De voorzitter opent de zitting op 10/09/2024 om 20:13.
Op de gemeenteraad van 10 september 2024 kondigt raadslid en schepen Eddie Bormans aan dat hij niet langer lid is van de politieke fractie N-VA. De gemeenteraad dient kennis te nemen van deze mededeling.
Een schepen die uit zijn politieke fractie stapt dient dit mee te delen aan de gemeenteraad.
Geen.
Enig artikel
Er wordt kennisgenomen van de uitstap van schepen Eddie Bormans uit de politieke fractie N-VA. Hij zal zijn mandaat verder uitoefenen als onafhankelijk schepen.
Op 11 juni 2024 vond de gemeenteraad plaats.
De notulen van de gemeenteraad van 11 juni 2024 dienen te worden goedgekeurd door de gemeenteraad.
geen.
Enig artikel
De gemeenteraad keurt de notulen van de zitting van 11 juni 2024 goed.
Het decreet lokaal bestuur verplicht het bestuur om ten laatste op het einde van het derde kwartaal aan de raad een stand van zaken van het meerjarenplan voor te leggen over de eerste semester van het lopende jaar.
Er zijn geen minimale vereisten aangaande deze rapportage.
Het opvolgingsrapport bestaat uit een rapport van een stand van zaken aangaande de prioritaire acties uit het meerjarenplan.
Het gaat hier over een stand van zaken van de eerste semester 2024 opgemaakt op basis van informatie van de administratie.
Geen
Enig artikel
Er wordt kennis genomen van het opvolgingsrapport met betrekking tot de uitvoering van het SMJP - eerste semester 2024.
Gemeente Bornem is lid van de Algemene Vergadering van Logo Mechelen vzw tot het einde van de legislatuur.
Vanaf 1 januari 2025 bundelen de 14 Logo's uit het Nederlandstalig gebied hun krachten en gaan ze verder als één organisatie. Ze mikken daarbij op efficiëntiewinst door een aantal processen gezamenlijk te organiseren en ze willen tegelijkertijd de regionale werking nog verder versterken. Als lokale en regionale partners blijft het aanspreekpunt in (het team van Logo) Mechelen behouden.
Op 27 november 2024 houdt Logo Mechelen een Bijzondere Algemene Vergadering om de fusie van de Vlaamse Logo's goed te keuren.
Gemeente Bornem dient expliciet mandaat te geven aan de stemgerechtigd vertegenwoordiger zodat deze de fusie van de Vlaamse Logo's mag goedkeuren.
Voor gemeente Bornem gaat het om volgende vaste vertegenwoordiger:
Indien vaste vertegenwoordigers niet aanwezig kunnen zijn op de Bijzondere Algemene Vergadering, kan een plaatsvervangend vertegenwoordiger aangeduid worden of kan de vaste vertegenwoordiger een volmacht geven aan een ander effectief lid van de Algemene Vergadering van Logo Mechelen vzw.
Geen.
Artikel 1
De gemeenteraad geeft aan de vaste of plaatsvervangende vertegenwoordigers in de Algemene Vergadering van Logo Mechelen het uitdrukkelijke mandaat om de fusie van de Vlaamse Logo's goed te keuren op de Bijzondere Algemene Vergadering van 27 november 2024.
Artikel 2
De gemeenteraad neemt kennis van de context en argumentatie, met inbegrip van de opties om vertegenwoordiging naar de Bijzondere Algemene Vergadering te voorzien bij afwezigheid van de vaste vertegenwoordiger.
In het Breevenstadion (Breevendreef 56B, 2880 Bornem) zullen thuiswedstrijden van de herenploeg van Yellow Red KV Mechelen U23 gespeeld worden in het kader van de reguliere competitie binnen de afdeling 2e amateur (reeks B), alsook vriendschappelijke wedstrijden zoals bedoeld in artikel 2, 2° van de Wet van 21 december 1998 betreffende de veiligheid bij voetbalwedstrijden.
Voor deze wedstrijden dient een voetbalperimeter te worden ingesteld.
De gemeente Bornem heeft als taak te voorzien, ten behoeve van de inwoners, in een goede politie door onder andere het tegengaan van inbreuken op de openbare rust zoals:
Aangezien het, gelet op het bovenstaande, noodzakelijk is om alle nuttige maatregelen te nemen die de gebeurlijke verstoring van de openbare orde naar aanleiding van deze voetbalwedstrijden kunnen voorkomen, dient deze bijzondere politieverordening te worden opgesteld.
Geen.
Enig artikel
De Bijzondere politieverordening tot instelling van een voetbalperimeter bij de thuiswedstrijden van YR KV Mechelen U23, zoals opgenomen als bijlage, wordt goedgekeurd.
Jaarlijks dient de gemeenteraad over de jaarrekening van het AGB van vorige jaar een advies te geven.
Het ontwerp jaarrekening omvat de volgende documenten : de beleidsevaluatie, de financiële nota en de toelichting van de jaarrekening.
De statutaire jaarrekening bevat de jaarrekening en het jaarverslag.
