-link/Water-Entiteit gelet op de opdracht die de gemeente geeft aan water-link/de Water-Entiteit en de manier waarop de Transactie geïmplementeerd wordt.

        Artikel 10

        De gemeenteraad keurt alle overige handelingen en/of transacties nodig of nuttig in het kader van de voorgenomen Transactie goed.

        Artikel 11

        De gemeenteraad keurt goed om François De Clercq, gemeenteraadslid, aan te duiden als afgevaardigde op de algemene vergadering in buitengewone zitting van Pidpa, met als plaatsvervanger een ander lid van het college of van de gemeenteraad, waarbij de afgevaardigde handelt volgens de steminstructies van de gemeenteraad. De afgevaardigde kan zijn volmacht tevens laten uitvoeren door enig ander persoon, mits deze handelt volgens de steminstructies van de gemeenteraad.

        Artikel 12

        De gemeenteraad geeft opdracht aan de afgevaardigde van de gemeente om op de algemene vergadering in buitengewone zitting van Pidpa alle punten van de agenda goed te keuren.

        Artikel 13

        Het college wordt gelast met de uitvoering van deze beslissing en brengt deze ter kennis aan Pidpa, Desguinlei 246, 2018 Antwerpen.

      • Pidpa - Statutaire jaarvergadering 16 juni 2023

        wettelijk kader
        • Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017
        • De statuten van de opdrachthoudende vereniging Pidpa
        • Gemeenteraadsbesluit dd. 19 april 2022 betreffende de aanduiding van dhr. François De Clercq als afgevaardigde voor de huidige legislatuur op de algemene vergaderingen van Pidpa.
        situering

        De gemeente is deelnemer aan de opdrachthoudende vereniging Pidpa.


        Op vrijdag 16 juni 2023 om 11.00 uur organiseert Pidpa een algemene vergadering. De agenda van deze algemene vergadering is als volgt :


        1. Nazicht van de raadsbesluiten voor de afgevaardigden


        2. Verslag van de raad van bestuur over het jaar 2022


        3. Verslag van de commissaris over het jaar 2022


        4. Goedkeuring van de jaarrekening, afgesloten op 31 december 2022


        5. Decharge te verlenen aan bestuurders en commissaris


        6. Toetredingen/uitbreidingen van opdracht


        7. Benoemingen


        8. Varia


        a) Synergie Pidpa/water-link en samenwerking Pidpa/Aquafin – stand van zaken – mondelinge toelichting ter vergadering


        b) Vragen van vennoten


        9. Goedkeuring van het verslag van de algemene vergadering

         

        Aan de gemeenteraad wordt voorgesteld om deze agendapunten goed te keuren.

        motivering

        De voorgelegde documenten omvatten de verslaggeving omtrent de werking van Pidpa over het voorbije jaar 2022. Daarnaast worden nog volgende punten behandeld: toetredingen en/of uitbreidingen van de opdracht van Pidpa bij verschillende gemeenten en benoemingen.

        financiële aspecten

        Geen.

        Publieke stemming
        Aanwezig: Luc De boeck, Greet De bruyn, Kristof Joos, Dirk Hoofd, Saadet Gülhan, Eddie Bormans, Tom Van Ranst, Bernadette Boeykens, Gil Van Den Berghe, Leentje Van lent, Hilde Cools, Danny Peeters, Wim Verheyden, Kevin Van Ranst, Eric Engels, Nicole Van Praet, Stefaan De Landtsheer, Elke Cuyt, Jurgen De Maeyer, Geert Mertens, Wiske Meskens, Roel Van Eetvelt, Francois De Clercq, Anky Daelemans, Nancy Brys, Ivo Van Aken, Björn Caljon
        Voorstanders: Luc De boeck, Greet De bruyn, Kristof Joos, Dirk Hoofd, Saadet Gülhan, Eddie Bormans, Tom Van Ranst, Bernadette Boeykens, Gil Van Den Berghe, Leentje Van lent, Hilde Cools, Danny Peeters, Kevin Van Ranst, Eric Engels, Nicole Van Praet, Stefaan De Landtsheer, Elke Cuyt, Jurgen De Maeyer, Geert Mertens, Wiske Meskens, Roel Van Eetvelt, Francois De Clercq, Ivo Van Aken
        Onthouders: Wim Verheyden, Anky Daelemans, Nancy Brys
        Resultaat: Met 23 stemmen voor, 3 onthoudingen
        besluit

        Artikel 1

        Het verslag van de raad van bestuur over het jaar 2022, de jaarrekening over het boekjaar 2022 en het verslag van de commissaris worden goedgekeurd.

        Artikel 2

        Het verlenen van decharge aan de bestuurders en de commissaris over het boekjaar 2022, wordt goedgekeurd.

        Artikel 3

        Goedkeuring wordt verleend aan de toetredingen/uitbreidingen van opdracht.

        Artikel 4

        Goedkeuring wordt verleend aan de benoemingen.

        Artikel 5

        Aan de vertegenwoordiger wordt de opdracht gegeven om op de algemene vergadering van 16 juni 2023, overeenkomstig deze beslissing te stemmen evenals op elke andere algemene vergadering die wordt samengeroepen ter behandeling van de agendapunten van deze algemene vergadering.

        Artikel 6

        Het college van burgemeester en schepenen wordt gelast met de uitvoering van dit besluit en zal onverwijld een afschrift van deze beslissing bezorgen aan Pidpa, Desguinlei 246 te 2018 Antwerpen.

      • Ivarem - algemene vergadering 16 juni 2023

        wettelijk kader
        • het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017
        • de statuten van de intergemeentelijke vereniging IVAREM, vastgesteld door de algemene vergadering op 26 april 2003, en laatst gewijzigd op 19 december 2020
        situering

        Op 16 juni 2023 gaat er een algemene vergadering van Ivarem door.

        De agenda vermeldt volgende punten:

        1. Aanduiding stemopnemers

        2. Kennisgeving activiteitenverslag 2022 van de intergemeentelijke vereniging voor duurzaam afvalbeheer regio Mechelen (IVAREM)

        3. Vaststelling definitieve bijdragen voor het afgelopen boekjaar 2022

        4. Goedkeuring jaarrekening 2022 van de intergemeentelijke vereniging voor duurzaam afvalbeheer regio Mechelen (IVAREM)

        • Balans, resultatenrekening en toelichting 
        • Jaarverslag van de raad van bestuur 
        • Verslag van de revisor

        5. Het verlenen van kwijting aan de bestuurders en de revisor van de intergemeentelijke vereniging voor duurzaam afvalbeheer regio Mechelen (IVAREM)

        6. Benoeming (vervanging) bestuurder van de intergemeentelijke vereniging voor duurzaam afvalbeheer regio Mechelen (IVAREM)

        7. Volmacht aan de raad van bestuur tot uitvoering van de genomen beslissingen

        8. Goedkeuring van de notulen van de algemene vergadering van de Intergemeentelijke vereniging voor duurzaam afvalbeheer regio Mechelen (IVAREM) van 16 juni 2023 

        motivering

        Ingevolge artikel 432 van het Decreet van 22 december 2017 houdende het Lokaal Bestuur moet het mandaat van de afgevaardigde voor elke algemene vergadering door de vennoten worden herhaald.

        Er zijn geen redenen om de punten op de agenda niet goed te keuren.

        Publieke stemming
        Aanwezig: Luc De boeck, Greet De bruyn, Kristof Joos, Dirk Hoofd, Saadet Gülhan, Liesje Pauwels, Eddie Bormans, Tom Van Ranst, Bernadette Boeykens, Gil Van Den Berghe, Leentje Van lent, Hilde Cools, Danny Peeters, Wim Verheyden, Kevin Van Ranst, Eric Engels, Nicole Van Praet, Stefaan De Landtsheer, Elke Cuyt, Jurgen De Maeyer, Geert Mertens, Wiske Meskens, Roel Van Eetvelt, Francois De Clercq, Anky Daelemans, Nancy Brys, Ivo Van Aken, Björn Caljon
        Voorstanders: Luc De boeck, Greet De bruyn, Kristof Joos, Dirk Hoofd, Saadet Gülhan, Liesje Pauwels, Eddie Bormans, Tom Van Ranst, Bernadette Boeykens, Gil Van Den Berghe, Leentje Van lent, Hilde Cools, Danny Peeters, Kevin Van Ranst, Eric Engels, Nicole Van Praet, Stefaan De Landtsheer, Elke Cuyt, Jurgen De Maeyer, Geert Mertens, Wiske Meskens, Roel Van Eetvelt, Francois De Clercq, Ivo Van Aken
        Onthouders: Wim Verheyden, Anky Daelemans, Nancy Brys
        Resultaat: Met 24 stemmen voor, 3 onthoudingen
        besluit

        Artikel 1

        De gemeenteraad neemt kennis van de agenda van de algemene vergadering van 16 juni 2023 en verleent aan zijn afgevaardigde(n) het mandaat in te stemmen met het voorstel van de raad van bestuur van de intergemeentelijke vereniging IVAREM.

        Artikel 2

        Deze beslissing wordt ter kennisgeving overgemaakt aan de intergemeentelijke vereniging IVAREM.

