De voorzitter opent de zitting op 14/01/2025 om 19:00.
Op 17 december 2024 vond de gemeenteraad plaats.
De notulen van de gemeenteraad van 17 december 2024 dienen te worden goedgekeurd door de gemeenteraad.
geen.
De gemeenteraad keurt de notulen van de zitting van 17 december 2024 goed.
Tijdens de installatievergadering van 3 december 2024 werden de politieraadsleden verkozen om te zetelen in de politieraad van Politiezone Rivierenland.
De deputatie heeft op 19 december 2024 de verkiezing van de politieraadsleden geldig verklaard.
De gemeenteraad dient op de hoogte te worden gebracht van de geldigverklaring van de verkiezing van de politieraadsleden van Politiezone Rivierland.
Geen.
De gemeenteraad wordt in kennis gesteld van de geldigverklaring van de deputatie voor de verkiezing van de politieraadsleden.
IVAREM heeft eind 2020 de cel openbare netheid in het leven geroepen. Begin 2021 is IVAREM gestart met een project om de openbare netheid rond de afvalinzamelpunten zelf te beheren. Het project heeft aangetoond dat er een meerwaarde kan gecreëerd worden door het project op intercommunaal niveau uit te voeren. Daarom besliste de raad van bestuur van IVAREM om een specifiek OCT-team samen te stellen vanaf 1 juli 2023. Dit team wordt aangestuurd door een beleidsmedewerker, die de operationele werking van de OCT's garandeert en het openbare domein errond netjes houdt. Hierbij is het de doelstelling om de gemeenten in meer of mindere mate te ontzorgen voor dit facet van de openbare netheid.
Opdat IVAREM ook handhavend zou kunnen optreden tegen sluikstort en zwerfvuil aan de verzamelsites en recyclageparken heeft IVAREM GAS-vaststellers aangesteld.
Lokale besturen (aangesloten bij IVAREM) kunnen een beroep doen op de GAS-vaststellers van IVAREM ter ondersteuning van handhavingsacties in het kader van openbare netheid:
Vóór de start van een samenwerking dient de gemeenteraad de GAS-handhavers van IVAREM nog aan te duiden als GAS-vaststeller.
De GAS-vaststellers moeten voldoen aan de vereisten zoals bepaald in het Koninklijk Besluit van 21/12/2013 tot vaststelling van de minimumvoorwaarden inzake selectie,
aanwerving, opleiding en bevoegdheid van de ambtenaren en personeelsleden die bevoegd zijn tot vaststelling van inbreuken die aanleiding kunnen geven tot de
oplegging van een gemeentelijke administratieve sanctie. Dit zijn enerzijds aanwervings- of aanstellingsvoorwaarden en anderzijds het slagen voor een verplichte
opleiding. Deze personen die aangesteld worden als vaststeller gemeentelijke administratieve sancties, mogen enkel optreden binnen hun welomschreven
bevoegdheid.
Sinds 2024 is er een wijziging in de GAS-wet waardoor er één goedkeuring aan de entiteit IVAREM volstaat.
Sluikstorten is al jaren een ecologisch en maatschappelijk probleem, dat veel geld kost aan de maatschappij. Op Vlaams en lokaal niveau wordt een geïntegreerd beleid gevoerd, gebaseerd op verschillende pijlers: infrastructuur (o.a. vuilbakken), sensibilisering en communicatie, omgeving, participatie en handhaving.
Ook in Bornem wordt rond deze pijlers gewerkt. Handhaving vormt het sluitstuk van dit beleid. Een versterking van de handhaving kan een belangrijke bijdrage leveren aan de
netheid van de gemeente.
Vanaf 2024 werd een werkingsbijdrage opgenomen van 1,25 EUR/gezin/jaar.
Artikel 1
De gemeenteraad stelt de entiteit IVAREM aan as GASvaststeller op het grondgebied van Bornem voor de vaststellingen van overtredingen op de openbare netheid en gezondheid aan verzamelcontainers (textielcontainers, glasbolcontainers en OCT's).
Artikel 2
Een afschrift van deze beslissing wordt bezorgd aan IVAREM.