Het budgettaire resultaat (€ 2.256.493) van de jaarrekening zal worden verwerkt in de eerstvolgende meerjarenplanaanpassing.
Artikel 1
Er wordt een positief advies gegeven over de jaarrekening 2023 van het AGB Bornem.
Jaarlijks dient de gemeenteraad de jaarrekening van het vorige jaar vast te stellen.
Het ontwerp jaarrekening omvat de volgende documenten: de beleidsevaluatie, de financiële nota en de toelichting van de jaarrekening.
Het budgettaire resultaat (€ 14.585.854) zal worden verwerkt in de eerstvolgende meerjarenplanaanpassing.
Artikel 1
De jaarrekening 2023 van de gemeente wordt vastgesteld.
Art.2
De jaarrekening 2023 van het OCMW Bornem wordt goedgekeurd.
Art. 3
Er wordt kennis genomen van de toelichting.
Opdat het Autonoom Gemeentebedrijf Bornem economisch leefbaar moet zijn, dient het Autonoom Gemeentebedrijf Bornem prijssubsidies te ontvangen als vergoeding voor het recht van toegang of deelname tot de activiteiten die door het Autonoom Gemeentebedrijf Bornem georganiseerd worden.
Gegeven dat de raming is dat het AGB Bornem economisch rendabel is, worden er vanaf 1 oktober 2024 geen prijssubsidies meer aangerekend door het AGB Bornem met betrekking tot het beleidsdomein sport.
Er wordt geraamd dat het AGB Bornem economisch rendabel is. Bovendien geldt dit enkel voor het beleidsdomein sport.
De geraamde impact van de prijssubsidies wordt opgenomen in de eerstvolgende meerjarenplanaanpassing.
Artikel 1
De gemeenteraad besluit om vanaf 1 oktober 2024 geen prijssubsidies meer toe te kennen met betrekking tot het beleidsdomein sport.
Artikel 2
Een nieuw prijssubsidiereglement geldig vanaf 1 januari 2025 zal worden onderhandeld tussen de Gemeente Bornem en het autonoom gemeentebedrijf Bornem.
Op 12 december 2023 keurde de gemeenteraad de erfpacht goed met betrekking tot de Eendenkooi. Aangezien het onderhoud specifieke kennis vereist, stelt Kempens Landschap voor om hun Landschapsdokters hiervoor in te schakelen. Hiervoor zal jaarlijks een nominatieve subsidie van 15.000 euro worden toegekend.
In eerste instantie ging de gemeente ervan uit dat de gemeentelijke diensten het onderhoud konden uitvoeren. Bij nader onderzoek blijkt dit echter niet haalbaar te zijn. Daarom stellen de gemeentelijke diensten voor om in te gaan op het aanbod van Kempens Landschap om tegen een nominatieve subsidie van 15.000 euro dit onderhoud te laten uitvoeren.
De toekenning van een nominatieve subsidie is een voorbehouden bevoegdheid van de gemeenteraad.
Het toelaten om een uitbetaling te doen die niet werd voorzien in het goedgekeurde meerjarenplan is een voorbehouden bevoegdheid van de gemeenteraad.
Het beheer van de Eendenkooi vereist specifieke expertise. De Landschapsdokters van Kempens Landschap beschikken over de nodige kennis en ervaring om het onderhoud van de eendenkooi op zich te nemen. Zij kunnen worden ingezet voor het onderhoud van de paden en de recreatieve infrastructuur, het maaibeheer van de oevers en de vangpijpen, het snoeien van de bosrand, het herstel van het hakhoutbeheer en het verwijderen van gevaarlijke takken... Voor dit onderhoud wenst de gemeente Bornem een nominatieve subsidie van 15.000 euro toe te kennen aan Kempens Landschap.
Kempens Landschap, via hun Landschapsdokters, heeft de benodigde expertise en mankracht voor het onderhoud van de Eendenkooi. Ze waren ook betrokken bij de restauratie van de Eendenkooi.
Voor de jaren 2024 en 2025 vraagt Kempens Landschap een vergoeding van 15.000 euro per jaar voor het onderhoud van de Eendenkooi.
Deze middelen waren niet expliciet opgenomen in het Strategisch Meerjarenplan 2020-2025.
Artikel 1
Er wordt voor de jaren 2024 en 2025 een nominatieve toelage van 15.000 euro per jaar toegekend aan Kempens Landschap.
Artikel 2
Er wordt toelating gegeven om de nodige uitbetaling van deze toelage te doen in afwachting van de aanpassing van het Strategische Meerjarenplan 2020 - 2025.
De vzw katholieke Scholen Groot-Bornem realiseert een nieuwe kleuterschool aan de Temsesteenweg. In functie van hiervan wordt ook het openbaar domein heraangelegd, om een veilige toegang tot de school te realiseren.
In een overleg tussen de gemeentelijke diensten, het gemeentebestuur en de vzw Katholieke Scholen Groot-Bornem, werd een voorstel geformuleerd met betrekking tot de omgevingsaanleg tussen de nieuwe kleuterschool het Mannenwiel.
Dit voorstel werd in een overeenkomst opgenomen en zal na goedkeuring door alle betrokken partijen in notariële akte worden bestendigd.
