In het Besluit Vlaamse Codex Wonen van 2021 (BVCW) wordt ruimte gelaten om bij het vastleggen van de toewijzingsregels sociale huur regionale en lokale accenten te leggen. Deze bepalingen worden opgenomen in een toewijzingsreglement. Hierbij wordt een grote rol toebedeeld aan de toewijzingsraad. De toewijzingsraad kan onder bepaalde voorwaarden passende maatregelen uitwerken in een toewijzingsreglement voor het werkingsgebied van de sociale woonmaatschappij, waarbij wordt afgeweken van de standaardtoewijzingsregels, als de regionale of lokale situatie hierom vraagt. Hierdoor kan maximaal rekening worden gehouden met de specifieke noden.
Het BVCW bepaalt dat het in twee gevallen verantwoord is passende maatregelen uit te werken in een toewijzingsreglement, waar men kan afwijken van de standaardtoewijzingsregels. De toewijzingsraad stelt een ontwerp van toewijzingsreglement op. Hierin kunnen bepalingen over de verstrenging van de langdurige woonbinding en bepalingen voor specifieke doelgroepen worden opgenomen.
In het toewijzingsreglement worden de bepalingen opgenomen waarover de gemeente telkens het laatste woord heeft. Het gaat dan om vaststelling van de specifieke doelgroepen en eventueel de strengere bindingsvoorwaarden of de cascade gemeente/werkingsgebied.
Het toewijzingsreglement werd goedgekeurd door door de gemeenteraad op 14/11/2023. Er werden twee specifieke doelgroepen afgebakend : De 65-plussers en de rolstoelgebonden kandidaat-huurders. De praktijk wijst uit dat een kleine aanpassing van het reglement noodzakelijk is.
De panden die in het oorspronkelijke reglement enkel voorbehouden werden voor personen met een fysieke beperking die rolstoelgebonden zijn, worden in het nieuwe reglement niet meer exclusief voor deze doelgroep voorbehouden. Dit zou immers leiden tot leegstand op het moment dat er geen kandidaat-huurder is die rolstoelgebonden is.
In het reglement werd een kanttekening toegevoegd aan de pandenlijst die voor deze doelgroep in aanmerking komt.
Als een rolstoelgebonden kandidaat huurder zich aandient, wordt bekeken of er een geschikt pand beschikbaar is. Zo niet, zal hij op de wachtlijst gezet worden voor een van deze panden door middel van een voorrangsregel.
Geen.
Enig artikel
Het aangepaste toewijzingsreglement zoals voorgelegd door de toewijzingsraad van woonmaatschappij Woonveer Klein-Brabant wordt goedgekeurd.