De aankoopcentrale C-smart van Cipal dv heeft meerdere raamovereenkomsten afgesloten m.b.t. ICT waar een lokaal bestuur van gebruik kan maken. Toetreden is vrijblijvend, er is geen aankoopverplichting en er dient geen bijdrage of lidmaatschap betaald te worden.
De gemeenteraad is bevoegd om te beslissen over de te voeren procedure en de lastvoorwaarden bij overheidsopdrachten. Het gebruik van een raamovereenkomst afgesloten door een derde organisatie, waarin voorzien is dat andere lokale besturen er ook gebruik van kunnen maken, valt onder de te voeren procedure.
Voor sommige dossiers is het interessant om gebruik te kunnen maken van raamovereenkomsten die door derden zijn afgesloten en waar Bornem ook gebruik van mag maken. Dit kan zijn omdat deze derde partijen, in dit geval 'Cipal dv':
Door de goedkeuring van de mogelijkheid om in te stappen bij de C-smart aankoopcentrale van Cipal dv geeft de raad toelating om gebruik te maken van deze raamovereenkomsten:
- Smart City Cloud platform (ref. CSMRTIOH20) - 8/1/2021 voor 5 jaar
- Geografische Informatiesystemen GIS (ref. CSMRTGIS21) - 5/4/2022 voor 4 jaar
- Lokale e-inclusie (ref. CSMRTINCL22, CSMRTINCL22bis en CSMRTINCL22ter) - 20/4/2022 voor 3 jaar
- ICT infrastructuur en diensten (ref. CSMRTINFRA23) - 10/7/2024 voor 4 jaar + 2 jaar
- Standaard Software (ref. CSMRTSOFT23b) - 7/10/2024 voor 4 jaar
Er is geen afnameverplichting. De lastvoorwaarden dienen nog steeds conform het delegatiebesluit te worden goedgekeurd.
De goedkeuring van dit besluit heeft op zichzelf geen financiële gevolgen.
De jaarrekening over het financiële boekjaar 2023 werd op de gemeenteraad van 10 september 2024 vastgesteld. De documenten werden ter goedkeuring aan het Agentschap Binnenlands Bestuur bezorgd.
Via haar schrijven van 20 december 2024 laat het Agentschap Binnenlands Bestuur weten dat de jaarrekening 2023 van de gemeente en het OCMW Bornem werd goedgekeurd.
Dit wordt voorgelegd omwille van transparantie en volledigheid.
De goedkeuring van de jaarrekening 2023 van de gemeente en het OCMW Bornem heeft geen financiële gevolgen.
Enig artikel:
De gemeenteraad neemt kennis van de goedkeuring van de jaarrekening 2023 van de gemeente Bornem door het Agentschap Binnenlands Bestuur.
De Vlaamse wetgever heeft het maximale plafond voor het gemeentelijk saneringstarief verlaagd van 1,40 naar 1,15 maal het bovengemeentelijke tarief.
Het gaat hier over een tariefbepaling waarvoor de gemeenteraad exclusief bevoegd is.
De gemeente en Pidpa sloten op dd. 08/12/2015 een overeenkomst ter uitvoering van de gemeentelijke saneringsverplichting (transportovereenkomst).
Pidpa stelt op basis van de beslissing van de gemeente de tarieven van de gemeentelijke saneringsbijdrage vast.
De bijdragen in de kostprijs van de opgelegde saneringsverplichting op gemeentelijk vlak (en op bovengemeentelijk vlak) bestaat uit een vastrecht en een variabele prijs (art. 4.3.1.1.1.§2 van het Decreet van 18 juli 2003 betreffende het integraal waterbeleid, gecoördineerd op 15 juni 2018, verder Waterwetboek
De tarieven van het vastrecht worden bepaald in artikel 4.3.1.1.3. Waterwetboek. De gemeente dient zodus enkel te beslissen over het variabele gedeelte van de gemeentelijke saneringsbijdrage en meer bepaald over het basistarief en het vlak tarief.
Bij het vaststellen van het variabele gedeelte van de gemeentelijke saneringsbijdrage dient rekening te worden gehouden met het tarief van de bovengemeentelijke saneringsbijdrage. De bijdrage voor de sanering op gemeentelijk vlak is bestemd voor de financiering van de gemeentelijke saneringsverplichting (art. 4.3.1.1.1.§2 Waterwetboek).