Om de verkeersveiligheid rondom de schoolomgeving te garanderen is een grondafstand tussen de bestaande rooilijn en de gevel van de nieuwe kleuterschool noodzakelijk. Op die manier wordt deze zone openbaar domein en kunnen bijgevolg verkeersmaatregelen afgedwongen worden (o.a. via een tijdelijk politieverordening of een aanvullend verkeersreglement).
De kosten voor het opstellen van de notariële akte worden voor 50% gedragen door de gemeente. Deze fondsen zijn voorzien in het Strategisch Meerjarenplan 2020-2025.
Enig artikel
De overeenkomst in bijlage tussen de gemeente en vzw Katholieke Scholen Groot Bornem over de grondafstand in het kader van de omgevingsaanleg voor een nieuwe kleuterschool op de Temsesteenweg wordt goedgekeurd.
In de verkavelingsvergunning, dossiernummer omgevingsloket OMV_2021084373, goedgekeurd door het college van burgemeester en schepenen op 7 oktober 2021, werd er een gratis grondafstand opgelegd met het oog op een toekomstige heraanleg van het openbaar domein.
Eigendomsoverdrachten zijn een exclusieve bevoegdheid van de gemeenteraad.
De opgelegde grondafstand werd in een ontwerpakte opgenomen, zodat uitvoering kan gegeven worden aan de opgelegde voorwaarden van de omgevingsvergunning.
De aktekosten zijn ten laste van de overdrager. De overdacht zelf is gratis.
Enig artikel
De ontwerpakte in bijlage opgemaakt door notariskantoor Verhaegen, Eekhaut Verlinden wordt goedgekeurd waardoor het perceel, kadastraal gekend onder de 2de afdeling Bornem, sectie B nr. 0479D2P0000 (grootte 52 ca, 20 dma) (lot 3 definitief plan) eigendom wordt van de gemeente na ondertekening van de uiteindelijke notariële akte.
In het kader van de heraanleg van Sint-Amandsesteenweg, meer specifiek de aanleg van het kruispunt met 4 hoeken, wordt er een ruil voorgesteld.
Het handelt hier over transacties van onroerende goederen die een expliciet bevoegdheid zijn van de raad.
Via deze ruil kan het kruispunt met de Grootheide beter worden aangelegd.
Het door de gemeente te ruilen deel zal worden ingevuld als groenzone.
De ruil geschiedt zonder opleg.
De gemeente neemt de aktekosten ten laste.
Artikel 1
Het deel van de gemeente dat in de ruil zal worden afgestaan, wordt gedesaffecteerd.
Artikel 2
De akte, opgemaakt door notariskantoor Johan Van den Nieuwenhuizen & Daan De Witte wordt goedgekeurd. Via deze akte ruilt de gemeente perceel 4D (grootte 22ca 30 dma) (zie splitsingsplan) met perceel 4B (grootte 31 ca 04 dma) (zie splitsingsplan) momenteel eigendom van de familie Van Keer.
In de verkavelingsvergunning, dossiernummer omgevingsloket OMV_2022098054, goedgekeurd door het college van burgemeester en schepenen op 19 december 2022, werd er een gratis grondafstand opgelegd met het oog op een toekomstige heraanleg van het openbaar domein.
Eigendomsoverdrachten zijn een exclusieve bevoegdheid van de gemeenteraad.
De opgelegde grondafstand werd in een ontwerpakte opgenomen, zodat uitvoering kan gegeven worden aan de opgelegde voorwaarden van de omgevingsvergunning.
De aktekosten zijn ten laste van de overdrager. De overdracht zelf is gratis.
Enig artikel
De akte in bijlage opgemaakt door notariskantoor Van den Nieuwenhuizen, De Witte & Van Deun wordt goedgekeurd waardoor perceel, kadastraal gekend onder CAPAKEY 12024A0197/00Z003 (grootte 97 ca, 92 dma) (lot 8 splitsingsplan) eigendom wordt van de gemeente na ondertekening van de notariële akte.
Tijdens de gemeenteraad van 11 juni 2024 was er een besloten punt betreffende grondverwerving Frans Van Haelenstraat 22. Op basis van de dan beschikbare informatie kon er geen beslissing genomen worden en werd er afgesproken om dit te onderzoeken tegen de gemeenteraad van september 2024.
Op 5 augustus 2024 heeft er een vergadering plaatsgevonden met de gevolmachtigde onderhandelaar. De vraagprijs voor beide percelen, onder voorbehoud van aanvaarding door beide eigenaars, bedroeg 850.000 euro.
Het college van burgemeester en schepenen hebben zich op 12 augustus 2024 geëngageerd om de aankoopprijs van € 850.000 te verdedigen op de gemeenteraad.
Er werd een schattingsverslag opgemaakt, zie bijlage
Het schattingsverslag is iets lager dan de gevraagde prijs maar deze beide percelen zijn momenteel de enige percelen die in aanmerking komen om in het centrum van Hingene een publieke parking te realiseren. De verwerving van het perceel aan de weg, geeft ook de mogelijkheid om de toegankelijkheid van de Bornemse Kinderopvang en de Huveneersschool te verbeteren.