      • Iverlek - Algemene Vergadering tevens jaarvergadering 23 juni 2023

        wettelijk kader
        • het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017
        • het gemeenteraadsbesluit van 12 februari 2019 betreffende de aanduiding van een gemeentelijke afgevaardigde voor de algemene vergadering van Iverlek
        • De statuten van Iverlek
        situering

        De gemeente is voor één of meerdere activiteiten aangesloten bij de opdrachthoudende vereniging Iverlek.

        De gemeente wordt opgeroepen om deel te nemen aan de buitengewone algemene vergadering tevens jaarvergadering van opdrachthoudende verveniging Iverlek die plaatsheeft op 23 juni 2023.

        Volgens artikel 432, alinea 3 van het Decreet over het Lokaal Bestuur, wordt bepaald dat de vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger dient te worden herhaald voor elke Algemene Vergadering. 

        motivering

        Op 23 juni 2023 gaat er een algemene vergadering van opdrachthoudende vereniging Iverlek door.

        De agenda vermeldt volgende punten:

        1. Kennisneming verslagen van Iverlek van de Raad van Bestuur en van de commissaris over het boekjaar 2022.  
        2. Goedkeuring van de jaarrekening van Iverlek afgesloten op 31 december 2022 (balans, resultatenrekening, winstverdeling, boekhoudkundige besluiten en waarderingsregels).
        3. Vaststelling uitkeringen overeenkomstig art. 6:114 en volgend WVV
        4. Kwijting te verlenen afzonderlijk aan de bestuurders, de leden van de regionale bestuurscomités en de commissaris van Iverlek met betrekking tot het boekjaar 2022.  
        5. Desgevallend aanvaarding uitbreiding activiteiten gemeenten voor (neven)activiteiten.
        6. Statutaire benoemingen.
        7. Statutaire mededelingen
        Publieke stemming
        Aanwezig: Luc De boeck, Greet De bruyn, Kristof Joos, Dirk Hoofd, Saadet Gülhan, Liesje Pauwels, Eddie Bormans, Tom Van Ranst, Bernadette Boeykens, Gil Van Den Berghe, Leentje Van lent, Hilde Cools, Danny Peeters, Wim Verheyden, Kevin Van Ranst, Eric Engels, Nicole Van Praet, Stefaan De Landtsheer, Elke Cuyt, Jurgen De Maeyer, Geert Mertens, Wiske Meskens, Roel Van Eetvelt, Francois De Clercq, Anky Daelemans, Nancy Brys, Ivo Van Aken, Björn Caljon
        Voorstanders: Luc De boeck, Greet De bruyn, Kristof Joos, Dirk Hoofd, Saadet Gülhan, Liesje Pauwels, Eddie Bormans, Tom Van Ranst, Bernadette Boeykens, Gil Van Den Berghe, Leentje Van lent, Hilde Cools, Danny Peeters, Kevin Van Ranst, Eric Engels, Nicole Van Praet, Stefaan De Landtsheer, Elke Cuyt, Jurgen De Maeyer, Geert Mertens, Wiske Meskens, Roel Van Eetvelt, Francois De Clercq, Ivo Van Aken
        Onthouders: Wim Verheyden, Anky Daelemans, Nancy Brys
        Resultaat: Met 24 stemmen voor, 3 onthoudingen
        besluit

        Artikel 1

        De gemeenteraad neemt kennis van de agenda van de algemene vergadering tevens jaarvergadering van 23 juni 2023 en verleent aan zijn afgevaardigde(n) het mandaat in te stemmen met het voorstel van de raad van bestuur van de opdrachthoudende vereniging Iverlek.

         

    • Financiële dienst

      • Verkoop site Groenlaar

        wettelijk kader
        • decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, artikels 40-41. 
        situering

        Het is de bedoeling om een gemeentelijk terrein op de markt te brengen voor private partijen m.o.o. de realisatie van een woonzorgcentrum en een huisartsenpraktijk.

        In voormeld kader werd een ontwerp van verkoopleidraad (“Leidraad inzake de verkoop onder voorwaarden van een deel van het Onroerend Goed gelegen te Lindestraat 134 en Elisabethstraat 26, 2880 Bornem en kadastraal gekend als Bornem, Afdeling 1, Sectie B en met nummers 803Z en 803S”) voorbereid (Bijlage 1).

        De verkoopleidraad voorziet om de voorstellen van de kandidaat-kopers te beoordelen op volgende beoordelingscriteria:

        -        de voorgestelde koopprijs;

        -        de stedenbouwkundige inplanting van het project;

        -        de architecturale kwaliteit van het project;

        -        de visie aangaande de exploitatie / uitbating.

        Het handelt hier over de eventuele toekomstige verkoop onder voorwaarden van gemeentelijke onroerende eigendom. 

        Enkel de gemeenteraad is bevoegd om te beslissen over het al dan niet verkopen van gemeentelijke onroerende eigendommen. 

        motivering

        Er zijn binnen de gemeente bepaalde zorgvragen die een bepaalde oppervlakte nodig hebben. Dergelijke terreinen zijn schaars, zeker in de onmiddellijke omgeving van Bornem centrum.

        De gemeente heeft een dergelijke terrein (terrein gelegen naaste de brandweerkazerne en tussen de Elisabethstraat, de Puursesteenweg en de Lindestraat, dit terrein wordt momenteel Groenlaar genoemd) ter beschikking en is bereid om deze tegen een minimaal marktconforme prijs aan te bieden aan private partijen.  Er zijn echter wel enkele voorwaarden dat we deze ruimte ter beschikking stellen, de belangrijkste hiervan zijn:

        • de minimaal marktconforme vergoeding
        • er dient op de site een woonzorgcentrum én een huisartsenpraktijk te worden gerealiseerd
        • omdat we zeker wensen te zijn dat aan de zorgvragen een antwoord wordt gevonden wordt de verkoop gedaan onder de ontbindende voorwaarden dat bij het niet tijdig realiseren van een woonzorgcentrum én de huisartsenpraktijk binnen de 3 jaar na ondertekening van de notariële akte, de verkoop wordt ontbonden;
        • een deel van het terrein wenst de gemeente zelf in de vullen als openbaar domein waardoor er wordt opgelegd dat er minstens 1/4 van de aangeboden zone met een opening naar de hoek Lindestraat/Elisabethstraat dient vrij gehouden te worden. Op deze wijze bepaalt de gemeente niet vooraf welk gebied zal worden aangelegd als openbaar domein waardoor er iets gemakkelijker plannen kunnen wordt gemaakt op het terrein. In de plannen dient er echter wel rekening gehouden te worden dat er nog een deel dient behouden te worden als openbaar domein.  De private partner koopt enkel de oppervlakte die hij nodig heeft om zijn project te realiseren en de rest van het terrein zal nadien door de gemeente worden aangelegd als openbaar domein. 

           



         

        financiële aspecten

        De verkoop van dit terrein werd opgenomen in het MJP van de gemeente/sociaal huis.

        Publieke stemming
        Aanwezig: Luc De boeck, Greet De bruyn, Kristof Joos, Dirk Hoofd, Saadet Gülhan, Liesje Pauwels, Eddie Bormans, Tom Van Ranst, Bernadette Boeykens, Gil Van Den Berghe, Leentje Van lent, Hilde Cools, Danny Peeters, Wim Verheyden, Kevin Van Ranst, Eric Engels, Nicole Van Praet, Stefaan De Landtsheer, Elke Cuyt, Jurgen De Maeyer, Geert Mertens, Wiske Meskens, Roel Van Eetvelt, Francois De Clercq, Anky Daelemans, Nancy Brys, Ivo Van Aken, Björn Caljon
        Voorstanders: Luc De boeck, Greet De bruyn, Kristof Joos, Dirk Hoofd, Saadet Gülhan, Liesje Pauwels, Eddie Bormans, Tom Van Ranst, Bernadette Boeykens, Gil Van Den Berghe, Hilde Cools, Kevin Van Ranst, Nicole Van Praet, Geert Mertens, Francois De Clercq, Ivo Van Aken
        Onthouders: Leentje Van lent, Danny Peeters, Wim Verheyden, Eric Engels, Stefaan De Landtsheer, Elke Cuyt, Jurgen De Maeyer, Wiske Meskens, Roel Van Eetvelt, Anky Daelemans, Nancy Brys
        Resultaat: Met 16 stemmen voor, 11 onthoudingen
        besluit

        Artikel 1

        De Gemeenteraad beslist tot de goedkeuring van het voorliggende ontwerp van verkoopleidraad (“Leidraad inzake de verkoop onder voorwaarden van een deel van het Onroerend Goed gelegen te Lindestraat 134 en Elisabethstraat 26, 2880 Bornem en kadastraal gekend als Bornem, Afdeling 1, Sectie B en met nummers 803Z en 803S”) (incl. bijlagen) (Bijlage 1).

         

        Artikel 2

        De Gemeenteraad beslist tot de publicatie van de voormelde verkoopleidraad (incl. bijlagen) met het oog op het in de markt plaatsen van de verkoop onder voorwaarden van een deel van het Onroerend Goed gelegen te Lindestraat 134 en Elisabethstraat 26, 2880 Bornem.