De ontvangen bijdragen en vergoedingen worden aangewend voor werkzaamheden inzake het gemeentelijke rioolbeheer.
De bovengemeentelijke saneringsbijdrage wordt vastgesteld door de Vlaamse Overheid op basis van de evolutie van de financieringsbehoefte van de saneringsnoden. Gegeven dat de maximale factor 1,15 mag zijn en gegeven de noden binnen Bornem aangaande het rioleringsnetwerk, wordt er voorgesteld om deze te verlagen van 1,25 naar 1,15.
Het is moeilijk om een inschatting te doen omdat dit afhangt van het waterverbruik en de niet gekende wijziging van de bovenlokale saneringstarief.
In de goedgekeurde jaarrekening 2023 bedroegen deze inkomsten 1.641.002,34 euro. Wanneer het bovenlokale tarief en het waterverbruik zouden gelijk blijven dan zou dit een minderontvangst van 131.280,19 euro bedragen. De verwachting is echter dat de bovenlokale tarief zal stijgen.
Artikel 1
De factor voor het bepalen van het tarief van de gemeentelijke saneringsbijdrage –en vergoeding wordt vanaf 1 januari 2025 op 1,15 keer het tarief van de bovengemeentelijke saneringsbijdrage vastgelegd.
Artikel 2
Een uittreksel van deze beslissing wordt bezorgd aan Pidpa o.v., Desguinlei 246, 2018 Antwerpen.
In een interview bij Radio 2 laat de burgemeester van Puurs-Sint-Amands Koen Van den Heuvel duidelijk blijken dat hij nog altijd voorstander is van fusiegesprekken met Bornem. Van den Heuvel is voorstander van een fusiegemeente met in dat geval ongeveer 50.000 inwoners omdat een dergelijke gemeente financieel en economisch sterker is. "Inwoners doen nu ook al vanalles over de emeentegrenzen heen. Het is de zoveelste keer dat de burgemeester van Puurs-Sint-Amands een ballonnetje oplaat met zijn voorkeur om samen met onze gemeente tot een fusiegemeente Klein-Brabant te vormen. Hij haalt hiervoor een aantal argumenten aan: zo zouden we volgens Van den Heuvel samen één identiteit vormen, inwoners van Puurs-Sint-Amands en Bornem gaan al naar scholen over de gemeentegrenzen heen en biedt een schaalvergroting volgens Van den Heuvel vooral voordelen. We zouden op die manier samen een financieel en economisch sterke gemeente vormen, met mooie leefkernen.
Zeven jaar geleden hielld Bornem de boot toen af, met als argument dat we financieel sterk staan. .
"Van den Heuvel is echter van mening met de huidige uitdagingen die op ons afkomen, lokale besturen sterker worden. Als één grote gemeente Klein-Brabant zouden we nog beter antwoorden kunnen formuleren op problemen van inwoners op het vlak van wonen, arbeidsmarkt en ontspanningsmogelijkheden.
Onze burgemeester vindt het nog te vroeg om grondig te reageren op het voorstel tot fusie omdat de bestuursperiode nog maar net begonnen is.
Enig artikel
De gemeenteraad neemt kennis van de vraag van Vlaams Belang.
In de gemeente Bornem geldt het hele jaar door een vuurwerkverbod, ook tijdens de jaarwisseling. De Politiezone Rivierenland zou extra ploegen inzetten om overtredingen op te sporen.
Op vraag van onze fractie communiceerde de gemeente hierover zodat iedereen op de hoogte zou zijn van dit verbod. Dit verbod is er voor het ontlasten van onze hulpverleningsdiensten én het welzijn van huisdieren, wild en mensen die gevoelig zijn voor harde geluiden. Naar ons aanvoelen werd dit verbod massaal met de voeten getreden. Graag hebben we dan ook enkele vragen en suggesties:
Enig artikel
De gemeenteraad neemt kennis van de vraag van N-VA Bornem.
De voorzitter sluit de zitting op 14/01/2025 om 19:30.
Namens gemeenteraad,
Björn Caljon
algemeen directeur
Jeroen Segers
voorzitter gemeenteraad