De twee eigenaars hebben aan de gemeente de 2 percelen aangeboden tegen de prijs van € 850.000.
De nodige middelen voor deze aankoop zijn niet voorzien in het goedgekeurde SMJP 2020 - 2025.
Artikel 1
Het aanbod van mevrouw Smet Anita en mevrouw Smet Nadine om de twee percelen kadastraal gekend onder de codes 12015A0688/00V000 en 12015A0688/00R000 te verkopen aan de gemeente voor € 850.000 wordt aanvaard.
Artikel 2
De nodige uitgaven voor deze aankoop mogen gebeuren in afwachting van een aanpassing van het SMJP 2020 - 2025.
De opmaak van het RUP gebeurt conform de bepalingen van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening en de bijhorende besluiten en latere wijzigingen hiervan.
De gemeente Bornem plande in 2020 in navolging van het planologisch attest Planten Maes te Bornem de opstart van een RUP-procedure, met bijhorende milieueffectenbeoordeling. Het RUP beperkt zich tot de planologische vertaling van de principes van het planologisch attest, rekening houdend met de beleidsmatige en de feitelijke context.Het RUP ‘Planten Maes’ dient tot het creëren van uitbreidingsmogelijkheden voor het plantencentrum Planten Maes langsheen de Puursesteenweg te Bornem. Voor de kleinhandelsactiviteiten van het bedrijf werd op 11/10/2013 een socio-economische vergunning goedgekeurd voor een totale netto verkoopoppervlakte van 4.822 m², waarvan 1.942 m² in open lucht.
Gezien de toenemende vraag inzake het assortiment kamerplanten wensen de uitbaters een geklimatiseerde serre te realiseren. In deze geklimatiseerde serre zou ook een personeelsruimte ingericht worden. Dit betreft geen uitbreiding van de netto verkoopoppervlakte, aangezien de geklimatiseerde serre gerealiseerd zou worden op het terrein dat momenteel ingericht (en socio-economisch vergund) is als toonruimte in open lucht.
Op 15 oktober 2020 gunde het college van burgemeester en schepenen de opmaak van het RUP aan studiebureau Adoplan (CBS/2020/1479). Het eerste planteam kwam samen op 2 juli 2021 ter voorbereiding van de startnota.
Het RUP planten Maes werd voorlopig vastgesteld in zitting van de Gemeenteraad van 16/04/2024. Daarna liep het openbaar onderzoek van 24 april tot 23 juni. Op 27 mei 2024 vond ook een infovergadering plaats. Tijdens het openbaar onderzoek werd 1 opmerking ingediend. Die werd besproken op de gemeentelijke commissie voor ruimtelijke ordening (GECORO) van 25 juni 2024 en op basis van het standpunt ingenomen door de GECORO, werd het ontwerp aangepast.
Departement Omgeving en Provincie Antwerpen lieten weten geen advies uit te brengen in deze stap van de procedure.
Enig artikel
De gemeenteraad keurt de definitieve vaststelling van het gemeentelijk RUP Planten Maes goed.
Het betreft:
Op 14 november 2017 werd RUP nr.22 Woonkern Branst definitief vastgesteld. Het onteigeningsplan dat deel uitmaakt van dit RUP werd hiermee ook definitief vastgesteld.
Dit onteigeningsplan bestaat uit 4 percelen (zie onteigeningsplan in bijlage). Deze 4 percelen werden gekocht en ontwikkeld door een private ontwikkelaar. Deze zijn momenteel in realisatie en worden verkocht.
Eén van de nieuwe eigenaars vraagt nu de bevestiging dat dit onteigeningsplan niet meer gerealiseerd zal worden in de toekomst.
Op 17/05/2024 ontving de dienst Omgeving de vraag van één van de nieuwe eigenaars via Notariskantoor Henri Van den Bossche om te bevestigen dat het onteigeningsplan dd 14/11/2017 niet meer gerealiseerd zou worden.
Wegens gewijzigde omstandigheden is het niet meer nodig om tot de uitvoering van dit onteigeningsplan over te gaan. In punt 9.5 van de toelichtingsnota van het RUP 22 wordt het onteigeningsplan toegelicht. In deze toelichting werd opgenomen dat het doel van het onteigeningsplan was om een woonontwikkeling en woonzorgcentrum te realiseren.
De gronden werden ondertussen verkocht aan een private ontwikkelaar. De grond werd verkaveld met omgevingsvergunning OMV2021157962. Op 06/02/2023 verleende het college van burgemeester en schepenen een vergunning voor het bouwen van 4 vrijstaande, 24 halfopen en 1 gesloten bebouwing en 2 vrijstaande meergezinswoningen met elk 4 woonentiteiten.
Het onteigenen voor de realisatie van een nieuw woonproject door de gemeente is hierdoor overbodig.