         

        Artikel 3

        De Gemeenteraad beslist om de uitvoering van de verdere verkoopprocedure toe te wijzen aan het college van burgemeester en schepenen.  

         

        BIJLAGEN

        1. Leidraad inzake de verkoop onder voorwaarden van een deel van het Onroerend Goed gelegen te Lindestraat 134 en Elisabethstraat 26, 2880 Bornem en kadastraal gekend als Bornem, Afdeling 1, Sectie B en met nummers 803Z en 803S

        2. bijlage 1: Plan met aanduiding van het Onroerend Goed

        3. bijlage 2a en 2b: stedenbouwkundige informatie 

        4. bijlage 3a en 3b: Bodemattesten


      • Aanvaarding schenking bos Wintam

        wettelijk kader
        • Het Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, artikelen 40 en 41;
        • Het Bodemdecreet van 27 oktober 2006;
        • Het nieuw Burgerlijk Wetboek, boek 4, titel 2;
        • Omzendbrief KB/ABB 2019/3 over de transactie van onroerende goederen door lokale en provinciale besturen en door besturen van de erkende erediensten;
        situering

        De eigenaars van het kadastraal perceel gekend onder CAPAKEY 12015C0019/00B000 (voor situering zie plannetje in bijlage) wensen dit perceel te schenken aan de gemeente.

        De gemeenteraad is exclusief bevoegd voor het aanvaarden van schenkingen.

        motivering

        De gemeente streeft naar meer bos in onze gemeente.

        De verschillende eigenaars hebben gemeld dat er geen vervuiling, geen hypotheken en dergelijke volgens hun weten op dit perceel zijn.

        Een schenking is gratis, er is dan ook geen schattingsverslag nodig.

        Bij de voorbereiding van de notariële akte worden bepaalde opvragingen gedaan waaronder vrij van Hypotheken, erfdienstbaarheden,... die pas in deze fase worden opgevraagd. Op basis van de mondelinge info van de eigenaars zouden deze opvragingen geen moeilijkheden mogen opleveren.   

        financiële aspecten

        de notariële kosten zijn ten laste van de gemeente. Deze uitgaven werden voorzien in het goedgekeurde MJP van de gemeente.

        Publieke stemming
        Aanwezig: Luc De boeck, Greet De bruyn, Kristof Joos, Dirk Hoofd, Saadet Gülhan, Liesje Pauwels, Eddie Bormans, Tom Van Ranst, Bernadette Boeykens, Gil Van Den Berghe, Leentje Van lent, Hilde Cools, Danny Peeters, Wim Verheyden, Kevin Van Ranst, Eric Engels, Nicole Van Praet, Stefaan De Landtsheer, Elke Cuyt, Jurgen De Maeyer, Geert Mertens, Wiske Meskens, Roel Van Eetvelt, Francois De Clercq, Anky Daelemans, Nancy Brys, Ivo Van Aken, Björn Caljon
        Voorstanders: Luc De boeck, Greet De bruyn, Kristof Joos, Dirk Hoofd, Saadet Gülhan, Liesje Pauwels, Eddie Bormans, Tom Van Ranst, Bernadette Boeykens, Gil Van Den Berghe, Leentje Van lent, Hilde Cools, Danny Peeters, Wim Verheyden, Kevin Van Ranst, Eric Engels, Nicole Van Praet, Stefaan De Landtsheer, Elke Cuyt, Jurgen De Maeyer, Geert Mertens, Wiske Meskens, Roel Van Eetvelt, Francois De Clercq, Anky Daelemans, Nancy Brys, Ivo Van Aken
        Resultaat: Goedgekeurd met eenparigheid van stemmen.
        besluit

        Enig artikel 

        De schenking wordt voorlopig aanvaard.  Deze zal al dan niet definitief worden aanvaard via de goedkeuring van het toekomstige ontwerp notariële akte.

    • Patrimonium

      • Aanpassing aanvullend reglement zone fietsstraat

        wettelijk kader
          • het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017
          • de nieuwe gemeentewet van 24 juni 1988, artikel 130bis, 134 en 135
          • de wet betreffende de politie over het wegverkeer, gecoördineerd bij koninklijk besluit van 16 maart 1968
          • het Koninklijk besluit van 1 december 1975 houdende algemeen reglement op de politie van het wegverkeer en van het gebruik van de openbare weg
          • het ministerieel besluit van 11 oktober 1976 waarbij de minimumafmetingen en de bijzondere plaatsingsvoorwaarden van de verkeerstekens worden bepaald
          • het decreet van 16 mei 2008 betreffende de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van de verkeerstekens
          • het uitvoeringsbesluit van 23 januari 2009 betreffende de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van de verkeerstekens
          • de omzendbrief MOB/2009/1 van 3 april 2009
          • de wet van 13 april 2019 tot wijziging van het Koninklijk besluit van 1 december 1975 houdende algemeen reglement op de politie van het wegverkeer en van het gebruik van de openbare weg wat de invoering van fietszones betreft, BS 29 mei 2019
          • de wet van 12 maart 2023 tot wijziging van het koninklijk besluit van 1 december 1975 houdende algemeen reglement op de politie van het wegverkeer en van het gebruik van de openbare weg wat de invoering van fietszones betreft
        situering

        Sinds 1 juli 2020 werd een fietszone getest in het centrum van de gemeente.

        Vanaf dat moment was het als automobilist niet meer toegestaan om fietsers in te halen binnen deze zone. Op deze manier werd de veiligheid van de fietsers verhoogd in de vaak smalle straten van onze gemeente. De proefopstelling werd via een uitgebreid participatietraject geëvalueerd en hieruit bleek dat vele inwoners de fietszone in het centrum een warm hart toedragen. Het CBS besliste op 25 februari 2021 de fietszone te bestendigen en het aanvullend reglement werd goedgekeurd op de gemeenteraad van april 2021. De signalisatie F111(fietsstraat) op wit zonebord kondigt het begin van de fietszone aan en het signalisatiebord F113(einde fietsstraat) op wit zonebord beëindigd de zone. 

        Vanaf 1 augustus 2021 wordt het einde van een fietsstraat niet langer aangeduid met verkeersbord F113. De federale regering schrapt het bord uit de Wegcode. Reden hiervoor: de enorme toename aan fietsstraten en -zones in ons land én de daar bijhorende hoeveelheid verkeersborden. Een fietsstraat eindigt voortaan aan het volgende kruispunt . Enkel het verkeersbord F111 wordt toegepast.

        Vanaf 1 oktober 2022 werd het principe fietszone met zonebord uit de wegcode gehaald. Dit omwille van meer dan 2 zones in bepaalde centra. Het is vaak onduidelijk welke zone van toepassing is en weggebruikers weten vaak niet in welke zone men zich bevindt. 

        Het woonerf en een fietsstraat zijn niet verenigbaar. 

        Vanaf 1 april 2023 werd een fietsstraat een fietszone. Deze fietszone geldt per definitie over één of meer openbare wegen van het beginbord (F111) tot het eindbord (F113). De wegbeheerder moet het bord na elk kruispunt niet herhalen, noch op witte zoneborden aanbrengen.

        motivering

        Om conform de wegcode de verkeersmaatregelen inzake fietszone toe te passen op de centrumstraten van Bornem, dient het aanvullende reglement - fietszone in Bornem centrum aangepast. Dit als gevolg van een gewijzigde wegcode en evaluatie van de fietszone maar vooral om de veiligheid van de vele fietsers te borgen in de smalle centrumstraten. 

        Volgens de reglementering voor fietsstraten mogen de fietsers de ganse breedte van de rijbaan gebruiken voor zover deze slechts opengesteld is in hun rijrichting en de helft van de breedte langs de rechterzijde indien de rijbaan opengesteld is in beide rijrichtingen. Motorvoertuigen hebben toegang tot de fietsstraten. Zij mogen de fietsers evenwel niet inhalen. De snelheid mag in een fietsstraat nooit hoger liggen dan 30 km/u. 

        Een fietszone start vanaf het verkeersbord F111 (begin van een fietszone: blauw rechthoekig bord met rood voertuig achter witte fietser en witte tekst Fietszone) en loopt tot aan verkeersbord F113 (einde van een fietszone: blauw rechthoekig bord met rood voertuig achter witte fietser en witte tekst Fietszone met rode diagonale streep bord ). 

        De maatregel heeft betrekking op wegen waarover de gemeente het beheer heeft. 

        Het college en de adviesraad Commissie Verkeersveiligheid en Mobiliteit gaf gunstig advies aan de afbakening van de fietszone. 

        financiële aspecten

        Kostprijs aankoop van aan te passen signalisatie. Plaatsing door eigen diensten. 

