De technische dienst meldde aan dienst mobiliteit dat er regelmatig voor de poort van de begraafplaats geparkeerd wordt. Dit heeft als gevolg dat mensen, die de begraafplaats willen bezoeken, tussen de auto's moeten wandelen. Tijdens dergelijke momenten wordt dit als hinderlijk ervaren. Daarnaast is er voor de poort geen parkeerplaats ingericht.
Als tweede punt kwam de vraag of er een mindervaliden parkeerplaats en fietsenstalling op de parking kan ingericht worden, gezien deze momenteel ontbreken.
Dienst mobiliteit onderzocht het parkeerverbod voor de ingangspoort en de inrichting van een mindervaliden parkeerplaats en fietsenstalling op de parking. (zie plan in bijlage)
1. parkeerverbod voor de ingangspoort
Om te vermijden dat voertuigen voor de ingangspoort van het kerkhof geparkeerd worden, vraagt dienst mobiliteit om een parkeerverbod in te richten met de wettelijke signalisatie en een doorstreepte 'P' op de grond gemarkeerd voor betere zichtbaarheid. (naleving)
Daarnaast vraagt dienst mobiliteit een parkeerverbod met eenzelfde inrichting voor de elektriciteitskast in het midden van de parking. Deze kan gebruikt worden als parkeerplaats, maar dit is niet wenselijk vanwege de toegankelijkheid van de elektriciteitskast.
2. inrichting van een mindervaliden parkeerplaats op de parking
De eerste reeds ingerichte parkeerplaats aan de zijde van de begraafplaats kan verruimd worden naar 6 x 3m en mits aanbrengen van een markering op de grond en de wettelijke signalisatie ingericht worden als mindervaliden parkeerplaats. Deze paarkeerplaats wordt opgenomen in een aanvullend reglement (zie bijlage).
Eén mindervaliden parkeerplaats volstaat volgens de normen opgenomen in het parkeervademecum (6% van het totaal aantal plaatsen)
3. fietsenstalling op de parking
Dienst mobiliteit onderzocht een eventuele inrichting van een fietsenstalling. Deze ontbreekt vandaag de dag. Wenselijk is om volgens de fietsparkeernormen 10 fietsbeugels te voorzien met standaardbeugels en minstens 1 beugel voor buitenmaatse fietsen. Om geen parkeerplaatsen te verwijderen, kan deze fietsenstalling ingericht worden op de groenzone tussen parking begraafplaats en Dulftstraat.
De maatregelen kunnen uitgevoerd en gefinancierd worden door de technische dienst.
Artikel 1
Het college gaat akkoord met de opheffing van het aanvullend reglement van de Sint - Amandsesteenweg (definitieve signalisatie fase 1 en 2) van 3 juni 2024 en vervangen door een nieuw aanvullend regelement.
Artikel 2
Het college gaat akkoord met volgende wijzigingen:
de inrichting van een parkeerverbod met de wettelijke signalisatie en een doorstreepte 'P' op de grond gemarkeerd voor de ingangspoort van het kerkhof
de inrichting van een parkeerverbod met de wettelijke signalisatie en een doorstreepte 'P' op de grond gemarkeerd voor de elektriciteitskast in het midden van de parking
de eerste (bestaande) parkeerplaats dichtst bij de ingangspoort te verruimen naar een mindervaliden parkeerplaats van 6 x 3m en mits aanbrengen van een markering op de grond en de wettelijke signalisatie.
Artikel 3
Er worden 10 fietsbeugels, waarvan 1 voor buitenmaatse fietsen geplaatst en dit in de groenzone tussen parking begraafplaats en Dulftstraat.
Artikel 4
De verste ingangspoort van de begraafplaats blijft gedurende de dag open staan voor voetgangers, die parkeren op parking Colruyt/Carrefour