Conform de afgeleverde verkavelingsvergunning OMV_2021157962 worden de loten 1,2, 3 en 4 (volgens plan BA_INFRA_P_N_Rooilijnplan_07012022.pdf) en het lot 10A (volgens plan VA_P_N_07012022.pdf) kosteloos afgestaan aan de gemeente vanaf het ogenblik van de definitieve oplevering ervan. (zie bijlage)
geen
Enig artikel
Het onteigeningsplan gekoppeld aan RUP nr. 22 woonkern Branst zal niet worden gerealiseerd.
Iedere gemeente wijst bij gemeenteraadsbeslissing minimaal één gemeentelijke omgevingsambtenaar (GOA) aan en daarvoor kan de gemeente een beroep doen op eigen personeel of op personeel van een intergemeentelijk samenwerkingsverband.
De gemeente moet er ook voor zorgen dat de aangestelde ambtenaar of ambtenaren gezamenlijk over voldoende kennis van zowel de ruimtelijke ordening als het milieu beschikken (artikel 9 OVD).
Er werden in het verleden al verschillende ambtenaren van de dienst Omgeving aangesteld als gemeentelijke omgevingsambtenaar, maar omwille van de hoge werkdruk op de dienst en het opvangen van verlofperiodes op de dienst is het wenselijk om een extra ambtenaar met expertise inzake omgeving aan te wijzen als gemeentelijke omgevingsambtenaar.
Yves Faes werd bij besluit van Algemeen Directeur ALG DIR/2024/096 aangeworven als deskundige milieu bij de dienst Omgeving van de gemeente Bornem.
Yves Faes beschikt over het vereiste diploma (HOKT dat toegang geeft tot niveau B) en over meer dan twee jaar relevante aantoonbare beroepservaring, welke blijkt uit een actieve loopbaan te starten vanaf 1996 tot 2022 wat betreft milieu en duurzaamheid.
Zijn takenpakket bestond hoofdzakelijk uit het adviseren van omgevingsvergunningsaanvragen met betrekking tot milieu, behandelen van vragen inzake milieu-hygiënische aspecten zoals afval, water, bodem lucht en geluid en handhaving inzake milieu.
Bijgevolg wordt er voldaan aan de voorwaarden van artikel 143, §1 OVB en artikel 146 om als gemeentelijke omgevingsambtenaar te kunnen aangesteld worden.
Er zijn geen financiële aspecten verbonden aan deze aanstelling.
Enig artikel
Yves Faes, deskundige milieu, wordt conform artikel 9 van het decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning vanaf heden aangesteld als gemeentelijk omgevingsambtenaar van de gemeente Bornem.
Voor de organisatie van Bornem Factor 24 werd door de gemeente voor het eerst met sponsorgelden gewerkt, omdat de prijs voor heel wat zaken, o.a. artiesten, podia, materialen, gestegen is. De 3 Zonnekloppers worden jaarlijks georganiseerd in samenwerking met vzw Into The Night Events. vzw Into The Night Events is een party- en entertainmentservice die ondersteuning biedt bij het organiseren van evenementen. Hun opbrengsten gaan naar ‘Prince Albert Skills School’ in Zuid-Afrika. Omdat ook zij met prijsstijgingen te maken hebben, gingen zij ook op zoek naar sponsoring. De meeste ondernemers tekenden echter in bij de gemeente.
Het streefdoel voor het sponsorgeld was 8.000 euro, er werd 9.500 euro ingezameld. Om vzw Into The Night te ondersteunen, wenst gemeente Bornem een extra toelage van 1.500 euro toe te kennen vanuit de extra verworven sponsoring.
In de budgettering was een raming van 8.000 euro voorzien, gemeente Bornem ontving 9.500 euro aan sponsorgelden voor haar zomerprogramma Bornem Factor 24. Gemeente Bornem wenst een toelage van 1.500 euro toe te kennen aan vzw Into Night Events.
Enig artikel
De gemeenteraad keurt goed dat er een toelage van 1.500 euro wordt betaald aan vzw Into The Night Events voor de organisatie van 3 Zonnekloppers in Bornem.
Omwille van het aflopen van de vorige aanbesteding wordt er een procedure opgestart voor het drukken van 2 gemeentelijke magazines: Hallo Bornem en UiT-magazine voor een periode van 3 jaar. Aanvang van de overeenkomst op 6/1/2025.
In het kader van de opdracht “Drukken van Hallo Bornem magazine en UiT-magazine” werd een bestek met nr. 2024/010 opgesteld door Facility.
De uitgave voor deze opdracht wordt geraamd op € 157.100,00 excl. btw of € 190.091,00 incl. btw.
Er wordt voorgesteld de opdracht te gunnen bij wijze van de onderhandelingsprocedure met voorafgaande bekendmaking.
Als limietdatum voor het indienen van de offertes wordt 18 oktober 2024 om 9.30 uur voorgesteld.
De uitgave voor deze opdracht is voorzien op budgetcode Gemeente/GBB/0119-013/615150.
Artikel 1
Het bestek met nr. 2024/010 en de raming voor de opdracht “Drukken van Hallo Bornem magazine en UiT-magazine” worden goedgekeurd. De lastvoorwaarden worden vastgesteld zoals voorzien in het bestek en zoals opgenomen in de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten voor aannemingen van werken, leveringen en diensten.