        Publieke stemming
        Aanwezig: Luc De boeck, Greet De bruyn, Kristof Joos, Dirk Hoofd, Saadet Gülhan, Liesje Pauwels, Eddie Bormans, Tom Van Ranst, Bernadette Boeykens, Gil Van Den Berghe, Leentje Van lent, Hilde Cools, Danny Peeters, Wim Verheyden, Kevin Van Ranst, Eric Engels, Nicole Van Praet, Stefaan De Landtsheer, Elke Cuyt, Jurgen De Maeyer, Geert Mertens, Wiske Meskens, Roel Van Eetvelt, Francois De Clercq, Anky Daelemans, Nancy Brys, Ivo Van Aken, Björn Caljon
        Voorstanders: Luc De boeck, Greet De bruyn, Kristof Joos, Dirk Hoofd, Saadet Gülhan, Liesje Pauwels, Eddie Bormans, Tom Van Ranst, Bernadette Boeykens, Gil Van Den Berghe, Leentje Van lent, Hilde Cools, Danny Peeters, Kevin Van Ranst, Eric Engels, Nicole Van Praet, Stefaan De Landtsheer, Elke Cuyt, Jurgen De Maeyer, Geert Mertens, Wiske Meskens, Roel Van Eetvelt, Francois De Clercq, Ivo Van Aken
        Tegenstanders: Wim Verheyden, Anky Daelemans, Nancy Brys
        Resultaat: Met 24 stemmen voor, 3 stemmen tegen
        besluit

        Artikel 1

        Het aanvullend reglement betreffende Zone Fietsstraat bij goedkeuring GR van 20 april 2021 wordt opgeheven;

        Artikel 2 

        In de zone 'centrumstraten Bornem' begrensd door 

        -      de Broekstraat ter hoogte van de fietstunnel N16;

        -      de Broekstraat vanaf het einde van de Roddam;

        -      de Kruisstraat vanaf de Hingenesteenweg richting Broekstraat;

        -      de Hingenesteenweg vanaf de fietsoversteek ter hoogte van huisnummer 13 in de richting van het centrum;

        -      de Molenveldweg vanaf de inrit naar de parking ter hoogte van huisnummer 3 in de richting van de Hingenesteenweg;

        -      de Lindestraat ter hoogte van huisnummer 131;

        -      de Elisabethstraat vanaf de Puursesteenweg;

        -      de Clementstraat ter hoogte van de kruising met de Puursesteenweg, richting Puursesteenweg;

        -      de Puursesteenweg tot en met het kruispunt van de Nieuwe Kouterstraat;

        -      de Barelstraat ter hoogte van het huisnummer 17 en 18;

        -      de Sint-Amandsesteenweg vanaf het kruispunt met de Dulftstraat en de Absveldstraat in de richting van het centrum;

        -      de Kloosterstraat vanaf de kruising met de Achterweidestraat in de richting van de Puursesteenweg;

        -      de Ruiterstraat vanaf de Achterweidestraat;

        -      de Kasteelstraat vanaf de Donkweg (ingang kasteeldomein) in de richting van het centrum;

        -      de Achterweidestraat net voor de kruising met de Kasteelstraat richting Kasteelstraat;

        -      de Temsesteenweg vanaf huisnummer 38 richting centrum;

        -      de Driesstraat tot de zijgevel van Temsesteenweg huisnummer 12 richting Gasthuisstraat;

        -      de Driesstraat vanaf huisnummer 45 in de richting van de Gasthuisstraat;

        -      de Rijkenhoek vanaf het kruispunt met de Temsesteenweg ter hoogte van Temsesteenweg huisnummer 41 en de Temsesteenweg vanaf huisnummer 25 in de richting van het centrum

         worden volgende maatregelen ingesteld: de fietsstraat-zone wordt afgebakend. Plan in bijlage maakt deel uit van deze beslissing.

        Dit wordt gesignaleerd door:

        - verkeersborden F111-begin van een fietszone en F113-einde van een fietszone volgens KB van 12 maart 2023.

        Artikel 3

        Dit aanvullend reglement wordt ter goedkeuring voorgelegd aan het departement MOW.

      • Goedkeuring van masterplan, operationeel plan en samenwerkingsovereenkomst voor kandidaat Nationaal Park Scheldevallei

        wettelijk kader
        • decreet lokaal bestuur van 22 december 2017
        • besluit van het college van burgemeester en schepenen van 18 maart 2021 betreffende de steun aan de kandidatuurstelling Nationaal Park Scheldevallei
        • besluit van het college van burgemeester en schepenen van 20 maart 2023 betreffende het advies van gemeente Bornem over de kandidatuur Nationaal Park Scheldevallei
        situering

        De gemeente Bornem heeft in maart 2021 haar principiële steun uitgesproken aan de kandidatuurstelling Nationaal Park Scheldevallei. Op 20 maart 2023 gaf de gemeente haar advies met betrekking tot de voorgestelde samenwerkingsovereenkomst tussen de betrokken gemeentes, provincies en het Regionaal Landschap Schelde-Durme, als coördinator van de kandidatuurstelling Nationaal Park Scheldevallei. 

        De indieningsdatum van de kandidatuur is 31 mei 2023.

        motivering

        De basis voor het nationaal park Scheldevallei werd gelegd bij de werking van Rivierpark Scheldevallei en de Ruimtelijke visie voor de Scheldevallei. De krachtlijnen van de documenten die nu voorgelegd worden zijn meermaals gepresenteerd in de stuur- en begeleidingsgroep. Deze documenten zijn opgemaakt met de input vanuit de twee workshops die de voorbije maanden georganiseerd met gemeente Bornem en de (bilaterale) gesprekken.

        Op 20 maart 2023 keurt het college, na zowel intern als extern overleg met belanghebbenden, een aangepast afbakeningsgebied goed dat in het eerste voorstel van de kandidatuur mee kan opgenomen worden. De afbakening van het natuurkerngebied werd bepaald rekening houdend met diverse factoren:

        * het gelimiteerde juridische kader dat momenteel beschikbaar is, waardoor er grote onzekerheid is voor de gevolgen van de getroffen percelen

        * dialoog met landbouwers, bosbeheerders, grondeigenaars en interne diensten

         

        De afbakening van de natuurkern binnen het voorstel van de kandidatuur werden echter ruimer ingetekend. De Gemeente Bornem vindt het jammer dat de extra blauwe zones opgenomen zijn op de nieuwe kaart, 'beslist en bestaand natuurbeleid in de Scheldevallei' ofte VEN gebied. Dit omdat de regels voor een erkend natuurpark niet dezelfde zijn als de huidige regels van VEN.  De eigenaars, gebruikers en landbouwers van de percelen gelegen in de blauwe zone hebben het duidelijke signaal gegeven niet te willen behoren tot het op te richten nationaal park.

        Gemeente Bornem vindt dat er op die manier een verkeerde indruk en verwachting wordt gecreëerd die niet strookt met de situatie op het terrein en de wil van de belangengroepen.

        Gemeente Bornem wil zich bijgevolg niet engageren om het blauwe gebied (beslist en bestaand natuurbeleid in de Scheldevallei) toe te voegen aan het nationaal park. 

        financiële aspecten

        Geen

        Publieke stemming
        Aanwezig: Luc De boeck, Greet De bruyn, Kristof Joos, Dirk Hoofd, Saadet Gülhan, Liesje Pauwels, Eddie Bormans, Tom Van Ranst, Bernadette Boeykens, Gil Van Den Berghe, Leentje Van lent, Hilde Cools, Danny Peeters, Wim Verheyden, Kevin Van Ranst, Eric Engels, Nicole Van Praet, Stefaan De Landtsheer, Elke Cuyt, Jurgen De Maeyer, Geert Mertens, Wiske Meskens, Roel Van Eetvelt, Francois De Clercq, Anky Daelemans, Nancy Brys, Ivo Van Aken, Björn Caljon
        Voorstanders: Luc De boeck, Greet De bruyn, Kristof Joos, Dirk Hoofd, Saadet Gülhan, Liesje Pauwels, Eddie Bormans, Tom Van Ranst, Bernadette Boeykens, Gil Van Den Berghe, Hilde Cools, Kevin Van Ranst, Nicole Van Praet, Jurgen De Maeyer, Francois De Clercq, Ivo Van Aken
        Tegenstanders: Wim Verheyden, Anky Daelemans, Nancy Brys
        Onthouders: Leentje Van lent, Danny Peeters, Eric Engels, Stefaan De Landtsheer, Elke Cuyt, Geert Mertens, Wiske Meskens, Roel Van Eetvelt
        Resultaat: Met 16 stemmen voor, 3 stemmen tegen, 8 onthoudingen
        besluit

        Enig artikel

        Het voorstel van samenwerkingsovereenkomst, masterplan en operationeel plan voor kandidaat Nationaal Park Scheldevallei wordt goedgekeurd onder volgende voorwaarde:

        • Het "beslist en bestaand natuurbeleid in de Scheldevallei" dat lichtblauw wordt ingekleurd op pagina 18 en 19 van het masterplan, behoren niet tot de afbakening en contouren van het nationaal park op het grondgebied van Bornem. 
        • Acties binnen het actieprogramma of binnen de algemene uitrol van het nationaalpark Scheldevallei zullen slechts uitgevoerd worden indien verenigbaar met het gemeentelijk beleid, gemeentelijke planningscontext en/of budgettaire beschikbaarheid; het gemeentelijk beleid zal steeds primeren op het beleid van het nationaal park. Dit dient voldoende opgenomen en gefaciliteerd te worden binnen de samenwerkingsovereenkomst tussen de gemeente Bornem en de coördinator
    • Omgeving

      • Reclameverordening

        wettelijk kader
        • Artikel 2.3.1. en 2.3.2 van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening d.d. 15 mei 2009: (fragment)

        De gemeenten kunnen voor hun grondgebied stedenbouwkundige verordeningen vaststellen. Die verordeningen bevatten de nodige stedenbouwkundige voorschriften om te zorgen voor:
        3° de bruikbaarheid van de openbare wegen en hun omgeving, evenals het ruimtelijk waarborgen van een adequate mobiliteit

        De gemeenteraad kan stedenbouwkundige verordeningen vaststellen voor de materie omschreven in artikel 2.3.1, in artikel 4.2.5 en in artikel 4.4.1, § 3, tweede lid, voor het gehele grondgebied van de gemeente of voor een deel waarvan hij de grenzen bepaalt.

