Op 16 april 2024 stelde de gemeenteraad het Beleidsplan Ruimte Bornem voorlopig vast. Er werd een openbaar onderzoek georganiseerd van 6 mei 2024 tot en met 4 augustus 2024.
De GECORO behandelde de bezwaren en adviezen die tijdens het openbaar onderzoek werden ontvangen.
Er werd advies ontvangen van:
Er werden 10 bezwaarschriften ontvangen.
Bureau OMGEVING licht toe op welke wijze deze adviezen en bezwaren een impact hebben gehad op de uiteindelijke versie van het Beleidsplan Ruimte Bornem 'Blik op Bornem 2040'.
Toelichting door Paul Wuillaume en Ellen Van Mechelen van ontwerpbureau OMGEVING.
ALGEMENE OPMERKINGEN
Gil: hoe rekbaar is het begrip 'op regelmatige tijdstippen' bij de monitoring?
Paul: meestal hebben we geadviseerd om dit jaarlijks te doen. Het is natuurlijk geen verplichting. Als de gemeente vindt dat dit te veel of weinig is, kan dit nog steeds worden aangepast.
RECREATIE
Eddie: hoe ga je dat realiseren, een evenwicht tussen toeristische en landschappelijk waardevolle recreatie?
Ellen: dit zal uitmaken van het op te maken beleidskader 'Recreatie'.
Liesje: dit is een uitdaging waar veel toeristische polen mee worstelen vandaag. De tekst in het beleidsplan is een voorzorg en zal uitgewerkt worden in het beleidskader.
Wim: is er nu al een signaal vanuit Bornem waaruit blijkt dat er een bovengrens is bereikt aan het toerisme?
Liesje: vanuit de Weert komt dat signaal, vooral op vlak van mobiliteit. Dat is een koord om op te balanceren, dat valt nu niet in cijfers uit te drukken.
Eddie: ik ga akkoord dat we niet de Weert mogen uitbuiten, maar hoe gaan we dat realiseren?
Paul: het is een proces dat je doet wanneer je een beleidskader opmaakt. Daar kan je indicaties krijgen van wanneer het ergens te druk wordt, uit die analyse kan je gevolgen trekken over het al dan niet verder uittrekken van het toerisme in bepaalde buurten.
Gil: daarvoor hebben we ook het monitoringssysteem.
Paul: in het monitoringssysteem zal aangegeven kunnen worden waar belang aan te hechten en op welke prioriteiten ingezet moet worden.
VERDICHTING
Gil: kan je wat meer uitleg geven over het feit dat de provincie het woonaanbod moet monitoren?
Ellen: de provincie heeft Klein-Brabant als woonmarkt aangeduid en het is niet aan Puurs-Sint-Amands of Bornem om dit individueel te tracken.
Paul: als de provincie cijfers vooropstelt, is het aan de provincie om deze op te volgen en niet aan de gemeenten onderling om elkaar hierop aan te spreken.
BEDRIJVIGHEID
Gil: staat de provincie open om de compensatie bij bedrijvigheid op te nemen op provinciaal niveau?
Paul: er is een bilateraal gesprek geweest met de provincie om het hierover te hebben. De provincie staat hiervoor open. Tot op heden is er geen mogelijkheid voor een gemeente om dit zelf te regelen, maar vb. een compensatie via een provinciaal RUP kan wel.
LANDBOUW
Wim: de verpaarding, hoe wil je dat tegengaan? Ga je mensen verbieden om een paard te kopen?
Paul: nee, je kan niet zeggen dat we iets tegen paarden hebben. In het agrarisch gebied kan je paardenfokkerijen hebben. Je kan niet tegenhouden dat iemand individueel een paard koopt, maar je kan wel tegengaan dat er rijpistes komen, horecazaken e.d. zodat het meer recreatie wordt dan agrarische activiteit.
Kristof: vb. reliëfwijzigingen voor pisten of opsplitsen van grotere percelen naar kleinere, dat is de bedoeling om tegen te gaan.
Eddie: moet dat dan niet gespecifieerd worden, dat dit de recreatieve functie is en niet gewoon 'verpaarding'?
Paul: ik versta dat er verwarring kan zijn en ik weet niet of er nog een extra verduidelijking kan zijn in de begrippenlijst.
Eddie: ik wil vermijden dat de administratie onduidelijkheid heeft over hoe bepaalde beslissingen gemaakt dienen te worden.
Machteld: de administratie zal zich steeds moeten houden aan het juridisch kader, het al dan niet plaatsen van een stal zal niet door een visietekst kunnen weerhouden worden. Er zal steeds een juridisch instrument aan gekoppeld moeten worden.