Artikel 2
Bovengenoemde opdracht wordt gegund bij wijze van de onderhandelingsprocedure met voorafgaande bekendmaking.
Artikel 3
De offertes dienen het bestuur ten laatste te bereiken op 18/10/2024 om 9.30 uur.
In het Besluit Vlaamse Codex Wonen van 2021 (BVCW) wordt ruimte gelaten om bij het vastleggen van de toewijzingsregels sociale huur regionale en lokale accenten te leggen. Deze bepalingen worden opgenomen in een toewijzingsreglement. Hierbij wordt een grote rol toebedeeld aan de toewijzingsraad. De toewijzingsraad kan onder bepaalde voorwaarden passende maatregelen uitwerken in een toewijzingsreglement voor het werkingsgebied van de sociale woonmaatschappij, waarbij wordt afgeweken van de standaardtoewijzingsregels, als de regionale of lokale situatie hierom vraagt. Hierdoor kan maximaal rekening worden gehouden met de specifieke noden.
Het BVCW bepaalt dat het in twee gevallen verantwoord is passende maatregelen uit te werken in een toewijzingsreglement, waar men kan afwijken van de standaardtoewijzingsregels. De toewijzingsraad stelt een ontwerp van toewijzingsreglement op. Hierin kunnen bepalingen over de verstrenging van de langdurige woonbinding en bepalingen voor specifieke doelgroepen worden opgenomen.
In het toewijzingsreglement worden de bepalingen opgenomen waarover de gemeente telkens het laatste woord heeft. Het gaat dan om vaststelling van de specifieke doelgroepen en eventueel de strengere bindingsvoorwaarden of de cascade gemeente/werkingsgebied.
Het toewijzingsreglement werd goedgekeurd door door de gemeenteraad op 14/11/2023. Er werden twee specifieke doelgroepen afgebakend : De 65-plussers en de rolstoelgebonden kandidaat-huurders. De praktijk wijst uit dat een kleine aanpassing van het reglement noodzakelijk is.
De panden die in het oorspronkelijke reglement enkel voorbehouden werden voor personen met een fysieke beperking die rolstoelgebonden zijn, worden in het nieuwe reglement niet meer exclusief voor deze doelgroep voorbehouden. Dit zou immers leiden tot leegstand op het moment dat er geen kandidaat-huurder is die rolstoelgebonden is.
In het reglement werd een kanttekening toegevoegd aan de pandenlijst die voor deze doelgroep in aanmerking komt.
Als een rolstoelgebonden kandidaat huurder zich aandient, wordt bekeken of er een geschikt pand beschikbaar is. Zo niet, zal hij op de wachtlijst gezet worden voor een van deze panden door middel van een voorrangsregel.
Geen.
Enig artikel
Het aangepaste toewijzingsreglement zoals voorgelegd door de toewijzingsraad van woonmaatschappij Woonveer Klein-Brabant wordt goedgekeurd.
Het onderhoud van het openbaar domein en een aantal locaties in het bijzonder baren ons en vele dorpsgenoten grote zorgen.
Op bijgevoegde afbeeldingen is te zien hoe onze winkelstraat erbij lag op een zonnige zaterdagochtend, net voor het openingsuur van de winkels. Er stellen zich duidelijk meerdere problemen:
a) Het onkruid woekert tegen de gevels van de woningen en panden en neemt onaanvaardbare proporties aan, niet alleen bij leegstaande panden maar ook bij bepaalde zaken en kantoren.
b) Het vuilnis, gemengd met bladeren, stapelt zich op tussen hoeken en kanten van het openbaar domein en zelfs op de gemeentelijke parking van de oude Post. Daar staan bovendien gewoon paletten gestapeld tussen oude fietsbeugels en dit wordt afgeschermd met een scheefstaand werfhek dat deels op het voetpad staat.
c) Bepaalde terrassen geven niet meteen een aangename indruk en dat is dan nog zeer zacht uitgedrukt.
Los hiervan stelt zich bovendien een duidelijk probleem met het onderhoud van de bermen langs wandel- en fietspaden en straten in het algemeen.
Zelfs op de Dag van de Bornemnaar werden de overhangende brandnetels rond de toegangspaden van het Breeven nog niet eens verwijderd. Wie in het donker in korte broek naar huis fietste kon dit aan den lijve ondervinden. Na deze melding gingen wij ter plaatse foto’s nemen en constateerden wij dat dit een terechte opmerking was maar tevens dat de hele omgeving van de parking en de containers er ook zeer slordig bij ligt.
Wij verwijten de diensten niets en begrijpen dat ze allicht onderbemand zijn maar stellen ons toch ernstige vragen bij het beleid. Het is jammer dit te moeten constateren 4 jaar na de aankoop van de allereerste veegwagen in Bornem, een beslissing die wij met de toenmalige coalitie hadden genomen. De bestickering ‘Beurrem moet blinken’ is een realisatie van de huidige ploeg maar de realiteit is jammer genoeg het tegenovergestelde.