        • Decreet lokaal bestuur d.d. 22 december 2017
        situering

        Wie voortaan zaakgebonden of niet-zaakgebonden publiciteit wenst te plaatsen, zal rekening moeten houden met de regels en bepalingen die worden opgesteld in voorliggende verordening publiciteit. Deze verordening wordt opgesteld met het oog op de versterking van de leefbaarheid en de aantrekkingskracht van de gemeente Bornem door het bewaken van de algemene beeldkwaliteit van het Bornems straatbeeld. De Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening (VCRO) van 15 mei 2009 en zijn latere wijzigingen vormen de rechtsgrond van deze verordening. Deze verordening heeft verordenende kracht en bevat (verbods)bepalingen met betrekking tot publiciteit op het grondgebied van Bornem. 

        motivering
        ALGEMEEN

        In bijlage kan de verordening publiciteit voor Bornem teruggevonden worden. 
         

        ADVIEZEN
        • Van het Departement Omgeving werd binnen de decretaal voorziene termijn van 30 dagen advies ontvangen.
        • Van de Deputatie werd binnen de decretaal voorziene termijn van 30 dagen geen advies ontvangen.
        • Hieronder wordt het advies d.d. 17 november 2022 van de Gecoro weergegeven, en het gevolg dat hieraan werd gegeven. (volledig advies in bijlage)

         

        "Wat met rondrijdende publiciteit, kan dit bekeken worden?"

        Antwoord: er wordt verwezen naar het verslag van de Vlaamse regering betreffende het besluit tot vaststelling van een gewestelijke stedenbouwkundige verordening inzake publiciteitsinrichtingen dd. 5/06/2009  tot vaststelling van een gewestelijke stedenbouwkundige verordening inzage toegankelijkheid en het besluit van de Vlaamse regering van 16 juli 2010 tot bepaling van stedenbouwkundige handelingen waarvoor geen omgevingsvergunning nodig is en tot opheffing van diverse besluiten.(link: https://www.zelzate.be/data/content/file/publiciteit-verslag(1).pdf)

        Het besluit definieert het begrip publiciteitsinrichting als volgt:

        “elk visueel middel en elke constructie, met inbegrip van alle onderdelen ervan en ongeacht het verplaatsbaar of tijdelijke karakter ervan, met als doel om publiciteitsboodschappen op een vaste plaats kenbaar te maken aan het publiek.”

        Aldus, om te oordelen of een inrichting als publiciteitsinrichting beschouwd kan worden, moet bijgevolg gekeken naar de finaliteit van de inrichting en de boodschap. Enkele illustraties van de finaliteit van de inrichting:

        Zo kan de finaliteit van een stilstaande wagen verschillen. In de meeste gevallen zal de finaliteit van deze wagen er hoofdzakelijk in bestaan personen en goederen te vervoeren. In dat geval zal deze wagen niet beschouwd worden als publiciteitsinrichting, ook niet indien deze een publiciteitsboodschap bevat. Bestaat de finaliteit er hoofdzakelijk in reclame te maken, zal deze wagen beschouwd worden als publiciteitsinrichting. Elementen die erop kunnen wijzen dat het doel van een stilstaand voertuig hoofdzakelijk bestaat in het maken van reclame zijn bijvoorbeeld het niet langer voldoen aan technische eisen, elementen waaruit het niet tijdelijk karakter van het parkeren blijkt, wijze van opstelling van het voertuig, etc. Aan de definitie worden daarom de woorden “op een vaste plaats” toegevoegd. Die maken duidelijk dat een rijdend voertuig met publiciteit, ook al staat het ergens een paar uur stil, niet onder het toepassingsgebied valt.

        Bij een televisietoestel bv. zal een scherm dat gericht wordt op de openbare weg met als doel reclame te maken als publiciteitsinrichting worden weerhouden, een televisiescherm dat door het raam zichtbaar is maar door personen in het gebouw zelf wordt bekeken, zal geen publiciteitsinrichting zijn.

        Conclusie: Het aanbrengen van publiciteit op en rijdend voertuig (zoals namen en nummers van aannemers, firma’s, .. op bedrijfswagens) betreft geen omgevingsvergunningsplichtige handeling conform de het besluit van de Vlaamse regering waarvoor geen omgevingsvergunning nodig is.

         

        Voorliggende verordening publiciteit van de gemeente Bornem stelt onder artikel 1 §2. “Deze verordening doet geen uitspraak over publiciteitsinrichtingen of uithangborden die vrijgesteld zijn van een omgevingsvergunning (…) ”

        Antwoord: Opname van de definitie voor publiciteitsinrichtingen. “elk visueel middel en elke constructie, met inbegrip van alle onderdelen ervan en ongeacht het verplaatsbaar of tijdelijke karakter ervan, met als doel om publiciteitsboodschappen op een vaste plaats kenbaar te maken aan het publiek.”

         

        "Artikel 6§1 wat met de termijn na de activiteit?"

        Antwoord: De verordening publiciteit dient samen gelezen te worden met de toepassing van het evenementenloket.  Voor het plaatsen van publiciteitsborgen heb je in de gemeente Bornem nog steeds een toelating nodig, maar is in bepaalde gevallen de noodzaak voor het aanvragen van een omgevingsvergunning niet noodzakelijk cfr. Deze verordening.

        Artikel 6 van de voorliggende verordening bepaald dat je geen omgevingsvergunning nodig hebt, alsook dat de verbodsbepalingen niet van toepassing zijn voor:

        • Publiciteit die uitsluitend voorbehouden is voor openbare besturen, openbare instellingen of instellingen van openbaar nut, voor zover geen winstgevend doel wordt nagestreefd.
        • Publiciteit die uitsluitend voorbehouden is voor notariële aankondigingen.
        • Publiciteit die gebruikt wordt ter gelegenheid van wettelijke verkiezingen.
        • Publiciteit voor politieke, culturele, sociale of godsdienstige organisaties op voorwaarde dat het gaat om aankondigingen van hun eigen activiteiten op politiek, cultureel, sociaal of godsdienstig vlak. Op voorwaarde dat de publiciteit niet langer dan één maand voor de aankondiging van hun activiteit aangeleverd wordt.

        Voor deze handelingen dient men wel nog een toelating aan te vragen via het evenementenloket van de gemeente Bornem. Hierbij wordt tevens geformuleerd dat: ‘Bordjes mag je plaatsen 3 weken voor de start van je event en moeten verwijderd worden ten laatste 8 dagen na het evenement’. Indien de voorwaarden niet gerespecteerd worden, zullen de bordjes door de gemeentediensten verwijderd worden. Vanaf 1 januari 2016 passen we hiervoor ook een belasting tot van €300.

        Indien er aan de verordening publiciteit van de gemeente Bornem een eindtermijn zou toegevoegd worden, zou dit inhouden dat men een omgevingsvergunning dient aan te vragen voor publiciteit vb. Langer dan 8 dagen na het evenement aanwezig blijft.

        Het regulariseren van publiciteit dewelke na een event langdurig blijft hangen, door een omgevingsvergunning aan te vragen lijkt niet de voorkeurs oplossing.

        Er wordt daarbij verwezen naar de regelgeving van het evenementenloket en de mogelijkheid van de gemeentediensten om de publiciteit zelf te verwijderen, mitst de toepassing van een belasting.

        Conclusie: er worden geen wijzigingen aangebracht aan de voorgestelde termijnen.

         

        Eenvormigheid op gebied van publiciteit zou een meerwaarde zijn in de Boomstraat. Dit dient meegenomen te worden naar het Masterplan Bornem.

