Op de gemeenteraad van mei 2020 werd het principe van het zorgparkeren goedgekeurd en op de gemeenteraad van juni 2020 werd het zorgparkeren opgenomen in het "Retributiereglement op betalend parkeren".
Op de gemeenteraad van januari 2021 werd na gunstige evaluatie beslist om het zorgparkeren gratis te houden tot 31 december 2025, en dit ook zo op te nemen in het retributiereglement op betalend parkeren.
Op dit moment is de zorgverlenerskaart enkel toegankelijk voor artsen en verpleegkundigen die officieel werden erkend door het RIZIV. Vanwege de grote vraag wordt nu voorgesteld om de doelgroep uit te breiden met “zorgverleners met een erkenning door de Vlaamse gemeenschap als zorgverstrekkende". Op die manier wordt de zorgverlenerskaart ook toegankelijk voor verzorgenden, thuiszorgverstrekkers en chauffeurs van de mindermobielencentrale (naast de groep zorgverleners met RIZIV-nummer, zijnde voor huisartsen, kinesisten, erkende thuisverpleegkundigen).
De vaststelling of aanpassing van retributiereglementen is een exclusieve bevoegdheid van de gemeenteraad.
De financiële toestand van de gemeente vereist het heffen van belastingen en het innen van retributies.
Voor de straten waar het betalend parkeren werd doorgevoerd is het huidige reglement een sturend element inzake de beperking van de parkeerduur. De gemeente heeft geïnvesteerd in parkeerplaatsen waar gratis en langer kan geparkeerd worden, het is onder meer de bedoeling om via dit reglement de parkeerders te sturen naar deze parkeerplaatsen wanneer ze langer wensen te parkeren. De voorkeur in deze straten is kort parkeren.
Omdat het streven van de gemeente is om in deze straten kort te parkeren, is het eerste half uur gratis en is het streefdoel om op deze plaatsen maximaal 2 uur te parkeren. Wanneer parkeerders toch langer wensen te parkeren dan deze maximale duur, is er een hoger tarief om dit te ontmoedigen.
Het belang van zorgverleners aan huis neemt toe. Daarom wordt de mogelijkheid gecreëerd om een zorgverlenerskaart aan te vragen, zodat zorgverleners niet bij elke patiënt een parkeerticket moeten halen. De zorgverlenerskaart kan gratis aangevraagd worden tot 31 december 2025. Deze kaart in combinatie met de parkeerkaart geeft aan de zorgverlener de mogelijkheid om gedurende 2 uur een betalende parkeerplaats gratis in te nemen.
Om ook de verzorgenden die geen RIZIV-nummer hebben gebruik te laten maken van de zorgverlenerskaart kan de doelgroep uitgebreid worden met “zorgverleners met een erkenning door de Vlaamse gemeenschap als zorgverstrekkende". Op die manier wordt de zorgverlenerskaart ook toegankelijke voor verzorgenden, thuiszorgverstrekkers en chauffeurs van de mindermobielencentrale (naast de groep zorgverleners met RIZIV-nummer, zijnde voor huisartsen, kinesisten, erkende thuisverpleegkundigen). Gezien de grote vraag vanuit de verstrekkers van thuiszorg, is deze wijziging zeker te verantwoorden.
De aanpassing van de doelgroep voor zorgparkeren is een afwijking van het retributiereglement op betalend parkeren waardoor dit reglement dient te worden aangepast.
De geraamde inkomsten worden opgenomen in het meerjarenplan en de volgende aanpassingen van het meerjarenplan.
Artikel 1 Intrekking oude - Looptijd nieuwe reglement
Het retributiereglement van 12 januari 2021 wordt vervangen door dit retributiereglement zodra dit reglement van kracht wordt. Dit reglement wordt van kracht de dag na datum van publicatie op de gemeentelijke website en voor een termijn eindigend op 31 december 2025.
Er wordt een gemeentelijke retributie gevestigd voor het parkeren van motorvoertuigen op de openbare weg of op de plaatsen gelijkgesteld aan de openbare weg.
Dit reglement beoogt het parkeren van een motorvoertuig op plaatsen waar dat parkeren toegelaten is én waar het regelmatig gebruik van de parkeerautomaten verplicht is. De retributie geldt per parkeerplaats en voor de duur aangeduid op de parkeerautomaat.
Artikel 2 Tarieven
De retributie wordt als volgt vastgesteld:
Voor het parkeren van alle gebruikers van een motorvoertuig:
Tarief 3: Zorgverlenerskaart
Er kan een zorgverlenerskaart worden aangevraagd bij de gemeente door artsen en verpleegkundigen die officieel werden erkend door het RIZIV en door zorgverleners met een erkenning door de Vlaamse gemeenschap als zorgverstrekkende. De gemeente zal deze vraag doorgeven aan de concessionaris die een zorgverlenerskaart op naam zal afleveren.
Tarief 2:
De tarieven zijn van toepassing van 8 tot 18 uur (met uitzondering van zondagen, wettelijke en decretale feestdagen).
Tarief 1:
De gebruiker heeft steeds de mogelijkheid om voor het forfaitair stelsel te kiezen: 15 euro per dagdeel. Dagdeel 1: 8 tot 13 uur en dagdeel 2: 13 tot 18 uur.
De door de gebruiker gewenste parkeerduur wordt vastgesteld door het zichtbaar aanbrengen achter de voorruit van het voertuig:
De voertuigen die belast werden overeenkomstig het belastingreglement op de inname van het openbaar domein worden niet aangesproken in onderhavig reglement.
Het statuut van “persoon met een handicap” wordt beoordeeld op het ogenblik van het parkeren door het aanbrengen op een zichtbare plaats achter de voorruit van het voertuig van de kaart uitgereikt overeenkomstig het ministerieel besluit van 7 mei 1999. De personen die houder zijn van deze speciale parkeerkaart en zich parkeren op de daarvoor bestemde parkeerplaatsen zijn vrij van betalend parkeren.
De zorgverlener die duidelijk én een zorgverlenerskaart én een parkeerkaart aanbrengt op een zichtbare plaats achter de voorruit van het voertuig is vrijgesteld van betalend parkeren voor maximaal 2 uur.
Artikel 3 Retributieplichtige
De retributie is verschuldigd door de titularis van de nummerplaat van het voertuig. De retributie is verschuldigd zodra het voertuig geparkeerd is, en is betaalbaar:
Artikel 4
De gebruiker van een motorvoertuig die het ticket van de parkeerautomaat, bekomen na betaling van de in artikel 2 bedoelde retributie (tarief 2), niet zichtbaar achter de voorruit van zijn voertuig plaatst, wordt steeds geacht te kiezen voor het in artikel 2 bedoelde forfaitaire tarief (tarief 1).
Artikel 5
Bij niet-betaling van de retributie binnen de gestelde termijn zal de gemeente of de concessiehouder een rappel sturen waarvoor de postzegelkosten van een genormaliseerde brief worden gevorderd ten laste van de debiteur.
Voor het versturen van een hiernavolgende, aangetekende herinneringsbrief worden de kosten van een aangetekende zending aangerekend aan de debiteur.
Bij gebrek aan betaling na de aangetekende herinneringsbrief zal de retributie + hogervermelde kosten worden ingevorderd volgens de burgerrechtelijke procedures.
Artikel 6 Bekendmaking
Het reglement wordt afgekondigd en bekendgemaakt overeenkomstig de artikels 286 en 330 van het decreet lokaal bestuur.