Wij stellen dan ook volgende vragen:
a) Hebben jullie de huiseigenaars voldoende gesensibiliseerd en direct aangesproken om het onkruid tegen hun gevels te verwijderen?
b) Waarom werd er bij evenementen niet op zijn minst beslist om toch de eigen diensten laten tussen te komen in het belang van het imago van ons centrum?
c) Waarom wordt er geen rekening gehouden met het comfort van onze weggebruikers door minstens een strook langsheen de fiets- en wandelpaden te maaien?
d) Zijn er vragen voor versterking gekomen vanuit de diensten en zo ja, hoe werd daarop gereageerd?
e) Hoeveel uren staan er ondertussen op de teller van onze veegwagen sinds de indienstname?
Enig artikel
De gemeenteraad neemt kennis van de vraag van Vooruit-Open VLD.
Wij ontvingen de melding dat er een goed onderhouden woning, gelegen te Duiventilstraat nr7, reeds geruime tijd leeg staat. Op 18 januari 2024 overleed de bewoner en sindsdien is er jammer genoeg niets ondernomen met de woning. De stroom is enige tijd geleden afgesloten geweest waardoor er geurhinder ontstond van de bedorven voeding die nog in de ijskast en diepvries lag. Dit alles verontrust ons gezien er enerzijds een nette woning op deze manier verkrot en anderzijds omdat de wachtlijst voor een sociale woning dermate lang is. Ook verderop in de straat staat een andere woning, eveneens na een overlijden reeds 3 jaar geleden, leeg. Er duiken regelmatig dergelijke verhalen op en we stellen ons dan ook de vraag of de toewijzingsprocedure wel toereikend is?
Graag wensen wij meer duiding hieromtrent te ontvangen.
Enig artikel
De gemeenteraad neemt kennis van de vraag van Vooruit-Open VLD.
Onze gemeente zet tijdens schoolvakanties in op speelpleinwerking en sportkampen. We kunnen dit alleen maar toejuichen. Heel wat kinderen vinden er een nuttige vrijetijdsbesteding en amuseren er zich rot tijdens de vakanties.
Toch is er nog een belangrijke groep voor wie het niet evident is om deel te nemen aan deze initiatieven. Dat gaat om kinderen met een fysieke of mentale handicap. Van een paar ouders kreeg ik de melding dat ze zich daar toch wat in de steek gelaten voelen.
Daarom wenst onze fractie het voorstel te doen om te onderzoeken hoe we ook deze kinderen kunnen betrekken in de vakantiewerking. Vaak gaat het ook om kinderen die door hun handicap in de vakantie verzeilen in sociaal isolement. Als we een inclusieve gemeente willen zijn dan moeten we alles op alles zetten om ook deze kinderen te betrekken in de werking van de jeugddienst.
Betreft: oefenruimte voor beginnende fietsers
“Iedereen op de fiets” dat is de boodschap die men ons zoveel mogelijk meegeeft, ook in Bornem. Ofschoon het Vlaams Belang absolute voorstander blijft om iedereen de vrije keuze te laten met welke vervoermiddel men zich al dan niet wil verplaatsen, zijn we zeker ook voorstander van het fietsen.
“Jong geleerd is oud gedaan” is een alom bekend spreekwoord. Toch zijn er in onze gemeente niet zo heel veel locaties waar men ongehinderd zijn eerste stappen in de fietswereld kan zetten. Daarom stellen we voor dat er zou gezocht worden naar een locatie in de gemeente waar jonge kinderen samen met de ouders ongehinderd kunnen leren fietsen. Vooral de meer technische oefeningen bij het fietsen zijn niet gemakkelijke aan te leren op de gewone openbare weg.
We pleiten er dan ook voor om een terrein te voorzien met de nodige infrastructuur om goed te leren fietsen.
Een dergelijk terrein zal ertoe bijdragen dat jonge fietsers veel beter gewapend kunnen deelnemen aan het verkeer, wat de verkeersveiligheid alleen maar te goede kan komen.
Enig artikel
De gemeenteraad neemt kennis van de vraag van Vlaams Belang.
Er ontstond de voorbije weken en maanden heel wat commotie bij de Hingenaars. De reden was de bronbemaling voor een bouwproject in de buurt van de Wiel. Als gevolg hiervan zakte het waterpeil gevoelig. Heel wat vissers en bewoners die zich zorgen maakten contacteerden de gemeente.
Als reden voor het dalende waterpeil kreeg men de melding dat het opgepompte grondwater wegens een te hoog ijzergehalte niet in de Wiel kon geloosd worden. Dat ijzergehalte moet gecontroleerd worden door de VMM die normaal gezien de vergunningen voor lozing in riolering of natuurlijke waterlopen moeten verlenen. Ambtenaren van de gemeente die langskwamen beweerden echter niet op de hoogte te zijn van de aflevering van deze vergunning.
Vooraleer men kan overgaan tot bronbemaling dient men met heel wat factoren en richtlijnen rekening te houden. Voor de melding/aanvraag van een bronbemaling voor bouwwerken is het belangrijk om rekening te houden met de richtlijnen van de VMM om de grootte en de impact van de bemaling te bepalen. Deze richtlijnen geven een duidelijk kader voor het voorbereiden en opmaken van een bemalingsstudie die aan de aanvraag/melding dient toegevoegd te worden.