        Antwoord: dit betreft geen directe opmerking op voorliggende verordening publiciteit


        OPENBAAR ONDERZOEK

        • Het ontwerp van gemeentelijke stedenbouwkundige verordening werd onderworpen aan een openbaar onderzoek van 16 januari 2023 t.e.m. 14 februari 2023.
        • Dit openbaar onderzoek werd aangekondigd door bekendmaking als volgt:
          • publicatie in het Belgisch Staatsblad op 6 januari 2023
          • publicatie op de gemeentelijke website vanaf 9 januari 2023
          • publicatie in het infoblad ‘Publinieuws’ (editie week van 26 december 2022 die in alle brievenbussen van Bornem werd bezorgd)
        • Tijdens de duur van het openbaar onderzoek werden geen bezwaren of opmerkingen ingediend.
        Publieke stemming
        Aanwezig: Luc De boeck, Greet De bruyn, Kristof Joos, Dirk Hoofd, Saadet Gülhan, Liesje Pauwels, Eddie Bormans, Tom Van Ranst, Bernadette Boeykens, Gil Van Den Berghe, Leentje Van lent, Hilde Cools, Danny Peeters, Wim Verheyden, Kevin Van Ranst, Eric Engels, Nicole Van Praet, Stefaan De Landtsheer, Elke Cuyt, Jurgen De Maeyer, Geert Mertens, Wiske Meskens, Roel Van Eetvelt, Francois De Clercq, Anky Daelemans, Nancy Brys, Ivo Van Aken, Björn Caljon
        Voorstanders: Luc De boeck, Greet De bruyn, Kristof Joos, Dirk Hoofd, Saadet Gülhan, Liesje Pauwels, Eddie Bormans, Tom Van Ranst, Bernadette Boeykens, Gil Van Den Berghe, Leentje Van lent, Hilde Cools, Danny Peeters, Wim Verheyden, Kevin Van Ranst, Eric Engels, Nicole Van Praet, Stefaan De Landtsheer, Elke Cuyt, Jurgen De Maeyer, Geert Mertens, Wiske Meskens, Roel Van Eetvelt, Francois De Clercq, Anky Daelemans, Nancy Brys, Ivo Van Aken
        Resultaat: Goedgekeurd met eenparigheid van stemmen.
        besluit
        Artikel 1.
        De gemeenteraad bekrachtigt de definitieve vaststelling van de gemeentelijke stedenbouwkundige verordening "publiciteit" als toegevoegd in bijlage

        Artikel 2.
        Het voorliggend besluit wordt overgemaakt aan het Departement Omgeving en aan de Deputatie van de provincie Antwerpen. Als deze instanties na 45 kalenderdagen geen opmerkingen geuit hebben, wordt de beslissing tot definitieve vaststelling van voorliggende verordening bij uittreksel gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad.

        Artikel 3.
        De gemeentelijke stedenbouwkundige verordening publiciteit treedt in werking na publicatie in het Belgisch Staatsblad.

    • Academie

      • Beleidsplan Academie Muziek, Woord en Dans

        wettelijk kader
        • Het decreet van 9 maart 2018 betreffende het deeltijds kunstonderwijs
        • Decreet betreffende de rechtspositie van sommige personeelsleden van het gesubsidieerd onderwijs en de gesubsidieerde centra
        • voor leerlingenbegeleiding van 27 maart 1991
        • Besluit van de Vlaamse Regering van 25 januari 1995 betreffende de mededeling van vaste benoeming aan het departement Onderwijs.
        • Omzendbrief 13CC/VB/ML van 29 november 1999 (laatste wijziging 1 september 2022) - Vaste benoeming – Procedure, voorwaarden en mededeling aan het Ministerie van Onderwijs en Vorming 
        • Het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, artikel 40.
        situering

        De Academie voor Muziek Woord en Dans kan volgens de bepaling van het decreet rechtspositie geen vacant-verklaring doen, zonder dat men beschikt over een goedgekeurd beleidsplan. De directeur stelde een beleidsplan op, dat ter goedkeuring werd voorgelegd aan de coördinatorenraad en het vakbondsoverleg.

         

        motivering

        Met het opgestelde beleidsplan wenst de Academie meer duidelijkheid te geven in verband met aanstellingen van personeelsleden binnen de Academie Muziek, Woord en Dans. 

        Het omvat doelstellingen en acties met betrekking tot de gemeentelijke academie als werkgever en met betrekking tot een leerlinggericht beleid. Er is ook een visie op de vaste benoeming in geformuleerd.

        De coördinatorenraad en vakbonden keurden het beleidsplan, dat een wettelijke verplichting is, reeds goed.

        financiële aspecten

        Geen

        Publieke stemming
        Aanwezig: Luc De boeck, Greet De bruyn, Kristof Joos, Dirk Hoofd, Saadet Gülhan, Liesje Pauwels, Eddie Bormans, Tom Van Ranst, Bernadette Boeykens, Gil Van Den Berghe, Leentje Van lent, Hilde Cools, Danny Peeters, Wim Verheyden, Kevin Van Ranst, Eric Engels, Nicole Van Praet, Stefaan De Landtsheer, Elke Cuyt, Jurgen De Maeyer, Geert Mertens, Wiske Meskens, Roel Van Eetvelt, Francois De Clercq, Anky Daelemans, Nancy Brys, Ivo Van Aken, Björn Caljon
        Voorstanders: Luc De boeck, Greet De bruyn, Kristof Joos, Dirk Hoofd, Saadet Gülhan, Liesje Pauwels, Eddie Bormans, Tom Van Ranst, Bernadette Boeykens, Gil Van Den Berghe, Leentje Van lent, Hilde Cools, Danny Peeters, Wim Verheyden, Kevin Van Ranst, Eric Engels, Nicole Van Praet, Stefaan De Landtsheer, Elke Cuyt, Jurgen De Maeyer, Geert Mertens, Wiske Meskens, Roel Van Eetvelt, Francois De Clercq, Anky Daelemans, Nancy Brys, Ivo Van Aken
        Resultaat: Goedgekeurd met eenparigheid van stemmen.
        besluit

        Enig artikel :

        Het beleidsplan van de Academie voor Muziek, Woord en Dans Bornem, zoals hieronder omschreven, wordt goedgekeurd.

         

        Beleidsplan:

        De gemeente Bornem beschikt over een Gemeentelijke Academie voor Muziek, Woord en Dans.

        De Gemeentelijke Academie Muziek Woord Dans Bornem staat voor kwaliteitsvol kunstonderwijs.

        In een professioneel kader en op een drempelverlagende manier worden de diverse opleidingen aangeboden aan alle leeftijden, zonder dat de uiteindelijke kwaliteit geschaad wordt.
        Waar de academie zich in eerste instantie richt tot de lokale bevolking, is zij verder voorstander van intergemeentelijke samenwerking en overleg.

        De academie beschouwt het als haar kernopdracht om haar onderwijsvorm zo toegankelijk mogelijk te maken voor alle geïnteresseerden uit haar rekruteringsgebied.

        Voorts wil de academie een professioneel kader creëren, waarin aan alle leerlingen podiumkansen aangeboden worden.

        De Gemeentelijke Academie Muziek Woord Dans Bornem biedt lessen muziek, woordkunst-drama en dans aan op de vestigingsplaatsen Bornem, Hingene en Puurs-Sint-Amands (Oppuurs en Sint-Amands).

        Bornem is een kleine maar groene gemeente aan de Schelde en situeert zich binnen Klein-Brabant.
        Bornem telt ongeveer 21 600 inwoners, verspreid over Bornem, Hingene, Mariekerke en Weert. Van die inwoners is 9.3% van vreemde origine, wat Bornem nauwelijks multicultureel maakt in vergelijking met de rest van Vlaanderen (het gemiddelde ligt op 20.5%).
        Een breed aanbod van kleuterscholen, basisonderwijs en secundair onderwijs trekt vele leerlingen aan van over gans Klein-Brabant en verder.
        Enkel het kunstonderwijs, de Gemeentelijke Academie Muziek Woord Dans Bornem wordt door het gemeentebestuur ingericht.

        De vestigingsplaatsen Oppuurs en Sint-Amands bevinden zich op het grondgebied van Puurs-Sint-Amands.

        Puurs-Sint-Amands telt ongeveer 26 000 inwoners.

         

         1 De Gemeentelijke Academie Muziek Woord Dans als werkgever

        DOEL
        Implementeren van een werking, waar mensen zich goed voelen in het team en voldoende groeikansen krijgen.

        HUIDIGE SITUATIE
        • Uitbreiding van ter beschikking stelling wegens ontstentenis van betrekking zorgt ervoor dat het genereren en bewaken/bewaren van een kwaliteitsvol team in het gedrang komt
        • Een te hoge benoemingsgraad creëert een gebrek aan ruimte om beleidskeuzes te maken voor nieuwe opties en vakkeuzes. Het beperkt daarenboven de ruimte voor experiment, evaluatie en bijsturing
        • De snelle en volledige benoemingsrondes maken dat er onvoldoende tijd is om een stijging in een vak te bestendigen, alvorens over te gaan tot vacantverklaring en benoeming
        • Nieuwe tijdelijke leerkrachten krijgen onvoldoende expertisetijd om vakmanschap op te bouwen
        • Een te snelle vacantverklaring en benoemingsperiode mist de kans op een evenwicht tussen een stabiel bestaand aanbod en vernieuwing
        • Leerkrachten die in ter beschikkingstelling wegens onstentenis van betrekking dienen gezet te worden, zorgen ervoor dat er geen uren naar volgend schooljaar overgedragen kunnen worden. Wegens gebrek aan omkadering kan bij een heropleving de groei niet opgevangen worden

        ACTIES
        • De vaste benoemingen geleidelijk en met zorg uitbreiden om ter beschikkingstelling wegens onstentenis in de mate van het mogelijke te beperken
        • Een engagement en verantwoordelijkheid aangaan ten opzichte van het personeel om hun lessen te organiseren met pedagogisch verantwoorde klasgrootten en met gelijke verdeling van het aantal leerlingen in de individueel/groepsgerichte vakken
        • De hervormingen stapsgewijs doorvoeren en voldoende ruimte laten om beleidskeuzes te maken voor nieuw op te richten opties en vakken. Ruimte voorzien voor experimenteren, evalueren en bijsturen
        • Het nastreven van realistische percentages benoemingen om groepen met een lage bezettingsgraad te beperken
        • Een stabiele basis creëren, alvorens bij snel stijgende vakken onmiddellijk tot benoeming over te gaan. Stijging in een vak bestendigen om de overgang tot benoemen toe te staan en aldus deze uren vacant te verklaren. Het opbouwen van een reserve voorzien bij instabiliteit
        • Het realiseren van een divers lerarenkorps, waarbij het ingaan op de leervragen van leerlingen mogelijk wordt en het aanbod verbreed kan worden
        • Een aanbod garanderen voor zoveel mogelijk leerlingen, waaruit ook leerkrachten voldoening kunnen halen
        • De garantie om te beschikken over voldoende uren voor vakken die zeer succesvol zijn, zodat deze vakken niet beperkt worden in hun groeimogelijkheden

         

        2 Leerlinggericht beleid

        DOEL
        Creëren van personeelstevredenheid, installeren van bewustwording van het unieke karakter van een academie, waar de competentie van de leerkrachten bepalend zijn voor het succes en de uitstraling van de academie.

        HUIDIGE SITUATIE
        • Leerkrachten kunnen niet altijd ingezet worden in vakken, die niet tot de draagwijdte van hun benoeming behoren
        • Flexibiliteit in aanstelling van personeelsleden naar benoemingen en competenties toe is te beperkt
        • Onzekerheid bij tijdelijke leerkrachten over hun loopbaanmogelijkheden in de academie door het gebrek aan perspectief

        ACTIES
        • Inspelen op de vraag- en de omgevingstendensen
        • De verschillende leerlingenprofielen respecteren
        • Personeelsleden met hoge competenties inzetten voor hun specifiek kunstvak
        • Kansen genereren voor de personeelsleden om hun competenties uit te breiden of in te zetten in vakken, die niet tot de draagwijdte van hun benoeming behoren
        • Bij nieuw onderwijsaanbod de kans bieden aan bestaande personeelsleden om zich daarmee te verbinden en zich erin te professionaliseren door flexibel te kunnen omgaan met hun aanstelling naar competenties toe en niet enkel naar benoeming toe
        • Een nieuw aanbod organiseren op meerdere vestigingsplaatsen, het optimaal benutten van de onderwijsbevoegdheid om aan de diversiteit van de leervragen te voldoen
        • Het aanbieden van perspectief aan tijdelijke leerkrachten. Mogelijkheid tot benoeming uitspreken, waarbij voldoende ruimte blijft voor stabiliteit en waarbij groeien in het belang van leerlingen en leerkrachten dé prioriteit is. Op deze manier wordt het engagement ook versterkt.

         

        3 Visie op vaste benoeming

        Het aantal leerlingen per opleiding wordt over een periode van de afgelopen drie schooljaren bekeken. Enkel als er gedurende drie jaren éénzelfde stijging vastgesteld wordt, worden de uren voor deze opleiding vacant verklaard.

        Per opleiding wordt bekeken hoeveel leraarsuren deze opleiding opbrengt. Enkel wanneer een opleiding voldoende leraarsuren genereert, kunnen er binnen die opleiding uren vacant verklaard worden.

        In ieder domein wordt gestreefd naar een benoemingsgraad van maximum 80 % van de beschikbare lesuren. De andere 20 % wordt voorbehouden voor eventuele groei- en/of innovatie-uren. Deze uren dienen voor een plotse groei in aantal leerlingen of om nieuwe tijdelijke leerkrachten aan te werven voor nieuw ingerichte vakken.

        Bij extra noden voor ondersteuning (vb. pedagogische coördinatie) kan het percentage van 3 % overschreden worden. Dit kan o.a. na een verkennend onderzoek door de inspectie of na een doorlichting, bij de implementatie van het nieuwe decreet…
        Deze uren worden niet vacant verklaard.

    • Cluster Leven en welzijn

      • Voorstel intergemeentelijk preventiemedewerker

        wettelijk kader
        • Besluit Vlaamse Regering van 5 april 2019 houdende de wijziging van het besluit van de Vlaamse regering van 30 januari 2009 betreffende de Logo's;
        • Preventiedecreet van 21 november 2003 betreffende het preventieve gezondheidsbeleid en de latere wijzigingen;
        • Decreet van 26 april 2019 betreffende de organisatie van de eerstelijnszorg;
        • Besluit van de Vlaamse Regering tot toekenning van een subsidie aan de zorgraden om hun organisatie aan te passen en hun werking te verbeteren.
        situering

        Vlaanderen voorziet een subsidie in het kader van een intergemeentelijke preventiewerking rond gezondheid. De gemeente kan een forfaitaire subsidie van 3.000 euro krijgen en een subsidie per inwoner van 0,08 euro (waarbij personen die recht hebben op een verhoogde tegemoetkoming voor het RIZIV dubbel tellen). De gemeenten moeten zelf ook bijdragen om het lokale preventiewerk uit te bouwen. Dat biedt de mogelijkheid om extra in te zetten op deze specifieke doelgroepen en om de lokale preventiewerking uit te bouwen.

        De taak van de lokale preventiewerker bestaat erin bij te dragen tot het realiseren van de beleidsdoelstellingen van het Vlaamse preventieve gezondheidsbeleid, waarbij er autonoom kan gekozen worden op welke thema's en doelgroepen men inzet. De preventiewerker fungeert als trekker voor diverse initiatieven en kan rechtstreeks naar de burger toewerken.

        In het belang van alle lokale besturen zou het goed zijn om een intergemeentelijke terreinwerker voor het thema gezondheid en preventie aan te werven en dit naast de bestaande gezondheidswerkers die hun lokale accenten kunnen behouden. Men ziet deze functie als trekker van projecten, en geen coördinator. Het zouden thema’s moeten zijn die intergemeentelijk een meerwaarde kunnen hebben, en net niet lokaal opgenomen kunnen worden.

        Het biedt een kans om de inspanningen van de voorbije jaren op vlak van preventie intergemeentelijk te verbreden en te verdiepen, zoals Bewegen Op Verwijzing, Halt2diaberes, generatierookvrij, 10-daagse geestelijke gezondheid, Zorgzame buurten… Door intergemeentelijk projecten op te nemen kunnen de krachten gebundeld worden, is er meer uitwisseling van kennis en vaardigheden tussen de gemeenten en kan men zich richten naar een grotere doelgroep via populatiemanagement. Zo zijn er nog talloze voordelen om preventie ook intergemeentelijk op te nemen.

        Alle gemeenten kunnen voor hun preventieve werking beroep blijven doen op ondersteuning van de Logo's (Lokaal gezondheidsoverleg) en het aanbod van andere organisaties binnen het preventieve gezondheidsbeleid. De verschillen tussen een Logo-medewerker, een intergemeentelijk preventiewerker en een gemeentelijke ambtenaar preventie kan geraadpleegd worden in bijlage.

        Aangezien er veel linken zijn tussen deze intergemeentelijke preventiewerking gezondheid en de vzw ELZ Klein-Brabant Vaartland is het voorstel om samen te werken waarbij de ELZ fungeert als werkgever voor de intergemeentelijke preventiewerker. Binnen de Zorgraad van ELZ Klein-Brabant Vaartland is er draagvlak voor dit scenario.

        Ook VIVEL, de Vlaamse koepel over de 60 eerstelijnszones, heeft een opdracht gekregen om binnen de werking van de eerstelijnszone de preventieve rol verder concreet te maken. Bovendien wordt in het huidige veranderingstraject van de eerstelijnszones waarin Vlaanderen de afstemming met de lokale besturen beter wil verankeren, ingezet op de beleidsplannen van ELZ en gemeente beter op elkaar af te stemmen. De samenwerking die hier wordt voorgesteld is reeds een voorafname, alsook een verdere continuering van de goede samenwerking met de gemeenten van de eerstelijnszone in kader van de CORONA-crisis.

        De keuze voor projecten en acties worden besproken in een stuurgroep van de ELZ die jaarlijks actieplannen opmaakt. De intergemeentelijke preventiewerker is als gevolg werknemer van ELZ Klein-Brabant Vaartland maar werkt in opdracht van de gekozen stuurgroep. In de stuurgroep zitten dan afgevaardigden van iedere gemeente (gezondheidswerker en/of schepenen), Logo Mechelen en ELZ met elk stemrecht.

        Het aantal bijeenkomsten en hoe beslissingen worden genomen in de stuurgroep wordt vooraf vastgelegd in een samenwerkingsovereenkomst (bijv. consensus of 2/3 akkoord) met alle betrokken partijen. Deze zal ter goedkeuring worden voorgelegd aan de gemeenteraad van iedere gemeente.
        ELZ Klein-Brabant Vaartland wordt werkgever voor de intergemeentelijke preventiewerker. De financiering van dit project gebeurt wel door zowel de ELZ, de lokale besturen als door Vlaanderen (+-40% ELZ, +-30% lokale besturen en +-30% Vlaanderen).