De wetgeving zegt dat lozing op de riolering dient vermeden te worden. Bij de ontwerp- en studiefase van het bouwproject moet men al alternatieven onderzoeken. De beste oplossing is om het opgepompte debiet zoveel mogelijk te beperken en om het water opnieuw te laten infiltreren. Zo’n retourbemaling laat het water terug in de bodem dringen via infiltratieputten, infiltratiebekkens of infiltratiegrachten. Helaas is dit met de huidige best beschikbare technieken niet op elke locatie mogelijk door ruimtegebrek, samenstelling van het grondwater (bv. ijzergehalte, verontreiniging) of opbouw van ondergrond (bv. onvoldoende infiltratiecapaciteit).
Als terug in de ondergrond brengen niet mogelijk is, kan er gekeken worden of het water nuttig gebruikt kan worden door het bijvoorbeeld (deels) op te vangen in een buffervat en het ter beschikking te stellen voor de buurt. Dit is niet mogelijk indien de bemaling gedeeltelijk of volledig op een perceel ligt, dat is ingedeeld als risicogrond of een perceel waarop een bodemonderzoek werd uitgevoerd.
In de melding of vergunningsaanvraag voor de bemaling moet ook gemotiveerd worden waarom bepaalde oplossingen niet haalbaar zijn.
Het bemalingswater dat na deze stappen nog overblijft moet in eerste instantie afgeleid worden naar de dichtstbijzijnde waterloop of, in het geval er een gescheiden riolering aanwezig is, naar de regenwaterafvoer. Enkel als voorgaande oplossingen niet haalbaar zijn, bijvoorbeeld door het veroorzaken van wateroverlast voor derden, mag er geloosd worden op de openbare riolering. Er mag niet geloosd worden in de openbare riolering als er zich binnen een afstand van 200 meter van de bemalingspomp een kunstmatige afvoer voor hemelwater of oppervlaktewater bevindt die via openbaar domein bereikbaar is.
Enig artikel
De gemeenteraad neemt kennis van de vraag van Vlaams Belang.
Een overstort heeft als doel het afvoeren van pieken in overtollig rioolwater vanuit de gemengde riolering naar het oppervlaktewater. Zodra een overstort in werking treedt, vindt een overstorting plaats. Het is een noodventiel, om te voorkomen dat in de bebouwde omgeving gebouwen, wegen en andere plekken onder water komen te staan en afvalwater gezondheidsrisico's oplevert.
In de Wielstraat in Hingene bevindt zich een dergelijk overstort. Naar aanleiding van de overmatige regenval de afgelopen maanden trad het een paar keer in werking. Eind juni echter kreeg ik de melding dat het overstort bijna continu in werking was en zeer veel rioolwater in de grachten aan de Wielstraat terechtkwam, met de nodige geurhinder tot gevolg.
Bewoners contacteerden de gemeente en Aquafin maar kregen als antwoord dat men toch ergens de kleppen moest openzetten van de afvoerbuizen.
De vraag blijft echter wat de oorzaak was van het bijna continu lozen van rioolwater in de grachten.
Het was opvallend dat de meldingen kwamen op het ogenblik dat er werken gaande waren op het kruispunt Puursesteenweg – Klein Mechelen t.h.v. het vroegere “Mac Duff”
1. Wat was de oorzaak van het continu werken van het overstort in de Wielstraat ? Zaten de werken t.h.v. Mac Duff er voor iets tussen ?
2. De reukhinder van het overstort is significant en dringt de huizen van de buurtbewoners binnen.
3. Hoe wil de gemeente dit probleem aanpakken ?
4. Zijn er plannen om bijkomend rioolwater richting zuiveringsstation te leiden zodat dit overstort in de toekomst kan gesloten worden. Dit zou niet alleen de reukhinder doen verdwijnen maar ook een belangrijke bron van vervuiling van het natuurgebied dat aan de Wielstraat grenst wegnemen.
Enig artikel
De gemeenteraad neemt kennis van de vraag van Vlaams Belang.
Op de gemeenteraad van 10 september 2024 kondigt de voorzitter van de gemeenteraad, Luc De boeck, aan dat hij ontslag zal nemen als voorzitter van de gemeenteraad. Hij zal in november verhuizen naar een andere gemeente en kan daarom zijn mandaat niet langer uitoefenen.
Een gemeenteraadslid moet zijn domicilie hebben in de gemeente waar hij gemeenteraadslid is.
Geen.
Enig artikel
Er wordt kennisgenomen van het ontslag van Luc De boeck als voorzitter van de gemeenteraad. Hij kan zijn mandaat niet langer uitoefenen vanaf november omdat hij dan zal verhuizen naar een andere gemeente.
De voorzitter sluit de zitting op 10/09/2024 om 22:25.
Namens gemeenteraad,
Björn Caljon
algemeen directeur
Luc De boeck
voorzitter gemeenteraad