        De toekenning van middelen en de gevraagde cofinanciering wordt berekend met een verdeelsleutel op basis van het aantal inwoners. De Vlaamse regering stort via Logo Mechelen de middelen door naar VZW ELZ Klein-Brabant Vaartland. De lokale besturen financieren rechtstreeks naar de VZW.

        motivering

        De medewerker die binnen Bornem hoofdzakelijk bezig is met preventieve gezondheidsacties is de coördinator Lokaal Sociaal Beleid, Anne Dhaens. Haar takenpakket werd recent bijgestuurd om ruimte te maken voor een project rond e-inclusie met middelen van de Vlaamse Overheid. Naast het opvolgen van de vrijwilligerswerking en bepaalde zaken rond Senioren, blijft er niet veel (om niet te zeggen geen) ruimte over voor acties rond preventieve gezondheid. In dat opzicht kan het interessant zijn om in te zetten op een intergemeentelijke preventiemedewerker om een aantal acties intergemeentelijk te trekken. 

        De Zorgraad van de ELZ Klein-Brabant Vaartland gaf een positief advies t.a.v. een intergemeentelijke preventiemedewerker voor Klein-Brabant Vaartland.
        Logo Mechelen gaf een positief advies t.a.v. een intergemeentelijke preventiemedewerker voor Klein-Brabant Vaartland.
        De schepenen voor sociale zaken (Tom Van Ranst voor Bornem, Mina Koukas voor Willebroek, Peter Van Hoeymissen voor Puurs-Sint-Amands) van de welzijnskoepel Klein-Brabant Vaartland bevestigden de meerwaarde voor een beperkte investering t.a.v. een intergemeentelijke preventiemedewerker voor Klein-Brabant Vaartland op de vergadering van de welzijnskoepel van 15 maart 2023 waarbij de eerstelijnszone de mogelijkheid tot samenwerking kwam toelichten.

        financiële aspecten

        De gemeente kan van Vlaanderen een forfaitaire subsidie van 3.000 euro krijgen en een subsidie per inwoner van 0,08 euro. Voor inwoners met een verhoogde tegemoetkoming in het kader van de ziekte- en invaliditeitsverzekering ontvangt de gemeente nog een bijkomende subsidie van 0,08 euro.

        De gemeente cofinanciert voor minstens hetzelfde bedrag als de Vlaamse financiering. Voor de gemeente Bornem wordt de jaarlijks bijdrage geraamd op 5.556 euro waarbij de financiering van ieder lokaal bestuur in onze ELZ van dezelfde grootorde is (zie onder). Als de Vlaamse regering zou beslissen haar subsidie af te schaffen, dan vervalt ook de verplichting van de lokale besturen om hiervoor zelf middelen in te brengen.

        2830 Willebroek (35%) 6.209 euro
        2870 Puurs-Sint-Amands (34%) 6.054 euro
        2880 Bornem (31%) 5.556 euro

        17.819 euro Subsidie van Vlaanderen voor een intergemeentelijke preventiemedewerker voor onze 3 gemeenten van de ELZ Klein-Brabant Vaartland.

        17.819 euro Cofinanciering van de 3 gemeenten van ELZ Klein-Brabant Vaartland voor minstens hetzelfde bedrag als de Vlaamse financiering.

        20.000 euro Extra financiering van de vzw ELZ Klein-Brabant Vaartland voor 1VTE op B niveau en beperkte anciënniteit.

        TOTAAL inkomsten 55.638 euro

        Hiermee kan een voltijdse bachelor tewerkgesteld worden. Voor het huidige jaar zal dus de helft van bovenvermeld bedrag nog gezocht moeten worden door te verschuiven met middelen. Voor de jaren nadien 2024/2025 kan deze financiering opgenomen worden in de begroting van de respectievelijke besturen.

        Publieke stemming
        Aanwezig: Luc De boeck, Greet De bruyn, Kristof Joos, Dirk Hoofd, Saadet Gülhan, Liesje Pauwels, Eddie Bormans, Tom Van Ranst, Bernadette Boeykens, Gil Van Den Berghe, Leentje Van lent, Hilde Cools, Danny Peeters, Wim Verheyden, Kevin Van Ranst, Eric Engels, Nicole Van Praet, Stefaan De Landtsheer, Elke Cuyt, Jurgen De Maeyer, Geert Mertens, Wiske Meskens, Roel Van Eetvelt, Francois De Clercq, Anky Daelemans, Nancy Brys, Ivo Van Aken, Björn Caljon
        Voorstanders: Luc De boeck, Greet De bruyn, Kristof Joos, Dirk Hoofd, Saadet Gülhan, Liesje Pauwels, Eddie Bormans, Tom Van Ranst, Bernadette Boeykens, Gil Van Den Berghe, Leentje Van lent, Hilde Cools, Danny Peeters, Wim Verheyden, Kevin Van Ranst, Eric Engels, Nicole Van Praet, Stefaan De Landtsheer, Elke Cuyt, Jurgen De Maeyer, Geert Mertens, Wiske Meskens, Roel Van Eetvelt, Francois De Clercq, Anky Daelemans, Nancy Brys, Ivo Van Aken
        Resultaat: Goedgekeurd met eenparigheid van stemmen.
        besluit

        Artikel 1

        De gemeenteraad keurt de principes goed voor de aanwerving en de financiering van een intergemeentelijke preventiewerker gezondheid niveau B (bachelor). Deze medewerker zal één dag per week voor Bornem beschikbaar zijn. Deze samenwerking kost 5.556 euro aan de gemeente op jaarbasis.

        Artikel 2

        De gemeenteraad verklaart zich akkoord dat het lokaal bestuur een engagement aangaat gedurende de volledige legislatuur en het jaar 2025, meer bepaald van juli 2023 tot en met december 2025 of tot het moment dat de middelen van Vlaanderen vervallen voor einde 2025.

    • Raadsleden

      • Steun om 8 mei opnieuw in te voeren als nationale feestdag (Vooruit - OpenVLD)

        situering

        Laat ons samen even teruggaan in de tijd.

        8 mei 1945: dag van de overwinning, nazi-Duitsland capituleert. De nieuwe wind van de vrijheid leidt naar de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens.

        Vandaag is 8 mei in allerlei Europese landen een feestdag, in Frankrijk bijvoorbeeld. In Nederland vieren ze de bevrijdingsdag op 5 mei. Tot in 1974 kregen de schoolkinderen in België vrijaf op 8 mei maar het toenmalige nationale ministerie van Onderwijs schafte die vrije dag af. Vandaag is bij ons de herinnering aan 8 mei vervaagd.

        Desondanks hebben vakbonden hun militanten gevormd omtrent grondrechten, vakbondsrechten en de dreiging van extreem gedachtegoed. Middenveld- en burgerorganisaties komen op tegen uitsluiting en racisme. Leden van het verzet en de overlevenden van de nazikampen zijn in de scholen gaan getuigen. De 8 meicoalitie ( een samenwerkingsverband van vakbonden, organisaties en personaliteiten uit het middenveld, de culturele en academische wereld) wil hun verzet levend houden. Het is tijd om 8 mei opnieuw de plaats te geven die deze dag verdient, als bijkomende Belgische feestdag. Want de democratische ruimte dreigt beperkt te worden, mensenrechten, vakbonden en middenveld komen in het gedrang en de scheiding der machten wordt uitgehold. Racisme, discriminatie, negationisme, seksisme, extreem nationalisme, islamofobie en homofobie nemen toe. De samenleving van ‘ieder voor zich’ zwelt op en tegelijk de ongelijkheid en de verdeeldheid. De diepe kloof tussen arm en rijk wordt steeds dieper.

        Het is tijd. 8 mei, de dag van de bevrijding, hoort opnieuw een feestdag te zijn. Om te herdenken, te waarschuwen, te verdedigen. Als een moment van sociale cohesie. Als een samen uitgesproken wil voor vrede en solidariteit. Als een oproep om te handelen. Zodat jong en oud inzien waar haat toe kan leiden en wat voor een lelijk beest fascisme is. Want enkel wanneer je het verleden kent en we waakzaam blijven over onze grondwettelijke vrijheden, pas dan kunnen we, nu en in de toekomst, de juiste keuzes maken. Zodat deze vreselijke geschiedenis zich nooit, maar dan ook nooit meer herhaalt!

        Op 7 mei vond een herdenking plaats in het Fort van Breendonk en op 8 mei werden er verschillende nationale acties georganiseerd.

        Onze fractie zou graag vernemen wat het standpunt van het gemeentebestuur hierin is?

        Gaat de gemeente Bornem steun verlenen aan de 8 meicoalitie moest er in de toekomst hiertoe de vraag gesteld worden?

        besluit

        Enig artikel

        De gemeenteraad neemt kennis van de vraag van Vooruit - OpenVLD.

De voorzitter sluit de zitting op 09/05/2023 om 22:17.

Namens gemeenteraad,

Björn Caljon
algemeen directeur

Luc De boeck
voorzitter gemeenteraad